Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο KTM SUPER DUKE RR!

Έρχεται και νέο 890 Duke

Φαίνεται πως η ΚΤΜ δεν τα πάει και πολύ καλά τώρα τελευταία με τα… "στεγανά", καθώς μετά το λάθος που έγινε στην επίσημη ιστοσελίδα της, όπου ανέβηκαν οι φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 1290 Super Adventure S, διέρρευσαν και μερικές λεπτομέρειες για το SUPER DUKE RR, από τα έγγραφα που κατατέθηκαν για την έγκριση τύπου.

Πλέον δεν είναι φήμες αλλά γεγονός, ότι η ΚΤΜ θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την πιο "κτηνώδη" έκδοση του SUPER DUKE R, η οποία θα είναι προσανατολισμένη περισσότερο στην οδήγηση σε πίστα και track days. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην δοκιμή του SUPER DUKE R, αλλά και στο συγκριτικό απέναντι στα Ducati Streetfighter V4 και Kawasaki Z H2 στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις 30 Δεκεμβρίου, το δικύλινδρο της ΚΤΜ έχει αποκτήσει έναν πιο πολιτισμένο κινητήρα, αλλά υστερεί σημαντικά σε απόλυτα νούμερα ισχύος, με τον κινητήρα να αποδίδει 166,8 ίππους στον τροχό, με ονομαστική ισχύ από το εργοστάσιο τα 180 άλογα.

Το 1290 SUPER DUKE R του 2020

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα για την έγκριση τύπου, η έκδοση "RR" δεν θα έχει αυξημένη ιπποδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές κυρίως στον εξοπλισμό του προκειμένου να αποκτήσει καλύτερες επιδόσεις, με την WP για τις αναρτήσεις και την Akrapovic για την (ολόκληρη από λαιμούς) εξάτμιση να προσφέρουν τα κορυφαία της γκάμας τους. Επιπλέον, θα διαθέτει πολλά μέρη από ανθρακονήματα, με το συνολικό βάρος να μειώνεται έως και εννέα ολόκληρα κιλά.

Παρά το γεγονός όμως ότι η ανακοινωμένη ιπποδύναμη παραμένει ίδια, όπως δείχνουν τα έγγραφα το RR εκπέμπει ελαφρώς περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερους υδρογονάνθρακες και οξείδιο του αζώτου. Αυτό μαρτυρά ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στο σύστημα εξαγωγής ή στο εσωτερικό του κινητήρα, χωρίς όμως να είναι σημαντικές οι διαφορές.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για μία έκδοση περιορισμένης παραγωγής, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί και ένα φόρο τιμής στην εξαιρετική σεζόν της ΚΤΜ στα MotoGP, με τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τρεις φορές μέσα στην χρονιά!

Μαζί με τα έγγραφα για την έγκριση τύπου του SUPER DUKE RR, κατατέθηκαν και τα αντίστοιχα έγγραφα για το επερχόμενο 890 Duke. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η έκδοση 890 Duke R, αλλά όπως φαίνεται οι Αυστριακοί θα παρουσιάσουν και την βασική έκδοση, η οποία θα αποδίδει 114 ίππους (αντί για 119 της έκδοσης R), ενώ θα υπάρχουν και εκδόσεις L, με μικρότερη δηλαδή ιπποδύναμη για την Α2 κατηγορία των διπλωμάτων. Εδώ φυσικά εγείρεται και το ερώτημα του τι θα συμβεί με το 790 Duke, το οποίο μέχρι σήμερα έπαιζε αυτόν τον ρόλο στην γκάμα των Duke, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατασταθεί από το επερχόμενο 890 Duke. Μάλιστα το 890 Duke μαζί με την έκδοση για την μικρότερη κατηγορία διπλωμάτων, εμφανίστηκε για μικρό διάστημα στο επίσημο site της ΚΤΜ, μαζί με το 1290 Super Adventure S (πριν κατέβουν σχεδόν αμέσως), πράγμα που σημαίνει ότι η ανακοίνωση είναι προ των πυλών, κάτι που μάλλον δεν ισχύει για το SUPER DUKE RR, για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Tags: