Οι πρώτες φωτογραφίες του BSA 650

Μια ανάσα πριν την αναβίωση η ιστορική φίρμα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/8/2021

Οι νεορετρό μοτοσυκλέτες έχουν αποκτήσει ένα ισχυρό ρεύμα κι αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κολοσσούς της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, όπως είναι η Mahindra, η οποία δημιούργησε ένα ξεχωριστό brand (το Classic Legends), προκειμένου να αναβιώσει ιστορικές φίρμες όπως έκανε με την Jawa. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι παίρνει σειρά η θρυλική BSA και παρόλο που δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση, οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες των συναδέλφων από το Thrust Zone, μας δίνουν μια εικόνα για το μέλλον.

Παρόλο που το πρωτότυπο είναι πλήρως καμουφλαρισμένο, μερικές λεπτομέρειες της μοτοσυκλέτας είναι ευδιάκριτες. Υπάρχουν βέβαια αφινίριστα εξαρτήματα, όπως η εξάτμιση που μοιάζει ένα ποτ πουρί από… σωλήνες, που μαρτυρούν ότι το πρωτότυπο απέχει αρκετά ακόμη από την τελική του μορφή.

Όπως βλέπουμε πρόκειται για ένα cruiser με χαμηλό ύψος σέλας, πολύ κοντά σε φιλοσοφία με το επερχόμενο Royal Enfield 650. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει αρκετό όγκο και μονοκόμματη σέλα, ενώ το τιμόνι είναι αρκετά φαρδύ και η εργονομία της θέσης οδήγησης δείχνει αρκετά μελετημένη για άνετα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχου κυκλοφορήσει, ο κινητήρας είναι ένας μονοκύλινδρος 650cc, με τις απαραίτητες διακοσμητικές ψύκτρες αλλά και καπάκι για τον ψεκασμό, προκειμένου να διατηρήσει τα ρετρό στοιχεία του. Οι σωληνώσεις της υγρόψυξης κρύβονται επιμελώς δίπλα στον σωλήνα του πλαισίου, ενώ το πιρούνι φαίνεται ότι είναι τοποθετημένη με αρκετά μεγάλη κάστερ. Πίσω την ανάρτηση έχουν αναλάβει δύο ξεχωριστά αμορτισέρ και τα φρένα αποτελούνται από δισκόφρενα σε συνδυασμό με δικάναλο ABS. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο "φοράει" τα ελαστικά Phantom της Pirelli, που δεν αποκλείεται να είναι και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρά τις αρχικές σκέψεις για κατασκευή των μοτοσυκλετών της BSA στην Αγγλία, τα πλάνα φαίνεται πως αλλάζουν και η παραγωγή των μοτοσυκλετών θα γίνεται τελικά στην Ινδία!

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες