Suzuki Hayabusa Euro5 το 2021!

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ Hayabusa
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/12/2019

Η αλήθεια είναι πως η Suzuki τα τελευταία χρόνια, δεν έχει δώσει και πολλές αφορμές στους φανατικούς φίλους της φίρμας –αλλά και στους αντιπροσώπους της- πολλές αφορμές για να χαρούν με κάτι πραγματικά καινούργιο. Αντιθέτως, αρκετά από τα εμβληματικά μοντέλα της κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφήνοντας τα V-Strom με το GSX-R1000 και τα SV650, να παλεύουν με τα "θηρία" στην εμπορική αρένα της παγκόσμιας αγοράς.

Λογικό λοιπόν οι απανταχού φίλοι της Suzuki να προσπαθούν να βρουν "κάτι να πιαστούν" για να γελάσει λίγο το χειλάκι τους, και το σίριαλ "επιστροφή Hayabusa" ήταν ένα από αυτά. Έχουν γραφτεί πολλές αράδες σχετικά με το πότε και το πώς, ενώ η προσμονή έχει χτυπήσει "κόκκινο". Η απάντηση "όχι φέτος, ίσως του χρόνου" μοιάζει με την κατάρα του Σίσυφου για τους… Suzukisti, αλλά τώρα υπάρχουν πλέον οι ενδείξεις ότι το μαρτύριο ίσως να βρίσκεται στο τέλος του, όπως άλλωστε είχαμε γράψει κι εμείς στην αρχή της χρονιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι το 2021 θα είναι η χρονιά ορόσημο για το hypersport της Suzuki, καθώς έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του, πληρώντας –συν τοις άλλοις- και τις Euro5 προδιαγραφές.

Τα τεκμήρια για την πραγματοποίηση αυτής της κίνησης έρχονται από δύο πατέντες που κατέθεσε το ιαπωνικό εργοστάσιο την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν δείχνουν κάποια τρομερή τεχνολογική καινοτομία, αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αφορούν τις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η πρώτη από αυτές αφορά την τοποθέτηση ενός carbon δοχείου, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος που ελέγχει τις εκπομπές ρύπων και συλλέγει τις αναθυμιάσεις του καυσίμου από το ρεζερβουάρ, ώστε να μην απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Είναι αυτό ακριβώς που επιτάσσουν οι Euro5 προδιαγραφές, και φυσικά δεν διέθεταν οι προηγούμενες γενιές Hayabusa. Αυτό το δοχείο θα είναι τοποθετημένο στο πλάι του πλαισίου και θα ψύχεται από τον αέρα.

Η δεύτερη πατέντα αφορά την αντλία λαδιού του κινητήρα, η οποία διαθέτει διαφορετικό σχεδιασμό που αποτρέπει την καθίζηση του λαδιού μέσα στα κάρτερ. Όπως είπαμε, μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με τίποτα… εξωτικές τεχνολογίες, αλλά στα σχέδια φαίνονται κι άλλα μέρη της μοτοσυκλέτας που επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη γενιά των Hayabusa θα έχει ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο, γύρω από τον αναβαθμισμένο κινητήρα.

Ήδη υπάρχουν αξιόπιστες πηγές στην Ιαπωνία που επικαλούνται αύξηση της χωρητικότητας κατά 100cc (φτάνοντας τα 1440 από 1340, ή και παραπάνω), γεγονός που θεωρείται λογικό προκειμένου να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα των προδιαγραφών χωρίς να χάσει σε δύναμη. Αυτό ίσως να έχει ως λογική συνέπεια την χρήση λιγότερο άγριων εκκεντροφόρων και μικρότερου overlap στις βαλβίδες, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της δύναμης στην μεσαία μπάντα των στροφών, διατηρώντας όμως τα μεγάλα νούμερα της ισχύος στις υψηλές στροφές.

Τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κινητήρα πάντως δεν αναμένεται να αλλάξουν, σε αντίθεση με το πλαίσιο το οποίο δείχνει ελαφρύτερο και αρκετά κοντά στο αντίστοιχο του GSX-R1000, μιας και το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο σε μια μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο όγκο και με πρόβλεψη για συνεπιβάτη και αποσκευές, σε σχέση με τα superbikes.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, δυστυχώς οι πατέντες δεν ρίχνουν ιδιαίτερο φως και ευελπιστούμε ότι δεν θα κινείται στα συνήθη πλαίσια της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Suzuki, αλλά θα δούμε κάτι πιο σύγχρονο και… ενδιαφέρον. Αυτό όμως που φαίνεται από τις πατέντες, είναι τα δύο ογκώδη τελικά των εξατμίσεων (ένα σε κάθε πλευρά) που ακολουθούν την πεπατημένη των Hayabusa και δεν περιορίζουν τους σχεδιαστές του νέου μοντέλου, αναγκάζοντάς τους να βρουν κάπου να τα κρύψουν.

Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου Νοεμβρίου στα ευρωπαϊκά Σαλόνια, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και η αποκάλυψη του νέου Hayabusa, με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό να βλέπουν σιγά-σιγά το φως της επιφάνειας στο διάστημα που μεσολαβεί.

 

 

EICMA: ZXMOTO 820RR 2026 - Η “Παγκόσμια” τρικύλινδρη Supersport

Σε τρεις εκδόσεις από 135 - 150 ίππους και χαμηλό βάρος - Στη racing εκδοχή της μπαίνει με το καλημέρα στο WorldSBK!
ZXMOTO_820RR
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/11/2025

Ο πρώην Πρόεδρος της KOVE, Zhang Xue, που δημιούργησε τη δική του εταιρεία με τα αρχικά του ονόματός του (ZXMOTO), φέρνει στην EICMA την τρικύλινδρη Supersport 820RR σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις και μάλιστα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο WorldSBK 2026, στην κατηγορία των Supersport με το καλημέρα!

Η νέα supersport μοτοσυκλέτα της ΖΧΜΟΤΟ φέρει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 818,8 cc που ζυγίζει μόλις 55 κιλά και αποδίδει 135 ίππους στις 12.000 στροφές και 8,15 kg.m ροπής στις 9.500 στροφές στην έκδοση 820RR, και 145 ίππους στις 12.500 στροφές και 8,46 kg.m ροπής στην έκδοση 820RR-R.

Υπάρχει βέβαια και τρίτη έκδοση που είναι και η πιο “μάχιμη” απ' όλες, με την ονομασία 820RR-RS, που αποδίδει 150 ίππους στις 13.000 στροφές και 8,67 kg.m ροπής στις 10.500 στροφές. Μάλιστα πάνω στη συγκεκριμένη έκδοση βασίζεται η αγωνιστική μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει η ZXMoto στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike στην κατηγορία WorldSSP, σε συνεργασία με την Evan Bros Racing που παράτησε την Yamaha για χατίρι της.

Το βάρος της 820RR ανακοινώνεται στα 191 κιλά πλήρης υγρών με την χωρητικότητα του ντεπόζιτου να ορίζεται στα 18 λίτρα. Το βάρος της 820RR-R είναι στα 186 κιλά με 17λιτρο ρεζερβουάρ και το βάρος της 820RR-RS είναι στα 175 κιλά επίσης με 17λιτρο ρεζερβουάρ.

820RR

Η βασική έκδοση 820RR φέρει ανεστραμμένο πιρούνι πλήρως ρυθμιζόμενο και monoshock αμορτισέρ επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα φρένα αποτελούνται από τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της κινέζικης Taisko με δίσκους 320 mm μπροστά και διπίστονη δαγκάνα Taisko με δίσκο 220 mm πίσω. Τα λάστιχα πρώτης τοποθέτησης είναι της CST.

820RR-R

Η έκδοση 820RR-R φέρει ανεστραμμένο πιρούνι και monoshock αμορτισέρ, που και τα δύο είναι της KYB και είναι πλήρως ρυθμιζόμενα. Το σύστημα πέδησης αναλαμβάνουν τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo με δίσκους 330 mm μπροστά και διπίστονη δαγκάνα και πάλι της Brembo με δίσκο 220 mm πίσω. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης προέρχονται από την Pirelli.

820RR-RS

Η 820RR-RS φέρει ανεστραμμένο πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της KYB και πλήρως ρυθμιζόμενο monoshock αμορτισέρ και πάλι της KYB. Όσον αφορά το σύστημα πέδησης βρίσκουμε τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo, με δίσκους 330 mm μπροστά και διπίστονη δαγκάνα και πάλι της Brembo με δίσκο 220 mm πίσω, με τα ελαστικά να είναι της Pirelli.

Αναμένουμε και περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τον εξοπλισμό των τριών εκδόσεων και είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως την στιγμή που μιλάμε, 4 διαφορετικοί εισαγωγείς προσπαθούν να πάρουν τα δικαιώματα της εταιρείας στην χώρα μας κι αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά!