Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Τα Husqvarna enduro του 2021!

Αναβάθμιση στα πάντα

Μετά την ΚΤΜ και η Husqvarna παρουσίασε την ανανεωμένη γκάμα των enduro για το 2021. Τόσο τα δίχρονα (ΤΕ) όσο και τα τετράχρονα (FE) δέχθηκαν αλλαγές σχεδόν στο σύνολό τους, βαδίζοντας πάνω στο εξελικτικό μονοπάτι που έχουν ξεκινήσει οι Αυστριακοί, από την στιγμή που η Husqvarna πέρασε στα χέρια της ΚΤΜ.

Η λίστα με τα σημεία που δέχθηκαν βελτίωση ή ανανεώθηκαν είναι μεγάλη, με τον στάνταρ εξοπλισμό που συνοδεύει της μοτοσυκλέτες της εταιρείας να υπερκαλύπτει όχι μόνο τους χομπίστες αναβάτες, αλλά και τους πιο έμπειρους αγωνιζόμενους, κάτι που τονίζεται εμφατικά και από την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος SuperEnduro του 2020, από τον Billy Bolt πάνω στη σέλα ενός FΕ350.

TE 150i

 

Ξεκινώντας από τις κοινές αλλαγές για τα τετράχρονα και τα δίχρονα μοντέλα, το ατσάλινο πλαίσιο φιγουράρει στην κορυφή, με τους σωλήνες του διαμορφωμένους με τη μέθοδο της πίεσης με νερό, κομμένους με τεχνολογία laser και τις κολλήσεις να γίνονται από ειδικό ρομποτικό σύστημα. Οι νέες βάσεις για την κεφαλή του κινητήρα είναι κοινές σε όλα τα μοντέλα, όπως και η ηλεκτροστατική μπλε βαφή και τα προστατευτικά του. Το αποτέλεσμα είναι τα βέλτιστα χαρακτηριστικά στρέψης στον διαμήκη και τον κατακόρυφο άξονα, για τον καλύτερο συνδυασμό πληροφόρησης προς τον αναβάτη, απόσβεσης δυνάμεων και σταθερότητας στις ευθείες.

Το υποπλαίσιο από carbon είναι μοναδικό στις μοτοσυκλέτες της Husqvarna και η σύνθεσή του αποτελείται από 70% πολυαμίδιο και 30% ανθρακονήματα. Και τα δύο κομμάτια που το συνθέτουν ζυγίζουν λίγο περισσότερο από ένα κιλό.

Στις αναρτήσεις έχουμε το πιρούνι των 48mm WP XPLOR με την απόσβεση συμπίεσης να ρυθμίζεται στο αριστερό καλάμι και της επαναφοράς στο δεξί. Η ρύθμιση της προφόρτισης των ελατηρίων γίνεται πανεύκολα χωρίς τη χρήση εργαλείων, ενώ διαθέτει έμβολο με ενδιάμεσες βαλβίδες για προοδευτική λειτουργία και μεγαλύτερη αντίσταση στο τερμάτισα του πιρουνιού.

Οι μαύρες ανοδιωμένες πλάκες είναι κατεργασμένες σε CNC, ενώ και το ρυθμιζόμενο τιμόνι της Pro Taper αποτελεί μέρος του στάνταρ εξοπλισμού των δίχρονων και τετράχρονων enduro της Husqvarna.  Πίσω το αμορτισέρ είναι επίσης της WP, το XACT πιο συγκεκριμένα, το οποίο συνδυάζεται με το μοχλικό που προέρχεται από τα motocross του εργοστασίου. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και η διαδρομή που προσφέρει είναι στα 300mm.

FE350

 

Από την Magura έρχονται ο υδραυλικός συμπλέκτης αλλά και το σύστημα των φρένων. Μπροστά υπάρχει ένα δίσκος "waved" 260mm και πίσω ένας 220mm αντίστοιχα από την GSK, με κύριο χαρακτηριστικό τους το χαμηλό βάρος.

Μια ιδιαίτερη τεχνολογική λύση έχει επιλεχθεί για την γκαζιέρα, η οποία διαθέτει δυνατότητα ρύθμισης της προοδευτικότητας, ενώ και τα δύο γκριπ του τιμονιού μπορούν να αντικατασταθούν πανεύκολα, χωρίς τη χρήση κόλλας.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, σε όλα τα τετράχρονα μοντέλα υπάρχει η επιλογή για δύο διαφορετικούς χάρτες απόδοσης, οι οποίοι επεμβαίνουν και στο traction control. Το ίδιο το TC διαθέτει ένα αναβαθμισμένο software, που έχει να κάνει κυρίως με την επέμβασή του σε πολύ γλιστερά εδάφη, ενώ η ενεργοποίηση/απενεργοποίησή του γίνεται μέσω ενός διακόπτη.

Σε ότι αφορά τους δίχρονους κινητήρες, αυτοί διαθέτουν έναν στάνταρ χάρτη αλλά με δύο επιλογές για την καμπύλη της ανάφλεξης, ανάλογα με το στιλ οδήγησης του αναβάτη. Η νέα EMS (Engine Management System) αξιοποιεί τα δεδομένα ταχύτερα και φροντίζει πάντα για την βέλτιστη αναλογία στην ποσότητα του καυσίμου και του λαδιού, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

Το σώμα του ψεκασμού της Keihin στα τετράχρονα μοντέλα είναι 42mm, ενώ η ντίζα του γκαζιού ελέγχει κατευθείαν την πεταλούδα χωρίς μοχλικό για πιο άμεση αίσθηση και απόκριση. Στα δίχρονα enduro της Husqvarna αντίστοιχα, έχει τοποθετηθεί σώμα διαμέτρου 39mm.

Οι εξατμίσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για κάθε μοντέλο ξεχωριστά, με τεχνολογία 3D. Στα δίχρονα ΤΕ250i/300i ο λαιμός έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και είναι φτιαγμένοι από υλικό μεγαλύτερης αντοχής. Τα τελικά τους έχουν αλουμινένια βάση στήριξης και νέα κατασκευή στο εσωτερικό τους για μείωση του βάρους και του θορύβου που απελευθερώνουν.

Οι λαιμοί στις εξατμίσεις των τετράχρονων αποτελούνται από δύο τμήματα, και το σημείο που ενώνονται προσφέρει ευκολία στην αφαίρεση, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί και το αμορτισέρ. Το τελικό είναι πιο κοντό, δίχως όμως να αυξάνεται ο θόρυβος και είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με μαύρη επίστρωση.

TE300i

 

Τόσο τα δίχρονα όσο και τα τετράχρονα, διαθέτουν στάνταρ μίζα και μια μπαταρία λιθίου, η οποία είναι κατά ένα κιλό ελαφρύτερη από τις συμβατικές μπαταρίες. Αλουμινένιο είναι και το ψυγείο με τεχνολογία CFD προκειμένου να περνάει ο αέρας από αυτό πιο αποτελεσματικά. Το σύστημα ψύξης είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο, μειώνοντας έτσι το μέγεθος των σωληνώσεων. Επιπλέον, τα ψυγεία είναι τοποθετημένα κοντά στο κέντρο βάρους, ενώ το βεντιλατέρ είναι στάνταρ σε όλα τα τετράχρονα, ενώ στα δίχρονα υπάρχει ως προαιρετική επιλογή.

Το ρεζερβουάρ των 8,5 λίτρων έχει τάπα ταχείας απελευθέρωσης και ενσωματωμένη αντλία βενζίνης, ενώ διαθέτει και αισθητήρα για την στάθμη του καυσίμου. Το φιλτροκούτι είναι σχεδιασμένο για την καλύτερη δυνατή ροή του αέρα, με έυκολη πρόσβαση –χωρίς την χρήση εργαλείων- στο φίλτρο του αέρα, στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας.

FE 501

 

Σε ό,τι αφορά τους τροχούς, τα enduro μοντέλα της Husqvarna είναι εφοδιασμένα με αλουμινένιες ζάντες της D.I.D., με εγχάρακτα λογότυπα στα κέντρα, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα ελαστικά της Metzeler 6 Days Extreme.

Τέλος, τα πλαστικά διαθέτουν νέα γραφικά, στα κλασσικά χρώματα (σκούρο μπλε και κίτρινο) της Husqvarna και είναι σχεδιασμένα με έμφαση στην εργονομία.