Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Suzuki Hayabusa Euro5 το 2021!

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ Hayabusa

Η αλήθεια είναι πως η Suzuki τα τελευταία χρόνια, δεν έχει δώσει και πολλές αφορμές στους φανατικούς φίλους της φίρμας –αλλά και στους αντιπροσώπους της- πολλές αφορμές για να χαρούν με κάτι πραγματικά καινούργιο. Αντιθέτως, αρκετά από τα εμβληματικά μοντέλα της κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφήνοντας τα V-Strom με το GSX-R1000 και τα SV650, να παλεύουν με τα "θηρία" στην εμπορική αρένα της παγκόσμιας αγοράς.

Λογικό λοιπόν οι απανταχού φίλοι της Suzuki να προσπαθούν να βρουν "κάτι να πιαστούν" για να γελάσει λίγο το χειλάκι τους, και το σίριαλ "επιστροφή Hayabusa" ήταν ένα από αυτά. Έχουν γραφτεί πολλές αράδες σχετικά με το πότε και το πώς, ενώ η προσμονή έχει χτυπήσει "κόκκινο". Η απάντηση "όχι φέτος, ίσως του χρόνου" μοιάζει με την κατάρα του Σίσυφου για τους… Suzukisti, αλλά τώρα υπάρχουν πλέον οι ενδείξεις ότι το μαρτύριο ίσως να βρίσκεται στο τέλος του, όπως άλλωστε είχαμε γράψει κι εμείς στην αρχή της χρονιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι το 2021 θα είναι η χρονιά ορόσημο για το hypersport της Suzuki, καθώς έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του, πληρώντας –συν τοις άλλοις- και τις Euro5 προδιαγραφές.

Τα τεκμήρια για την πραγματοποίηση αυτής της κίνησης έρχονται από δύο πατέντες που κατέθεσε το ιαπωνικό εργοστάσιο την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν δείχνουν κάποια τρομερή τεχνολογική καινοτομία, αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αφορούν τις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η πρώτη από αυτές αφορά την τοποθέτηση ενός carbon δοχείου, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος που ελέγχει τις εκπομπές ρύπων και συλλέγει τις αναθυμιάσεις του καυσίμου από το ρεζερβουάρ, ώστε να μην απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Είναι αυτό ακριβώς που επιτάσσουν οι Euro5 προδιαγραφές, και φυσικά δεν διέθεταν οι προηγούμενες γενιές Hayabusa. Αυτό το δοχείο θα είναι τοποθετημένο στο πλάι του πλαισίου και θα ψύχεται από τον αέρα.

Η δεύτερη πατέντα αφορά την αντλία λαδιού του κινητήρα, η οποία διαθέτει διαφορετικό σχεδιασμό που αποτρέπει την καθίζηση του λαδιού μέσα στα κάρτερ. Όπως είπαμε, μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με τίποτα… εξωτικές τεχνολογίες, αλλά στα σχέδια φαίνονται κι άλλα μέρη της μοτοσυκλέτας που επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη γενιά των Hayabusa θα έχει ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο, γύρω από τον αναβαθμισμένο κινητήρα.

Ήδη υπάρχουν αξιόπιστες πηγές στην Ιαπωνία που επικαλούνται αύξηση της χωρητικότητας κατά 100cc (φτάνοντας τα 1440 από 1340, ή και παραπάνω), γεγονός που θεωρείται λογικό προκειμένου να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα των προδιαγραφών χωρίς να χάσει σε δύναμη. Αυτό ίσως να έχει ως λογική συνέπεια την χρήση λιγότερο άγριων εκκεντροφόρων και μικρότερου overlap στις βαλβίδες, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της δύναμης στην μεσαία μπάντα των στροφών, διατηρώντας όμως τα μεγάλα νούμερα της ισχύος στις υψηλές στροφές.

Τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κινητήρα πάντως δεν αναμένεται να αλλάξουν, σε αντίθεση με το πλαίσιο το οποίο δείχνει ελαφρύτερο και αρκετά κοντά στο αντίστοιχο του GSX-R1000, μιας και το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο σε μια μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο όγκο και με πρόβλεψη για συνεπιβάτη και αποσκευές, σε σχέση με τα superbikes.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, δυστυχώς οι πατέντες δεν ρίχνουν ιδιαίτερο φως και ευελπιστούμε ότι δεν θα κινείται στα συνήθη πλαίσια της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Suzuki, αλλά θα δούμε κάτι πιο σύγχρονο και… ενδιαφέρον. Αυτό όμως που φαίνεται από τις πατέντες, είναι τα δύο ογκώδη τελικά των εξατμίσεων (ένα σε κάθε πλευρά) που ακολουθούν την πεπατημένη των Hayabusa και δεν περιορίζουν τους σχεδιαστές του νέου μοντέλου, αναγκάζοντάς τους να βρουν κάπου να τα κρύψουν.

Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου Νοεμβρίου στα ευρωπαϊκά Σαλόνια, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και η αποκάλυψη του νέου Hayabusa, με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό να βλέπουν σιγά-σιγά το φως της επιφάνειας στο διάστημα που μεσολαβεί.