Norton Atlas Ranger και Nomad 650 στην Motocycle Live

Η εισαγωγή της εταιρείας στην μεσαία κατηγορία
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

22/11/2018

Τα Norton Atlas Ragner και Nomad 650 παρουσιάστηκαν στην φετινή Motorcycle Live παρέα με την Superlight, εφοδιασμένα με τον ίδιο κινητήρα ελαφρώς τροποποιημένο. Τα νέα μοντέλα αποτελούν τις πρώτες μοτοσυκλέτες της εταιρείας που είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην καθημερινή χρήση, ενώ θεωρούνται οι πρώτες μαζικής παραγωγής απ’ το 2008, που σηματοδοτεί την αναγέννηση της εταιρείας υπό την αιγίδα του Stuart Garner. Επίσης στην έκθεση δεν παρέλειψαν να προσφέρουν την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αναβάτες να προπαραγγείλουν κάποια απ' τις δύο εκδόσεις, καταβάλλοντας μια προκαταβολή, έχοντας ήδη έτοιμα 250 μοντέλα από κάθε έκδοση. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 650 κυβικών που χρησιμοποιούν έχει προκύψει απ’ τον μεγαλύτερο V4 1.200 κυβικών όπως συνέβη και με το Superlight, διατηρώντας ίδια την κυλινδροκεφαλή. Οι επιδόσεις του όμως είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την μικρή supersport μοτοσυκλέτα, καθώς όπως δήλωσε η εταιρεία εστίασε περισσότερο στην αξιοπιστία και στην καλύτερη απόδοση της ροπής, μειώνοντας έτσι τον λόγο συμπίεσης στο 11,5:1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ιπποδύναμη του κινητήρα να περιοριστεί στους 84 ίππους, ενώ παρά την γενναία μείωση των 21 ίππων ο κινητήρας τοποθετείται στην κορυφή των μεσαίων δικύλινδρων, από πλευράς επιδόσεων. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα όπως και το υποπλαίσιο, με το βάρος να ανέρχεται στα 178 κιλά και στις δύο εκδόσεις.

Η Norton έχοντας σκοπό να παραδώσει δύο νέες μοτοσυκλέτες που θα προορίζονταν για καθημερινή μετακίνηση με τη δυνατότητα χρήσης εκτός δρόμου, τις κατασκεύασε γνώμονα την πρακτικότητα. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής σχεδίασης Simon Skinner ανέφερε: “Μπορείς να πας και με τις δύο εκδόσεις στο χώμα και να λερωθείς, καθώς είναι κατασκευασμένες ώστε σε περίπτωση που πέσεις να μπορείς να συνεχίσεις. Έχεις πρόσβαση σε όλες τις φίσες και τα ρελέ εύκολα και αν στραβώσει το υποπλαίσιο μπορείς να το επαναφέρεις καθώς δεν είναι αλουμινένιο.”

Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους οι δύο εκδόσεις είναι εφοδιασμένες με απενεργοποιήσιμα ABS και Traction Control, ενώ το τελευταίο διαθέτει και δύο επιλογές: μια για χρήση δρόμου και μια για χώμα, επιλογές που συνήθως βλέπουμε στις ναυαρχίδες διάφορων εταιρειών. Για την πληροφόρηση του αναβάτη έχουμε τις αναλογικές ενδείξεις της ταχύτητας και των στροφών, καθώς και μια μικρή LCD οθόνη στο αριστερό όργανο που φέρει τις απαραίτητες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνεται ο κλασσική γραμμή των οργάνων. Τα φωτιστικά σώματα υιοθετούν την τεχνολογία LED με αποτέλεσμα να προσφέρουν μια σύγχρονη πινελιά στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, ενώ οι διάσπαρτες λεπτομέρειες που μπορεί να εντοπίσει κανείς πάνω στα μοντέλα φανερώνουν την ποιότητά τους. Εκτός από το suede κάλυμμα της σέλας και η τιμονόπλακα τραβάει τα βλέμματα με τον εξαίρετο σχεδιασμό, φιλοξενώντας το θηριώδης ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 50 χιλιοστών. Οι αναρτήσεις και στις δύο εκδόσεις φέρουν το λογότυπο της εταιρείας, με την πίσω να ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, ενώ μπροστά είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

Εδώ εμφανίζεται και η πρώτη ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων. Το Ranger που αποτελεί την πιο χωμάτινη έκδοση έχει μεγαλύτερη διαδρομή στις αναρτήσεις του φτάνοντας τα 200 χιλιοστά μπρος και πίσω, ενώ είναι εφοδιασμένη και με μεταλλική ποδιά για την προστασία τόσο του συστήματος εξαγωγής όσο και του κινητήρα, αποτελώντας έτσι μια αυθεντική scrambler μοτοσυκλέτα. Άλλη μια διαφορά που παρατηρείται είναι στα ελαστικά, που στο Nomad το πίσω έχει διαστάσεις 180/55-17 τονίζοντας περισσότερο την ασφάλτινη χρήση, ενώ το Ranger έχει μικρότερο πλάτος και μεγαλύτερο προφίλ (170/60-17) που προσφέρεται για χωμάτινη οδήγηση. Όσον αφορά τα μπροστινά ελαστικά των δύο εκδόσεων οι διαφορές προέρχονται αρχικά απ’ τη διάσταση των τροχών που "φορούν" τα δύο μοντέλα, με το Ranger να είναι έχει έναν 19 ιντσών.

Η Norton για να μην αυξήσει κατά πολύ το κόστος απόκτησης των μοτοσυκλετών της δεν τις εξόπλισε με ζάντες που χρησιμοποιούν tubeless ελαστικά. Σε δηλώσεις του ο CEO της εταιρείας ανέφερε πως σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή των νέων Atlas στις 2.000 μονάδες ετησίως, πιστεύοντας παράλληλα πως τα μοντέλα θα αποτελέσουν best sellers για την Norton αφενός μεν λόγω της τιμής τους και αφετέρου γιατί μπαίνουν δυναμικά στη μάχη της μεσαίας κατηγορίας των neoretro μοντέλων. Η πορεία της νέας σειράς έπεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η τιμή τους στην Αγγλία ανέρχεται στα 13.536€ για το Ranger και 11.277€ για το Nomad, γεγονός που τα καθιστά λίγο πιο ακριβά απ’ τα neoretro μοντέλα της Triumph, με τις επιδόσεις και τον εξοπλισμό των Atlas να αποτελούν το δυνατό τους χαρτί. Τέλος, δεν παρέλειψαν να δηλώσουν πως στο μέλλον θα ετοιμάσουν μια SS έκδοση περιορισμένης παραγωγής που θα συμπεριληφθεί στην οικογένεια των Atlas.

Μετά τον πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών ακολουθεί αναλυτικό gallery

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                                 Norton Atlas 650 Ranger / Nomad

Τιμή:
13.536 / 11.277
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μεταξόνιο (mm):
1.470 / 1.446
Ύψος σέλας (mm):
867 / 824
Γωνία κάστερ (˚):
24,2
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
178/-
Ρεζερβουάρ (l):
15
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, υδρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
82 x 61,5
Χωρητικότητα (cc):
650
Σχέση συμπίεσης:
11,5:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
84/ 11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
6,5 / -
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
129,2
Τροφοδοσία:
Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ένα αμορτισέρ
Διαδρομή (mm):
200/150
Ρυθμίσεις:
Προφόρτισης
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Ακτινωτή
Ελαστικό:
160/70-17 / 180/55-17
ΦΡΕΝΟ
Ένας δίσκος 245mm της Brembo με διπίστονη δαγκάνα της ίδιας εταιρείας και ABS
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Δυο αναλογικά όργανα με ενδείξεις για ταχύτητα και στροφές κινητήρα και μια LCD οθόνη. ABS, Traction control και LED φωτιστικά σώματα
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
200/50 /150/50
Ρυθμίσεις:
Πλήρως ρυθμιζόμενο
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Ακτινωτή
Ελαστικό:
120/70-19 / 110/80-18
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι 320mm της Brembo και monoblock δαγκάνες ίδιας εταιρείας με ABS

 

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες