Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

Royal Enfield 2018

Νέος δικύλινδρος κινητήρας!

Η Royal Enfield επέλεξε το νέο τεχνολογικό της κέντρο στο Leicestershire για να παρουσιάσει τον πρώτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του εργοστασίου. Πρόκειται για έναν αερο-ελαιόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά, 650cc, ο οποίος τοποθετήθηκε στη νέα γενιά μοντέλων της εταιρείας που παρουσιάστηκαν στην EICMA, στα Continental 650 και Interceptor 650, που εκτός του κινητήρα μοιράζονται και το ίδιο πλαίσιο.
Ο νέος αυτός κινητήρας, σύμφωνα με την Enfield, είναι το όχημα που θα τους μεταφέρει στο επόμενο κεφάλαιο της Ιστορίας της, προσθέτοντας μέρος της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στην παράδοση και των χαρακτήρα των μοτοσυκλετών της φίρμας. Η επιλογή του κυβισμού και του σχεδιασμού του, έγινε με βάση την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στην ισχύ, την ροπή και την πρακτικότητα, με ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στην κατανομή της ροπής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα στροφών, προκειμένου να μειωθούν οι αλλαγές των σχέσεων στο ελάχιστο.

Interceptor 650

 

Πιο συγκεκριμένα, κινητήρας είναι –φυσικά- τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο (που παίρνει κίνηση από τον στρόφαλο μέσω μιας καδένας στη μέση), αερόψυκτος με ψυγείο λαδιού και χωρητικότητα 648cc, ο οποίος εξελίχθηκε στο κέντρο τεχνολογίας της Royal Enfield στην Αγγλία, αλλά και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Chennai της Ινδίας. Η απόδοσή του ανακοινώθηκε στους 47 ίππους στις 7.100 στροφές (γεγονός που το κατατάσσει στις επιλογές για την κατηγορία Α2 διπλωμάτων) και στα 5,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 4.000 στροφές αντίστοιχα. Η σχεδίασή του έχει σαφώς έντονα ρετρό στοιχεία, τόσο με τις ψύκτρες όσο και με τις κλασσικές κούρμπες των εξατμίσεων, ενώ σίγουρα αποτελεί μια τεχνολογική εξέλιξη για τα δεδομένα της Enfield, σε σύγκριση ειδικά με τους παλιότερους κινητήρες. Η συμπίεση δίνει ένα σχετικά χαμηλό λόγο της τάξης του 9,5:1, ενώ η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό. Ο στρόφαλος είναι ενιαίος (πρώτη φορά σε κινητήρα της Royal Enfield) με χρονισμό στις 270 μοίρες, δίνοντας την αίσθηση ενός δικύλινδρου V-90°. Παράλληλα, διαθέτει κι έναν αντικραδασμικό άξονα που μειώνει στο ελάχιστο τους κραδασμούς προκειμένου να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την άνεση του αναβάτη.

Η επιλογή του κυβισμού και του σχεδιασμού του, έγινε με βάση την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στην ισχύ, την ροπή και την πρακτικότητα

Η επιλογή της αερόψυξης (σε συνδυασμό με το ψυγείο λαδιού) αφενός εξυπηρετεί την σύνδεση με την κληρονομιά και την παράδοση της εταιρείας, αφετέρου συνέβαλλε σε μια πιο απλή διαδικασία κατασκευής και τη διατήρηση του βάρους χαμηλά. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην χροιά που απελευθερώνουν τα τελικά της εξάτμισης, προκειμένου να διατηρήσουν τον χαρακτηριστικό τόνο που διέθεταν τα μονοκύλινδρα της εταιρείας. Σύμφωνα με την Enfield, δαπανήθηκαν πολλές ώρες στο κέντρο τεχνολογίας με άπειρες μικροαλλαγές σε εξαρτήματα, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τόσο ο νέος κινητήρας όσο και το καινούργιο πλαίσιο, πέρασαν από μια εξαντλητική διαδικασία δοκιμών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε πραγματικές συνθήκες, με συνδυασμό χιλιομέτρων σε πίστες και δρόμους.

Continental GT

Tags: