EICMA 2024 - V3 κινητήρα με ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή παρουσίασε η Honda! - Σε πρωτότυπη μορφή

Έρχεται στην παραγωγή - Για χρήση σε υψηλής απόδοσης μοντέλα
Honda V3 κινητήρας EICMA 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/11/2024

Τελικά η Honda έκανε την έκπληξη που περιμέναμε και παρουσίασε στην EICMA σε πρωτότυπη μορφή τον δικό της τρικύλινδρο κινητήρα, ο οποίος είναι V!

Περίπου έναν μήνα μετά τις πληροφορίες που σας μεταφέραμε για την πρόθεση της Honda να κατασκευάσει έναν V τρικύλινδρο κινητήρα, οι Ιάπωνες τον παρουσίασαν στην EICMA ως concept.

Η Honda είχε έναν τέτοιο κινητήρα στα σκαριά πριν από 20 χρόνια με το RC να εμπλέκεται μάλιστα στην εξέλιξή του, ωστόσο τα σχέδια των Ιαπώνων δεν προχώρησαν τότε αν και έφτασαν πολύ κοντά. Στην παραγωγή, τελευταία φορά που είδαμε V3 από τη Honda ήταν με το δίχρονο NS400R στα μέσα της 10ετίας του '80.

Honda V3 engine with compressor

Τώρα φαίνεται πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθει αυτός ο τετράχρονος κινητήρας υψηλής απόδοσης στην παραγωγή, ο οποίος σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις περιορισμένες διαστάσεις του, ειδικά αναφορικά με το πλάτος του.

Το μοτέρ που βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη είναι υγρόψυκτο με την περιεχόμενη γωνία των κυλίνδρων να βρίσκεται στις 75 μοίρες, με έναν κύλινδρο πίσω και δύο μπροστά, ενώ αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι φέρει και τον πρώτο ηλεκτρικό συμπιεστή ειδικά εξελιγμένο για κινητήρα μοτοσυκλέτας παραγωγής.

Honda V3 engine with compressor

Ο ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής ελέγχει την ροή του αέρα στην εισαγωγή ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάνει έτσι την υστέρηση (το turbo lag) παρελθόν, με άπλετη ροπή να είναι διαθέσιμη από πολύ χαμηλές στροφές και όση μπορεί να αξιοποιηθεί εκείνη τη στιγμή αφού η ταχύτητα περιστροφής της φτερωτής δεν εξαρτάται από τον περιστροφή του στροφάλου.

Εκτός από την εξάλειψη στην υστέρηση ο ηλεκτρικός κομπρέσορας δεν απαιτεί intercooler για την ψύξη του και αυτό μειώνει το συνολικό βάρος της εφαρμογής υπετροφοδότησης, ενώ κάνει και πιο εύκολο το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας και τη συγκέντρωση των μαζών στα επιθυμητά σημεία. Φαίνεται άλλωστε το μικρό του μέγεθος μεταξύ των κυλίνδρων και πόσο λίγο χώρο πιάνει ανάμεσα σε αυτούς.

Honda V3 engine with compressor

Ο κινητήρας παρουσιάστηκε όχι μόνος του, αλλά μέσα σε ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα που φαίνεται ότι "ανήκει" σε sport μοτοσυκλέτα και βρίσκεται επίσης υπό εξέλιξη. "Συνοδεύεται" από μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι με το αμορτισέρ να έχει τοποθετηθεί κεντρικά και να στηρίζεται στο πίσω μέρος του πλαισίου, ενώ μπροστά βλέπουμε ανεστραμμένο πιρούνι σεβαστών διαστάσεων.

Honda V3 engine with compressor

Η Honda αναφέρει ότι η εξέλιξη του κινητήρα θα συνεχίσει έως ότου αυτός φτάσει το στάδιο της παραγωγής χωρίς να γίνεται σε αυτό το σημείο γνωστό κάποιο άλλο από τα χαρακτηριστικά του (κυβισμός ή ισχύς), ενώ είναι σίγουρο ότι θα τον δούμε να κινεί μοτοσυκλέτες της Honda διαφορετικών κατηγοριών.

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες