KTM 1290 S/R 2021: Διέρρευσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Από ένα “λάθος” στο site της KTM
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/12/2020

Σύμφωνα με το αμερικάνικο site motorcycle.com, η KTM ανέβασε “κατά λάθος” στο site της όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου 1290 Super Adventure, που θα βλέπαμε στην έκθεση της EICMA πριν μερικούς μήνες ΑΝ είχαν γίνει εκθέσεις φέτος. Επειδή όμως όλα ακυρώθηκαν, κάθε εργοστάσιο κάνει πλέον το δικό του χρονοδιάγραμμα των παρουσιάσεων. Το νέο KTM 1290 Super Adventure του 2021 παραμένει ακόμα στην κατηγορία “προσεχώς” και δεν το έχουμε δει στην τελική μορφή του, πέραν των δοκιμών στο δρόμο. Τώρα όμως, οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται πως πρόλαβαν και είδαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας στο site της ΚΤΜ, πριν οι Αυστριακοί καταλάβουν το λάθος τους και τα “κατεβάσουν” άρον-άρον.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η μοτοσυκλέτα έχει νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα με τις κεφαλές του κτηνώδους V2 κινητήρα να έχουν περιστραφεί κατά 2⁰ προς τα εμπρός. Στόχος ήταν να φέρουν τον λαιμό του πλαισίου πιο κοντά στο σώμα του αναβάτη και την ίδια στιγμή να αυξήσουν το μήκος του ψαλιδιού, χωρίς όμως να αυξήσουν το μεταξόνιο. Η εργονομία έχει αλλάξει επίσης, καθώς το ύψος της σέλας στην έκδοση R έχει μειωθεί 10mm στα 860mm και αντίστοιχη είναι η μείωση στην έκδοση S που έχει ρυθμιζόμενο ύψος σέλας μεταξύ 820-840mm. Το ρεζερβουάρ της Acerbis έχει αλλάξει σχήμα, αντιγράφοντας εκείνο του 790/890 Adventure όπου τοποθετεί το μεγαλύτερο ποσοστό της βενζίνης πολύ χαμηλά, δίπλα στον κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία ακόμα κι όταν είναι γεμάτο καύσιμο. Ταυτόχρονα βοηθά να γίνει πιο λεπτή η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας ανάμεσα στα πόδια του οδηγού, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την οδήγηση όρθιος στους χωματόδρομους.  

Οι δύο εκδόσεις ( η “S” με χυτές ζάντες αλουμινίου και για πρώτη φορά ελαστικά MITAS Terra Force-R και η “R” με ακτινωτές tubeless ζάντες της Alpina) θα έχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών και της άνεσης και δεν θα υπάρχει κάποια βασική έκδοση εξοπλισμού. Οπότε τα νέα μεγάλα έγχρωμα όργανα TFT των 7” (αντί για 6,5”), το κορυφαίο cornering ABS  9Μ+ της Bosch θα είναι σε όλες τις εκδόσεις. Μένει να δούμε αν το Radar με το active cruise control θα είναι στάνταρ ή προαιρετικός εξοπλισμός όπως στο νέο Ducati Multistrada V4. Φυσικά οι αναρτήσεις παραμένουν ημί-ενεργητικές της θυγατρικής WP.

Ο κινητήρας απέκτησε δύο καταλύτες λόγω Euro 5 προδιαγραφών, χωρίς όμως να μειωθεί η ονομαστική ιπποδύναμη που παραμένει στους 160 ίππους. Εκείνο που έχει αλλάζει λίγο προς τα κάτω είναι η κορύφωση της ροπής, όπου “έπεσε” στα 14kg/m ενώ ήταν 14,3kg/m.

Οι Αμερικάνοι ισχυρίζονται επίσης πως το κιβώτιο ταχυτήτων είναι νέο και έρχεται αυτούσιο από το νέο 1290 Super Duke R κατασκευής της αυστριακής Pankl. 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες