KTM 1290 S/R 2021: Διέρρευσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Από ένα “λάθος” στο site της KTM
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/12/2020

Σύμφωνα με το αμερικάνικο site motorcycle.com, η KTM ανέβασε “κατά λάθος” στο site της όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου 1290 Super Adventure, που θα βλέπαμε στην έκθεση της EICMA πριν μερικούς μήνες ΑΝ είχαν γίνει εκθέσεις φέτος. Επειδή όμως όλα ακυρώθηκαν, κάθε εργοστάσιο κάνει πλέον το δικό του χρονοδιάγραμμα των παρουσιάσεων. Το νέο KTM 1290 Super Adventure του 2021 παραμένει ακόμα στην κατηγορία “προσεχώς” και δεν το έχουμε δει στην τελική μορφή του, πέραν των δοκιμών στο δρόμο. Τώρα όμως, οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται πως πρόλαβαν και είδαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας στο site της ΚΤΜ, πριν οι Αυστριακοί καταλάβουν το λάθος τους και τα “κατεβάσουν” άρον-άρον.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η μοτοσυκλέτα έχει νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα με τις κεφαλές του κτηνώδους V2 κινητήρα να έχουν περιστραφεί κατά 2⁰ προς τα εμπρός. Στόχος ήταν να φέρουν τον λαιμό του πλαισίου πιο κοντά στο σώμα του αναβάτη και την ίδια στιγμή να αυξήσουν το μήκος του ψαλιδιού, χωρίς όμως να αυξήσουν το μεταξόνιο. Η εργονομία έχει αλλάξει επίσης, καθώς το ύψος της σέλας στην έκδοση R έχει μειωθεί 10mm στα 860mm και αντίστοιχη είναι η μείωση στην έκδοση S που έχει ρυθμιζόμενο ύψος σέλας μεταξύ 820-840mm. Το ρεζερβουάρ της Acerbis έχει αλλάξει σχήμα, αντιγράφοντας εκείνο του 790/890 Adventure όπου τοποθετεί το μεγαλύτερο ποσοστό της βενζίνης πολύ χαμηλά, δίπλα στον κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία ακόμα κι όταν είναι γεμάτο καύσιμο. Ταυτόχρονα βοηθά να γίνει πιο λεπτή η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας ανάμεσα στα πόδια του οδηγού, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την οδήγηση όρθιος στους χωματόδρομους.  

Οι δύο εκδόσεις ( η “S” με χυτές ζάντες αλουμινίου και για πρώτη φορά ελαστικά MITAS Terra Force-R και η “R” με ακτινωτές tubeless ζάντες της Alpina) θα έχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών και της άνεσης και δεν θα υπάρχει κάποια βασική έκδοση εξοπλισμού. Οπότε τα νέα μεγάλα έγχρωμα όργανα TFT των 7” (αντί για 6,5”), το κορυφαίο cornering ABS  9Μ+ της Bosch θα είναι σε όλες τις εκδόσεις. Μένει να δούμε αν το Radar με το active cruise control θα είναι στάνταρ ή προαιρετικός εξοπλισμός όπως στο νέο Ducati Multistrada V4. Φυσικά οι αναρτήσεις παραμένουν ημί-ενεργητικές της θυγατρικής WP.

Ο κινητήρας απέκτησε δύο καταλύτες λόγω Euro 5 προδιαγραφών, χωρίς όμως να μειωθεί η ονομαστική ιπποδύναμη που παραμένει στους 160 ίππους. Εκείνο που έχει αλλάζει λίγο προς τα κάτω είναι η κορύφωση της ροπής, όπου “έπεσε” στα 14kg/m ενώ ήταν 14,3kg/m.

Οι Αμερικάνοι ισχυρίζονται επίσης πως το κιβώτιο ταχυτήτων είναι νέο και έρχεται αυτούσιο από το νέο 1290 Super Duke R κατασκευής της αυστριακής Pankl. 

Suzuki RM-Z450 και RM-Z250: Βελτιώσεις με βάση την πρωταθλήτρια AMA SX του Ken Roczen

Η Suzuki ανανεώνει τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες της σε αναρτήσεις, κινητήρα και τροχούς
Suzuki RM-Z450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Σπουδαία χρονιά αυτή για τη Suzuki στις ΗΠΑ, όπου ο Ken Roczen κατέκτησε το πρωτάθλημα 2026 AMA Supercross με το RM-Z450, εμπνέοντας τη Suzuki να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις της ΜΧ μοτοσυκλέτας της για το 2027 και να την παρουσιάσει στις ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλον τον κόσμο.

Το RM-Z450 του 2027 (κεντρική φωτογραφία) αποκτά νέες αναρτήσεις της ΚΥΒ μπροστά και πίσω, καθώς και νέες μαύρες ζάντες RK Excel με εργοστασιακή τοποθέτηση ελαστικών Bridgestone Battlecross X30.

Αλλαγή συναντάμε και στο φιλτροκούτι, συγκεκριμένα στον αυλό που στέλνει τον αέρα στα σώματα του ψεκασμού, το οποίο έχει νέο σχήμα για αποδοτικότερη τροφοδοσία με αέρα και αμεσότερη αίσθηση στο γκάζι.

Suzuki RM-Z250

To RM-Z 250 βλέπει ανανέωση στις αναρτήσεις του, οι οποίες έχουν νέο σετάρισμα για το 2027. Μια ακόμη διαφορά στο νέο μοντέλο είναι η εξάτμιση, που έχει καινούργιο τελικό, όπως πάντα συμβατό με τις προδιαγραφές FIM και ΑΜΑ.

Όπως και το 450, το RM-Z250 φορά νέες ζάντες RK Excel και τις ντύνει με νέα λάστιχα Dunlop GEOMAX MX34.

Η Suzuki δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια και, παρότι στα μοντέλα του 2027 έχει ενσωματώσει τις παραπάνω αλλαγές, δεν πειράζει καθόλου την εμφάνισή τους που συνεχίζει με τα ίδια χρώματα και γραφικά που γνωρίζουμε από φέτος.

Suzuki RM-Z250 Champions

Παράλληλα, για να τιμήσει το πρωτάθλημα του Roczen στις ΗΠΑ θα διαθέσει και δύο ανάλογες ρέπλικες στην αμερικανική αγορά - RM-Z450 Champions Edition και RM-Z250 Champions Edition - επενδυμένες με το πακέτο Suzuki RM Army Package που περιλαμβάνει ολόσωμη εξάτμιση Pro Circuit T-6 και κιτ γραφικών που αντιγράφουν την εργοστασιακή RM-Z450 του Roczen.