Vespa GTV 300 2023 - Ήρθε στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε η τιμή της
Η κλασσική αισθητική συνδυάζεται με σπορ νότες
Από το
motomag
28/6/2023
Η ανανεωμένη VespaGTV 300, που είχε παρουσιαστεί στην EICMA 2022, ήρθε στην Ελλάδα με την αντιπροσωπεία της Piaggio στην χώρα μας να ανακοινώνει και την τιμή της.
Η ανανεωμένη GTV 300 φοράει τον τετράχρονο, μονοκύλινδρο και τετραβάλβιδο κινητήρα HPE (HighPerformanceEngine) των 300 κυβικών, με την μέγιστη απόδοση των 23,8 ίππων να τον καθιστά τον πιο ισχυρό που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μοντέλο της Vespa, μέχρι σήμερα.
Για το 2023, πέραν της αισθητικής της αναβάθμισης, η GTV 300 δέχεται και μία τεχνολογική ανανέωση με την προσθήκη fullLED φωτιστικών σωμάτων -με τον προβολέα να παραμένει στρογγυλός και χαμηλά τοποθετημένος- και στρογγυλής έγχρωμης ψηφιακής LCD οθόνης στον πίνακα οργάνων, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης της τελευταίας με το smartphone του αναβάτη, μέσω της εφαρμογής VespaMIA. Ακόμη, στον βασικό εξοπλισμό της GTV 300 περιλαμβάνονται keyless σύστημα ανάφλεξης, USB θύρα φόρτισης στο ντουλαπάκι της ποδιάς και φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα.
Στον τομέα της ασφάλειας, όπως επιτάσσουν οι Euro5 προδιαγραφές, το δικάναλο ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ η Vespa εξοπλίζει το ανανεωμένο της σκούτερ και με σύστημα ASRTractionControl, για επιπλέον ασφάλεια σε ολισθηρές συνθήκες.
Οι χρωματικοί συνδυασμοί του GTV 300 για το 2023 είναι BeigeAvvolgenteOpaco (μπεζ) και NeroConvinto (μαύρο), όπου και στις δύο περιπτώσεις συνδυάζονται με λεπτομέρειες σε τροχούς, “γραβάτα” και πλαϊνά καπάκια σε πορτοκαλί χρώμα, για μία πιο σπορ αισθητική.
Η τιμή της νέας GTV 300 στην Ελλάδα ανέρχεται στα 6.999€.
Triumph Tiger 1200 Rally Explorer 2027: Με εμπρός ραντάρ - Προσπάθησαν να το κρύψουν οι Άγγλοι πηγαίνοντας για ρεκόρ
Greenwich-Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά ο Sam Sunderland - Θέλει να κάνει τον ταχύτερο γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/9/2026
Ο δύο φορές νικητής του Dakar ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να γίνει ο ταχύτερος αναβάτης που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο η Tiger 1200 Rally Explorer που ανακοινώθηκε για την απόπειρα είναι διαφορετική από αυτή με την οποία ξεκίνησε ο Sunderland!
Ο Sam Sunderland ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ γύρου του κόσμου με μοτοσυκλέτα, καλύπτοντας περίπου 3.792 χιλιόμετρα, από το Greenwich έως την Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά.
Η μοτοσυκλέτα με την οποία ξεκίνησε όμως ο Sunderland είναι αρκετά διαφορετική από την μοτοσυκλέτα παραγωγής που δείχνουν οι Βρετανοί στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του εγχειρήματος, όπως γίνεται εμφανές από την πρόσθια όψη της Triumph Tiger 1200 Rally. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνουμε τον γνώριμο οριζόντιο προβολέα με τους ανεμοθραύστες στα άκρα του, που φιλοξενούν τα φλας στην μοτοσυκλέτα της παρουσίασης. Στις επίσημες φωτογραφίες κατά την εκκίνηση για την απόπειρα ρεκόρ φαίνεται ξεκάθαρα το εντελώς διαφορετικό φωτιστικό σώμα, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί και ένα εμπρόσθιο ραντάρ.
Το εγχείρημα λοιπόν μοιάζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Triumph με την, αν μη τι άλλο, συμπυκνωμένη συλλογή δεδομένων που θα αποκομίσει από την προσπάθεια του Βρετανού, με στοιχεία από μεγάλο εύρος συνθηκών οδηγικών, καιρικών άλλα και τερέν. H βρετανική εταιρεία προσπαθεί να εξελίξει την τεχνολογία ραντάρ της, που θα αξιοποιηθεί στην ερχόμενη μοτοσυκλέτα της και φάνηκε επίσης να προσπαθεί να περάσει το γεγονός αυτό…. κάτω από το ραντάρ, ενώ η μοτοσυκλέτα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή που λογικά θα παρουσιάσουν στην ερχόμενη EICMA.
Ο δύο φορές νικητής του Dakar Rally και αθλητής της Red Bull ξεκίνησε από το Greenwich στις 03:00 UTC το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με την… διαφορετική Triumph Tiger 1200 Rally Explorer βάζοντας σε εφαρμογή την προσπάθειά του να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα, το οποίο βρίσκεται στις 19 ημέρες, 8 ώρες και 25 λεπτά.
Ο Sunderland έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 21:50 UTC την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασχίσει κατά σειρά την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Το πρώτο σκέλος αποτελεί μέρος μιας συνολικής διαδρομής άνω των 28.968 χιλιομέτρων, η οποία θα περάσει από πέντε ηπείρους και δύο αντίποδα σημεία της Γης.
Κατά τις θαλάσσιες και υπερπόντιες μετακινήσεις το χρονόμετρο σταματά. Έτσι, ο χρόνος που πέρασε ο Sunderland, κατά τη διέλευσή του από την Αγγλία στη Γαλλία, δεν προσμετράται στον συνολικό χρόνο της απόπειρας για το ρεκόρ.
Αντίθετα, οι στάσεις για ξεκούραση υπολογίζονται κανονικά. Ως αποτέλεσμα, οι 39 ώρες και 34 λεπτά του πρώτου σκέλους αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο σημείο αναφοράς για την προσπάθεια.
Το πρώτο σκέλος δεν κύλησε πάντως χωρίς προβλήματα. Στην αρχή της διαδρομής ένα λάθος στην πλοήγηση κόστισε ήδη 32 χιλιόμετρα, εκτός της προβλεπόμενης πορείας. Το χρονόμετρο συνέχισε να μετρά όσο χρειάστηκε για να διορθώσει το λάθος ο Sunderland.
Τα επιπλέον αυτά χιλιόμετρα δεν προσμετρώνται στην απαιτούμενη απόσταση για το ρεκόρ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση σε μια προσπάθεια όπου τόσο ο χρόνος όσο και η απόσταση παρακολουθούνται με ακρίβεια.
Ο Sunderland πραγματοποιεί την προσπάθεια με μια Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτη εικόνα της έκδοσης της μεγάλης adventure της Triumph για το 2027, σε συνθήκες σαφώς διαφορετικές από εκείνες μιας συνηθισμένης δοκιμής δρόμου.
Η ίδια μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την προσπάθεια και στο τέλος θα πρέπει να επιστρέψει οδικώς μέχρι το Greenwich, ολοκληρώνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου. Με το ραντάρ στο εμπρός μέρος της η μεγάλη adventure της Triumph αναμένεται να αποκτήσει μια σειρά από νέες δυνατότητες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι γνωστές. Ωστόσο μοτοσυκλέτες με ανάλογη τεχνολογία προσφέρουν τη δυνατότητα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης (σε κάποιες περιπτώσεις και με ήπια παρέμβαση στα φρένα) και έχουν ενεργό cruise control που ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με εκείνη του προπορευόμενου οχήματος. Με τη χρήση του ραντάρ η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε επίσης να ρυθμίζει την ένταση του εμπρός προβολέα ώστε να μην τυφλώνει τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.
H Tiger 1200 είχε μείνει πίσω σε αυτό το σημείο σε σχέση με της ανταγωνίστριές της καθώς διέθετε μόνο πίσω ραντάρ και όλα δείχνουν πως η Triumph θέλει να μειώσει αυτή τη διαφορά σε τεχνολογικό επίπεδο με την adventure που παρουσιάστηκε το 2022 να φτάνει περίπου στο μέσο της εμπορικής της σταδιοδρομίας. Παρατηρούμε επίσης ότι το ραντάρ στο πίσω μέρος είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε και αυτό ίσως έχει να κάνει με αλλαγή του προμηθευτή και την Triumph να αφήνει το πίσω ραντάρ της Continental για το σύστημα της Bosch.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, η Tiger 1200 θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Bangkok, όπου το χρονόμετρο θα σταματήσει πριν ξεκινήσει το επόμενο τμήμα της διαδρομής. Το δεύτερο σκέλος θα ξεκινήσει από την Bangkok με προορισμό την Kuala Lumpur, καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο το όριο των 19 ημερών, 8 ωρών και 25 λεπτών.