Περισσότερες πληροφορίες για το νέο KTM SUPER DUKE RR!

Έρχεται και νέο 890 Duke
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

28/12/2020

Φαίνεται πως η ΚΤΜ δεν τα πάει και πολύ καλά τώρα τελευταία με τα… "στεγανά", καθώς μετά το λάθος που έγινε στην επίσημη ιστοσελίδα της, όπου ανέβηκαν οι φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 1290 Super Adventure S, διέρρευσαν και μερικές λεπτομέρειες για το SUPER DUKE RR, από τα έγγραφα που κατατέθηκαν για την έγκριση τύπου.

Πλέον δεν είναι φήμες αλλά γεγονός, ότι η ΚΤΜ θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την πιο "κτηνώδη" έκδοση του SUPER DUKE R, η οποία θα είναι προσανατολισμένη περισσότερο στην οδήγηση σε πίστα και track days. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην δοκιμή του SUPER DUKE R, αλλά και στο συγκριτικό απέναντι στα Ducati Streetfighter V4 και Kawasaki Z H2 στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις 30 Δεκεμβρίου, το δικύλινδρο της ΚΤΜ έχει αποκτήσει έναν πιο πολιτισμένο κινητήρα, αλλά υστερεί σημαντικά σε απόλυτα νούμερα ισχύος, με τον κινητήρα να αποδίδει 166,8 ίππους στον τροχό, με ονομαστική ισχύ από το εργοστάσιο τα 180 άλογα.

Το 1290 SUPER DUKE R του 2020

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα για την έγκριση τύπου, η έκδοση "RR" δεν θα έχει αυξημένη ιπποδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές κυρίως στον εξοπλισμό του προκειμένου να αποκτήσει καλύτερες επιδόσεις, με την WP για τις αναρτήσεις και την Akrapovic για την (ολόκληρη από λαιμούς) εξάτμιση να προσφέρουν τα κορυφαία της γκάμας τους. Επιπλέον, θα διαθέτει πολλά μέρη από ανθρακονήματα, με το συνολικό βάρος να μειώνεται έως και εννέα ολόκληρα κιλά.

Παρά το γεγονός όμως ότι η ανακοινωμένη ιπποδύναμη παραμένει ίδια, όπως δείχνουν τα έγγραφα το RR εκπέμπει ελαφρώς περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερους υδρογονάνθρακες και οξείδιο του αζώτου. Αυτό μαρτυρά ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στο σύστημα εξαγωγής ή στο εσωτερικό του κινητήρα, χωρίς όμως να είναι σημαντικές οι διαφορές.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για μία έκδοση περιορισμένης παραγωγής, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί και ένα φόρο τιμής στην εξαιρετική σεζόν της ΚΤΜ στα MotoGP, με τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, τρεις φορές μέσα στην χρονιά!

Μαζί με τα έγγραφα για την έγκριση τύπου του SUPER DUKE RR, κατατέθηκαν και τα αντίστοιχα έγγραφα για το επερχόμενο 890 Duke. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η έκδοση 890 Duke R, αλλά όπως φαίνεται οι Αυστριακοί θα παρουσιάσουν και την βασική έκδοση, η οποία θα αποδίδει 114 ίππους (αντί για 119 της έκδοσης R), ενώ θα υπάρχουν και εκδόσεις L, με μικρότερη δηλαδή ιπποδύναμη για την Α2 κατηγορία των διπλωμάτων. Εδώ φυσικά εγείρεται και το ερώτημα του τι θα συμβεί με το 790 Duke, το οποίο μέχρι σήμερα έπαιζε αυτόν τον ρόλο στην γκάμα των Duke, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατασταθεί από το επερχόμενο 890 Duke. Μάλιστα το 890 Duke μαζί με την έκδοση για την μικρότερη κατηγορία διπλωμάτων, εμφανίστηκε για μικρό διάστημα στο επίσημο site της ΚΤΜ, μαζί με το 1290 Super Adventure S (πριν κατέβουν σχεδόν αμέσως), πράγμα που σημαίνει ότι η ανακοίνωση είναι προ των πυλών, κάτι που μάλλον δεν ισχύει για το SUPER DUKE RR, για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Ετικέτες

CFMOTO 550MT 2027: Πλούσια εξοπλισμένο – Ντόρος με ψεύτικη φωτογραφία

Ξαναθυμήθηκαν πως έρχεται με φωτογραφία Ιουνίου
CFMOTO 550MT 2027: Πλούσια εξοπλισμένο – Ντόρος με ψεύτικη φωτογραφία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/9/2026

Μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και την βλέπετε εδώ, κάνει αυτές τις ημέρες τον γύρο του διαδικτύου με αλλαγμένο background ως νέα αποκάλυψη από δήθεν δοκιμές στην πίστα.

Στο μεταξύ τέτοια πίστα δοκιμών με βιράζ η CFMOTO δεν έχει, αλλά και να είχε, δεν θα κοβόντουσαν οι διαγραμμίσεις, ούτε θα είχε άλλα εμφανή λάθη από την διαδρομή της αλλαγής της αρχικής, μέσα από τον αλγόριθμο της τεχνητής νοημοσύνης. Αν το έψαχναν λίγο περισσότερο όσοι «συνάδελφοι» την ανεβάζουν ως νέα, θα έβλεπαν πως είναι το ίδιο στιγμιότυπο που προέρχεται από το ίδιο video που τράβηξε στις αρχές καλοκαιριού ένας από τους αντιπροσώπους σε επίσκεψή του στο εργοστάσιο της CFMOTO και πως έχει αλλαχτεί μονάχα το background, πιθανόν από έναν Βραζιλιάνο που πρώτος άρχισε να την μοιράζει εκ νέου στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση το CFMOTO 550MT συνεχίζει να προετοιμάζεται έχοντας μία νέα έκδοση του κινητήρα η οποία όμως έχει ήδη δοκιμαστεί στο 550CL-C. Είναι στα 526 κυβικά, μία αλλαγή που έχει προέλθει από αύξηση τόσο της διαδρομής όσο και της διαμέτρου των εμβόλων ώστε να διατηρήσει τα στοιχεία της γεωμετρία τους και πλέον αποδίδει 53 ίππους στις 9.000 στροφές, καθώς και 5,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές.

Το νέο 550MT δεν θα είναι απλά μία αναβαθμισμένη έκδοση του 450MT, αλλά θα έχει στόχο να παραμείνει στην κορυφή της κατηγορίας η οποία όμως στο μεταξύ έχει αλλάξει, έχει πολλά περισσότερα μοντέλα που διεκδικούν μερίδιο των πωλήσεων και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η κατηγορία αυτή έχει πλέον στόχευση τόσο προς το χώμα, όσο και προς πιο ταξιδιωτικές μοτοσυκλέτες που δίνουν έμφαση στους χώρους και την άνεση στην κάλυψη των αποστάσεων. Αυτό σημαίνει πως το νέο 550MT θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο που θα επιλέξει η CFMOTO να το κάνει αυτό, συνεχίζοντας την ίδια συνταγή ενός μοντέλου που τα συνδυάζει όλα, ή επιλέγοντας την εξειδίκευση με διαφορετικές εκδόσεις. Ας μην ξεχνάμε, όπως φάνηκε εδώ, πως υπάρχει στην περιοχή και μία εταιρεία που έχει αναπτύξει σύστημα E-Clutch το οποίο ήταν σε αρκετά προχωρημένο σημείο ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον της Yamaha που το εξέτασε για να το προσφέρει παράλληλα με το δικό της αυτόματο κιβώτιο. Θα μπορούσε να είναι και αυτό, ένα από τα βέλη στην φαρέτρα του νέου 550MT στον αγώνα που έχει μπροστά του για την συνέχιση της επικράτησής του στην κορυφή.

Ετικέτες