Suzuki Hayabusa - Επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ιστορίας του

Έρχεται στην Ελλάδα το φθινόπωρο
Suzuki Hayabusa 25th anniversary
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/7/2023

Το 2023 η Suzuki γιορτάζει την 25η επέτειο της εμβληματικής Hayabusa, παρουσιάζοντας μια επετειακή έκδοση, η οποία θα έρθει και στην Ελλάδα, το φθινόπωρο.

Αν τώρα θα περιμένατε μια έκδοση γεμάτη έξτρα περιφερειακά, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε ελαφρώς, καθώς η επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια του Haybausa θα διαφοροποιείται ελάχιστα από τη βασική έκδοση.

Συγκεκριμένα, πορτοκαλί είναι η βαφή της μοτοσυκλέτας, με την επετειακή έκδοση να διαθέτει τις εξής μοναδικές λεπτομέρειες:

  • Ανάγλυφο έμβλημα 25th Anniversary στο ρεζερβουάρ
  • Κόκκινο V στα πλαϊνά
  • Κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη
  • Ανάγλυφο λογότυπο SUZUKI στο ρεζερβουάρ
  • Hayabusa Kanji λογότυπο στην αλυσίδα
  • Χρυσοί ρότορες φρένων μπροστά
  • Έμβλημα 25th Anniversary στα τελικά
  • Ανωδιωμένος χρυσός τεντωήρας αλυσίδας

Η πρώτη γενιά του μοντέλου παρουσιάστηκε στην Intermot, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 1998, ως Hayabusa (GSX1300R) και οι πωλήσεις ξεκίνησαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το 1999. Το concept του προϊόντος είχε τίτλο "Ultimate Sport" και συνδύαζε τις υπέρ-επιδόσεις με ιδιαίτερο, αεροδυναμικό design.

Η δεύτερη γενιά, με αυξημένο κυβισμό από 1.299 κ.εκ. σε 1.340 κ.εκ., κυκλοφόρησε το 2007. Κληρονόμησε τις εξαιρετικές επιδόσεις της πρώτης γενιάς, με βελτιωμένο κιβώτιο και ένα νέο υιοθετημένο χαρακτηριστικό, τον επιλογέα Suzuki Drive Mode Selector (SDMS), που χάρισε 3 Ride Modes στη μοτοσυκλέτα..

Οι πωλήσεις επεκτάθηκαν επίσης σε όλο τον κόσμο, με την κυκλοφορία της μοτοσυκλέτας στην Ιαπωνία για πρώτη φορά το 2014 -με προδιαγραφές για την εγχώρια αγορά- και την έναρξη της παραγωγής και των πωλήσεων στην Ινδία το 2016.

Το 2021 παρουσιάστηκε η τρίτη γενιά Hayabusa, με βελτιώσεις σε κινητήρα (που όμως λόγω Euro 5 προδιαγραφών αποδίδει λιγότερη μέγιστη ιπποδύναμη από πριν), φρένα και αναρτήσεις, καθώς και μια πλήρη σειρά από ηλεκτρονικά βοηθήματα και νέα όργανα που συμπεριλαμβάνουν και μια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη.

Επί του παρόντος, η Hayabusa πωλείται σε 48 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, με συνολική παραγωγή πάνω από 200.000 μονάδες στην ιστορία του μοντέλου.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.