Suzuki: Νέος κινητήρας που καίει υδρογόνο

Θα παρουσιαστεί στο Japan Mobility Show 2023 μαζί με νέα ηλεκτρικά scooter
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/10/2023

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να έχει επιβληθεί δια νόμου από τους πολιτικούς και τα οικονομικά λόμπι που εκπροσωπούν, ως “το μέλλον” στις περισσότερες χώρες της δύσης, όμως όσοι έχουν πάνω από δύο ενεργά κύτταρα μέσα στο κρανίο τους ή δεν έχουν προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, μπορούν να καταλάβουν πως η καθολική χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα οδηγήσει στα ίδια ακριβώς αδιέξοδα που οδήγησε η αποκλειστική χρήση υδρογονανθράκων. Στην πραγματικότητα το μέλλον είναι η χρήση συνδυασμών πηγών ενέργειας και τεχνολογίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, αλλά και την χρήση για την οποία προορίζεται το κάθε όχημα.

Ένα λαμπρό παράδειγμα μιας ορθολογιστικής χρήσης των νέων τεχνολογιών στα οχήματα του μέλλοντος θα μας δείξει η Suzuki στο JAPAN MOBILITY SHOW 2023, μεταξύ 26 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2023.

2

Πρόκειται για δύο Burgman, όπου το ένα θα έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης ο οποίος θα καίει υδρογόνο και το άλλο θα είναι ηλεκτρικό με την καινούρια αποσπώμενη μπαταρία που εξέλιξαν από κοινού οι τέσσερεις Ιαπωνικές εταιρείες (Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha).

Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους ως καύσιμο. Ο ένας είναι να τροφοδοτεί ειδικά σχεδιασμένες κυψέλες, η οποίες μέσω χημικών διεργασιών παράγουν ρεύμα. Η Honda κατασκευάζει ήδη πάνω από μια δεκαετία ένα αυτοκίνητο παραγωγής με κυψέλες υδρογόνου που πωλείται κανονικότατα στην Καλιφόρνια.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το υδρογόνο ως “συμβατικό” καύσιμο σε ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτή η λύση είναι πολύ πιο οικονομική από τις κυψέλες υδρογόνου, διότι δεν απαιτεί σε μεγάλες ποσότητες σπάνια και εξωτικά υλικά για την κατασκευή ενός κινητήρα που καίει υδρογόνο. Σίγουρα δεν θα είναι τόσο φτηνός στην κατασκευή όσο ένας κινητήρας που καίει βενζίνη, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τα 400-500 κιλά σπάνιων ορυκτών που απαιτούνται για την κατασκευή μιας μπαταρίας ενός μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επίσης μπορεί να κατασκευαστεί πολύ πιο εύκολα στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια και δεν κινδυνεύει η ζωή των εργατών στις γραμμές παραγωγής.

Suzuki Burgman Hydrogen

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμου λύνει τα δύο βασικά προβλήματα των ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή τα black-out στο σύστημα ηλεκτροδότησης των χωρών και φυσικά δεν χρειάζεται κατασκευή δικτύων επαναφόρτισης σε κάθε σημείο της γης, αφού οι δεξαμενές υγρού υδρογόνου μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε βενζινάδικο, όπως ήδη συμβαίνει στην Καλιφόρνια.

Η Suzuki ασχολείται με το υδρογόνο σε επίπεδο πρωτότυπων από το 2003 με κυψέλες υδρογόνου, και με κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου από το 2008.

Εννοείται πως δεν είναι η μόνη, καθώς η BMW και η Kawasaki έχει φτιάξει πρωτότυπα με κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου και έχουν έτοιμη την τεχνολογία.

Το πρωτότυπο Burgman που θα δούμε στο επόμενο Japan Mobility Show 2023 βασίζεται στο υπάρχον Burgaman 400, όπου οι σχεδιαστές έχουν μεγαλώσει το μεταξόνιό του για να χωρέσει μια μπουκάλα 70MPa πεπιεσμένου υδρογόνου. Η αυτονομία του δεν ανακοινώνεται, όμως η Suzuki λέει πως το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει σχεδιαστεί για εκείνους που κάνουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις στις μεγαλουπόλεις.

6

Αντιθέτως για εκείνους που κινούνται αποκλειστικά μέσα στο κέντρο της πόλης και κάνουν delivery σε κοντινές αποστάσεις ή απλώς κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές χωρίς να απομακρυνθούν από την περιοχή τους, η Suzuki θα δείξει το μικρό ηλεκτρικό e-Burgman που θα έχει την “universal” αποσπώμενη μπαταρία των Ιαπώνων, την οποία μπορείς να την αλλάζεις σε σταθμούς μπαταριών χωρίς να περιμένεις να φορτίσεις την δική σου.

89
Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες