Suzuki Hayabusa Euro5 το 2021!

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ Hayabusa
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/12/2019

Η αλήθεια είναι πως η Suzuki τα τελευταία χρόνια, δεν έχει δώσει και πολλές αφορμές στους φανατικούς φίλους της φίρμας –αλλά και στους αντιπροσώπους της- πολλές αφορμές για να χαρούν με κάτι πραγματικά καινούργιο. Αντιθέτως, αρκετά από τα εμβληματικά μοντέλα της κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφήνοντας τα V-Strom με το GSX-R1000 και τα SV650, να παλεύουν με τα "θηρία" στην εμπορική αρένα της παγκόσμιας αγοράς.

Λογικό λοιπόν οι απανταχού φίλοι της Suzuki να προσπαθούν να βρουν "κάτι να πιαστούν" για να γελάσει λίγο το χειλάκι τους, και το σίριαλ "επιστροφή Hayabusa" ήταν ένα από αυτά. Έχουν γραφτεί πολλές αράδες σχετικά με το πότε και το πώς, ενώ η προσμονή έχει χτυπήσει "κόκκινο". Η απάντηση "όχι φέτος, ίσως του χρόνου" μοιάζει με την κατάρα του Σίσυφου για τους… Suzukisti, αλλά τώρα υπάρχουν πλέον οι ενδείξεις ότι το μαρτύριο ίσως να βρίσκεται στο τέλος του, όπως άλλωστε είχαμε γράψει κι εμείς στην αρχή της χρονιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι το 2021 θα είναι η χρονιά ορόσημο για το hypersport της Suzuki, καθώς έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του, πληρώντας –συν τοις άλλοις- και τις Euro5 προδιαγραφές.

Τα τεκμήρια για την πραγματοποίηση αυτής της κίνησης έρχονται από δύο πατέντες που κατέθεσε το ιαπωνικό εργοστάσιο την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν δείχνουν κάποια τρομερή τεχνολογική καινοτομία, αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αφορούν τις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Η πρώτη από αυτές αφορά την τοποθέτηση ενός carbon δοχείου, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος που ελέγχει τις εκπομπές ρύπων και συλλέγει τις αναθυμιάσεις του καυσίμου από το ρεζερβουάρ, ώστε να μην απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Είναι αυτό ακριβώς που επιτάσσουν οι Euro5 προδιαγραφές, και φυσικά δεν διέθεταν οι προηγούμενες γενιές Hayabusa. Αυτό το δοχείο θα είναι τοποθετημένο στο πλάι του πλαισίου και θα ψύχεται από τον αέρα.

Η δεύτερη πατέντα αφορά την αντλία λαδιού του κινητήρα, η οποία διαθέτει διαφορετικό σχεδιασμό που αποτρέπει την καθίζηση του λαδιού μέσα στα κάρτερ. Όπως είπαμε, μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με τίποτα… εξωτικές τεχνολογίες, αλλά στα σχέδια φαίνονται κι άλλα μέρη της μοτοσυκλέτας που επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη γενιά των Hayabusa θα έχει ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο, γύρω από τον αναβαθμισμένο κινητήρα.

Ήδη υπάρχουν αξιόπιστες πηγές στην Ιαπωνία που επικαλούνται αύξηση της χωρητικότητας κατά 100cc (φτάνοντας τα 1440 από 1340, ή και παραπάνω), γεγονός που θεωρείται λογικό προκειμένου να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα των προδιαγραφών χωρίς να χάσει σε δύναμη. Αυτό ίσως να έχει ως λογική συνέπεια την χρήση λιγότερο άγριων εκκεντροφόρων και μικρότερου overlap στις βαλβίδες, αυξάνοντας έτσι την απόδοση της δύναμης στην μεσαία μπάντα των στροφών, διατηρώντας όμως τα μεγάλα νούμερα της ισχύος στις υψηλές στροφές.

Τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κινητήρα πάντως δεν αναμένεται να αλλάξουν, σε αντίθεση με το πλαίσιο το οποίο δείχνει ελαφρύτερο και αρκετά κοντά στο αντίστοιχο του GSX-R1000, μιας και το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο σε μια μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο όγκο και με πρόβλεψη για συνεπιβάτη και αποσκευές, σε σχέση με τα superbikes.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, δυστυχώς οι πατέντες δεν ρίχνουν ιδιαίτερο φως και ευελπιστούμε ότι δεν θα κινείται στα συνήθη πλαίσια της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Suzuki, αλλά θα δούμε κάτι πιο σύγχρονο και… ενδιαφέρον. Αυτό όμως που φαίνεται από τις πατέντες, είναι τα δύο ογκώδη τελικά των εξατμίσεων (ένα σε κάθε πλευρά) που ακολουθούν την πεπατημένη των Hayabusa και δεν περιορίζουν τους σχεδιαστές του νέου μοντέλου, αναγκάζοντάς τους να βρουν κάπου να τα κρύψουν.

Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου Νοεμβρίου στα ευρωπαϊκά Σαλόνια, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και η αποκάλυψη του νέου Hayabusa, με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό να βλέπουν σιγά-σιγά το φως της επιφάνειας στο διάστημα που μεσολαβεί.

 

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες