Rieju MR6DAYS SPAIN 2025 - Φορτωμένο αξεσουάρ, στα χρώματα της Ισπανίας
Συλλεκτικό 300άρι δίχρονο μοντέλο, φόρος τιμής στο ISDE 2024
Από τον
Κώστα Γκαζή
26/7/2024
Η Rieju, η μακροβιότερη “Made in Spain” εταιρεία παρουσίασε την MR6DAYS SPAIN έκδοση του δίχρονου enduro μοντέλου της στα 300 κυβικά, ως φόρο τιμής στο ISDE 2024 που θα διοργανωθεί στην Ισπανία.
Το MR6DAYS SPAIN αποτελεί έκδοση περιορισμένης παραγωγής, και έρχεται με νέα γραφικά, βαμμένο στα χρώματα της ισπανικής σημαίας, τιμώντας τη χώρα παραγωγής της εταιρείας, που διοργανώνει για φέτος τον επικό πολυήμερο αγώνα enduro ISDE.
Πέρα από τα διαφορετικά χρώματα και γραφικά, το MR6DAYS SPAIN 2025 ξεχωρίζει όπως και όλες οι παρόμοιες ISDE εκδόσεις λόγω του υψηλότερου επίπεδου εξοπλισμού του.
Στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται νέο τελικό εξάτμισης Power Racing by Rieju, θάλαμος διαστολής υψηλής απόδοσης με συγκολλήσεις στο χέρι, πλήρως ρυθμιζόμενο κλειστού φυσιγγίου Kayaba ανεστραμμένο πιρούνι 48 mm με σύστημα AOS και DLC αντιτριβική κατεργασία, πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω της KYB, φρένα της Nissin, τιμόνι Renthal Twin Wall, Xtrig Rocs τιμονόπλακες, ενισχυμένη ποδιά, προστατευτικό κάλυμμα κάρτερ AXP, ανωδιωμένες ζάντες Excel, αλουμινένια κέντρα τροχών σε κόκκινο χρώμα και γρανάζια ZF, επίσης κόκκινα.
Norton Atlas GT 2026 - Δοκιμές στην Ινδία για την crossover των Βρετανών
Χωρίς καμουφλάζ η μοτοσυκλέτα με τον κινητήρα που προέκυψε από εκείνον του BMW F 450 GS
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
19/2/2026
Όλα δείχνουν ότι η παραγωγή του Norton Atlas βρίσκεται πολύ κοντά στην έναρξή της, με τη μοτοσυκλέτα να κάνει μια ακόμη εμφάνιση χωρίς καμουφλάζ στην Ινδία.
Σε αυτόν τον γύρο δοκιμών στον δρόμο τo Atlas GT, το οποίο αποτελεί την crossover έκδοση του Atlas και έχει χυτές ζάντες αλουμινίου έναντι ακτινωτών, εθεάθη χωρίς καμουφλάζ στην Ινδία, κοντά στις εγκαταστάσεις της μητρικής TVS.
Όπως είχαμε διαπιστώσει και στην περασμένη EICMA όπου η αναγεννημένη Norton, κάτω από την ομπρέλα πλέον των Ινδών, το Atlas GT έδειχνε από τότε να βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή.
Αν και υπήρχε ως concept πριν από την έλευσή του στην εταιρεία, ο χαρακτήρας του Atlas GT άλλαξε ως έναν βαθμό υπό την ηγεσία του Brian Gillen, του επικεφαλής τεχνικού διευθυντή της Norton που μετακόμισε στην Αγγλία έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στην MV Agusta. Οι τακτικοί αναγνώστες του περιοδικού αυτό το γνωρίζετε ήδη, από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικάνος στον Alan Cathcart και μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος #675.
Λογικά και αν κρίνουμε από τις κακές σε ποιότητα φωτογραφίες, η Norton βάζει τις τελευταίες πινελιές στη μοτοσυκλέτα της πριν ξεκινήσει η παραγωγή. Διακρίνεται επίσης στην φωτογραφία το DRL φως που έχει ενσωματωθεί στον κύριο προβολέα.
Τα On-Off μοντέλα Atlas και Atlas GT χρησιμοποιούν υγρόψυκτο τετράχρονο δικύλινδρο κινητήρα 585 κ.εκ., με κομβία στροφάλου στις 270 μοίρες. O εν σειρά δικύλινδρος, που χρησιμοποιείται σαν ενεργό μέλος του πλαισίου χωροδικτυώματος, είναι ένα παράγωγο του εν σειρά δικύλινδρου του BMW F 450 GS, το οποίο εξελίχθηκε και κατασκευάζεται επίσης στην Ινδία από την TVS. Σύμφωνα με τον Gillen είναι ένας κινητήρας που δημιουργήθηκε με βάση αυτά που έμαθε η TVS εξελίσσοντας τον εν σειρά δικύλινδρο του F 450 GS και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές, όχι φυσικά στην απόδοση -ο κινητήρας του Atlas έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα- αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους.
Οι δύο εκδόσεις Atlas έχουν πλούσιο εξοπλισμό με την TFT οθόνη να είναι αφής και να έχει διαγώνιο στις οχτώ (8) ίντσες, προσφέροντας πληροφόρηση και συνδεσιμότητα για πλοήγηση, επικοινωνία, και πολυμέσα αλλά και επιλογή μεταξύ riding modes. Στάνταρ είναι και μια θύρα φόρτισης USB-C, όπως και η ηλεκτρονική μονάδα IMU 6 αξόνων που συνεργάζεται με τα ABS, traction, slide, launch και wheelie control, ενώ διαθέτει και hill hold assist για υποβοήθηση στα ξεκινήματα σε ανηφόρα. Παρόν είναι και quickshifter για το κιβώτιο.
Η εκκίνηση γίνεται keyless και για την άνεση τις κρύες ημέρες φροντίζουν τα θερμαινόμενα grips και σέλα. Υπάρχει επίσης αναφορά και για Cornering Cruise Control στο site της εταιρείας που εάν δεν πρόκειται περί λάθους, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο σε μοτοσυκλέτα.
Περισσότερα για τη μοτοσυκλέτα της Norton, όπως το πότε θα περάσει τελικά στην παραγωγή -και πού θα γίνεται αυτή-, αλλά και πότε θα διατεθεί στην Ευρώπη, ελπίζουμε να μάθουμε την επόμενη εβδομάδα που θα είμαστε παρόντες στη Salon du 2 Roues, τη γαλλική έκθεση μοτοσυκλέτας η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λυών και ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 26 Φεβρουαρίου.