Vision CE: Πρώτη εμφάνιση του νέου σκούτερ της BMW που οδηγείται χωρίς κράνος

Ευτυχώς μία κανονική φωτογραφία που δίνει άποψη για το μέγεθος
Vision CE: Πρώτη εμφάνιση του νέου σκούτερ της BMW που οδηγείται χωρίς κράνος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/9/2025

Μετά την απαράδεκτη αποκάλυψη του νέου μοντέλου με την ευφάνταστη επιλογή του τμήματος marketing της BMW να μην δείξει καμία φωτογραφία του μοντέλου παρά μόνο ψηφιακές απεικονίσεις και μάλιστα να κλείσει το συνοδευτικό κείμενο με την φράση «έρχεται, μπορεί και όχι», έχουμε τώρα την πρώτη φωτογραφία που μας δίνει πλέον και την πρώτη αίσθηση μεγέθους αλλά και της εικόνας του στον πραγματικό κόσμο.

Ευτυχώς υπήρχαν φωτογραφίες από το τμήμα σχεδιασμού, οπότε είχε ήδη λυθεί η απορία για το αν πράγματι ετοιμάζει η BMW το Vision CE ή απλά δείχνει ένα concept.

Παρά τα εκατοντάδες παράπονα που έλαβε για την πρώτη αποκάλυψη της boxer σειράς που είχε δώσει στον κόσμο μονάχα ψηφιακές απεικονίσεις και μάλιστα χαμηλής ποιότητας, η BMW συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και τώρα με την αποκάλυψη του Vision CE. Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα πάρει το μήνυμα, όπως συνέβη και με την EICMA που πέρσι επέστρεψε καθώς κατάλαβε πως η απουσία από τις Εκθέσεις δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το ψηφιακό λανσάρισμα, όπως θα ήθελε.

Το άλλο που χρειάζεται να μάθουν, είναι να δίνουν πραγματικές πληροφορίες με τεχνικό υπόβαθρο. Προς το παρόν δεν το έχουν κάνει για το Vision CE.

Εξάντλησαν την φαιά ουσία τους στο να προτείνουν επιχειρηματικές λύσεις με το νέο τους δημιούργημα, όπως το να πουλάμε τον καφέ 4 δολάρια για να ξεπληρώσουμε το σκούτερ!

Ξέρουμε από άλλη πηγή, ευτυχώς, πως ακολουθεί το CE 04 πιστά και δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αναμένουμε να στρίβει και το ίδιο καλά με το πανάκριβο ηλεκτρικό σκούτερ της BMW, χωρίς να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από το ψηλότερο κέντρο βάρους, τουλάχιστον στην βασική του μορφή.

Κι αυτό γιατί το σπουδαιότερο κομμάτι του Vision CE θα είναι η προσαρμοστικότητά του, όχι μόνο από τον μακρύ κατάλογο που σίγουρα θα του προετοιμάσει η BMW, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος απόκτησης, αλλά και με λύσεις από τα αξεσουάρ της ελεύθερης αγοράς, όπως επίσης και με προσωπικές μετατροπές.

Vision CE: Πρώτη εμφάνιση του νέου σκούτερ της BMW που οδηγείται χωρίς κράνος
Τερατώδες το νέο Vision CE...

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό θα κάνει την BMW ευτυχισμένη, καθώς πηγάζει από τις αναφορές τους πως θέλουν να γίνει το Vision CE η βάση για καθημερινή μετακίνηση εντός αστικού ιστού και αυτό σημαίνει προσαρμοστικότητα για να καλύπτει τις ατομικές ανάγκες του καθενός.

Πριν από 20 χρόνια η BMW έφτιαξε πρώτη φορά το C1 με στόχο να οδηγείς σκούτερ χωρίς να χρειάζεται να βάλεις κράνος και δεν τα κατάφερε εμπορικά να το καθιερώσει, παρόλο που δεν τα πήγε άσχημα στις πωλήσεις για όσο το κράτησε στην γκάμα της. Πολύ ακριβό για την εποχή του, βαρύ και χωρίς δυνατότητα δεύτερου ατόμου, αν και έχουμε δει να φορτώνουν συνεπιβάτη εκεί που ήταν ο χώρος αποσκευών και με την πλάτη της οροφής στην μέση, να μοιάζουν, τουλάχιστον, μαλωμένοι.

Vision CE: Πρώτη εμφάνιση του νέου σκούτερ της BMW που οδηγείται χωρίς κράνος

Τώρα είκοσι χρόνια μετά επιχειρούν το ίδιο με βάση την ηλεκτροκίνηση αυτή την φορά. Να τονίσουμε εδώ κάτι που ξέρουμε από τα ATV και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Οι περιπτώσεις που θα σε προστατέψει το κουβούκλιο από τρακάρισμα χωρίς κράνος είναι συγκεκριμένες και φυσικά αυτό δεν θα το πει το τμήμα marketing αλλά θα το δεις στα ψιλά γράμματα όταν το αποκτήσεις. Όπως επίσης πως θα πρέπει να παλέψεις με την επιθυμία να βάλεις χέρι κάτω, γιατί ο τραυματισμός θα είναι χειρότερος όπως θα είσαι δεμένος στο κάθισμα και το χέρι κάτω από την μπαριέρα της οροφής…

Περισσότερα για την αποκάλυψη του μοντέλου από την BMW, εδώ:

 

Η BMW ξανά βγάζει το σκούτερ που οδηγείται χωρίς κράνος – Έρχεται το Vision CE

Ηλεκτρικό και πιο άσχημο από πριν αλλά με πολλές custom επιλογές

Ετικέτες

Suzuki Raider J Crossover: Παπί - σκυλί με κιβώτιο-μύλο και λιγότερο από 2lt/100!

Καθημερινή πρακτικότητα με εκτός δρόμου δυνατότητες και στυλ
Suzuki Raider J Crossover
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/9/2025

Με έμπνευση από τον κόσμο του off road, το Raider J Crossover είναι ένα εντυπωσιακό "dual purpose" παπί από την Suzuki, στα πρότυπα του Hunter Cab της Honda, με ψηλό εμπρός φτερό, φαρδύ τιμόνι και ακτινωτούς τροχούς, στοιχεία που του δίνουν ένα σπορ και ξεχωριστό στυλ με την μάσκα και το φανάρι να μοιάζουν βγαλμένα από enduro μοτοσυκλέτα

Άλλο ένα πολυτάλαντο παπί από την Ασία, μετά το Honda CT 125 Hunter Cub που πλαγίως έρχεται και στη Ευρώπη, ή το Asus Cross x 125 που εισάγεται κανονικά στην χώρα μας, τραβάει την προσοχή μας, η σκληροτράχηλη πρόταση της Suzuki, Raider J Crossover, στην αστική (και όχι μόνο!) μετακίνηση. Την κίνηση του περιπετειώδους παπιού της Suzuki  Raider J Crossover αναλαμβάνει ένας μονοκύλινδρος, αερόψυκτος SOHC κινητήρας στα 113cc με ηλεκτρονικό ψεκασμό αποδίδοντας 9 ίππους στις 7.500 rpm και 0,9 κιλά ροπής στις 6.500 rpm. Ο κινητήρας του συνδυάζεται με ημιαυτόματο φυγοκεντρικό σύστημα μετάδοσης 4 ταχυτήτων.

Raider-J-Crossover

Άγριος χαρακτήρας

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει μπροστινή τηλεσκοπική ανάρτηση 31 mm με φυσούνες για προστασία από ξένα σώματα, ενώ πίσω συναντάμε διπλά αμορτισέρ. Οι ακτινωτοί τροχοί 17" φορούν ελαστικά semi-block (70/90 μπροστά, 80/90 πίσω), ιδανικά τόσο για άσφαλτο όσο και για χωματόδρομους. Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει δίσκο μπροστά και ταμπούρο πίσω, ενώ η απόσταση από το έδαφος φτάνει περίπου τα 145 mm καθιστώντας το ατρόμητο σε διελεύσεις από πιο αφιλόξενα τερέν.

Raider-J-Crossover
Όταν βλέπεις ελλιπή εξοπλισμό αναβάτη ξέρεις πως βλέπεις Ταϊλάνδη-Ινδία-Ινδονησία-Μαλαισία ως χώρα προέλευσης - Θα μπορούσε και Ελλάδα αν είχαμε γραμμές παραγωγής

Καθημερινή πρακτικότητα

Το Raider J Crossover είναι έτοιμο για πραγματικές off-road συνθήκες, όμως και στην πόλη, με τελική ταχύτητα να φτάνει τα 100 km/h καλύπτει τις καθημερινές αστικές διαδρομές ενώ η Suzuki υποστηρίζει ότι διατηρεί την κατανάλωση καυσίμου κάτω από τα 2 l/100km.

Raider-J-Crossover

Ασιατικός σουγιάς

Με το Raider J Crossover, η Suzuki φέρνει ένα πολυτάλαντο καθημερινό εργαλείο που δεν αρκείται στο δρόμο. Ιδανικό για καθημερινή μετακίνηση, εργασίες delivery, αλλά και για όσους τολμούν να πάνε… πέρα από τα όρια. Συνδυάζει επιθετική εμφάνιση, οικονομία, φιλικότητα και off-road δυνατότητες, όλα σε μικρό, ελαφρύ και προσιτό πακέτο που μάλλον θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε στην δική μας αγορά, καθώς είναι μια πρόταση δημιουργημένη για του δρόμους των Φιλιππίνων που προέκυψε από συνεργασία Ιαπώνων και ντόπιων μηχανικών με στόχο ένα ψηλό, ευέλικτο και ισχυρό αποτέλεσμα πού όμως δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Raider-J-Crossover

Εμείς μπορούμε μόνο να ζηλέψουμε την πρόταση της Suzuki και εμπνευστούμε από την ακόλουθη δημιουργία, που την έχει ως αφετηρία, εντείνοντας τον άγριο χαρακτήρα της με σειρά παρεμβάσεων όπως νέο τιμόνι και εντυπωσιακότερους τροχούς, προστατευτικές χούφτες, ποδιά και κάγκελα κινητήρα, σχάρες αποσκευών εμπρός, πίσω και στο πλάι με προσαρμογείς για πρόσθετα δοχεία καυσίμου, στοχεύοντας στην περιπέτεια.  

Με την αγορά του παπιού στην Ελλάδα να μην μπορεί να συντηρήσει μόνη της την εξέλιξη σε Euro5+ και καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα να μην θέλει να συμπληρώσει τα νούμερα που χρειάζονται για έναν μεγάλο κατασκευαστή, όπως η Suzuki, να μπει στην διαδικασία να φέρει στην Ευρώπη ένα παπί, μένουμε μόνο να θαυμάζουμε αυτές τις δημιουργίες που άλλες χώρες μπορούν κατά παραγγελία να έχουν. Αν μπορούσαν τα παπιά να εξαιρεθούν από τις Euro5+ προδιαγραφές τότε όλες αυτές οι προτάσεις που έχουν οι Honda, Yamaha, τώρα και Suzuki, θα μπορούσαν αυτούσιες να έρθουν και στην Ελλάδα όπου σίγουρα θα είχαν σημαντική απήχηση, αυτό άλλωστε δείχνει η εμπορική πορεία του Asus που η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε και έκανε την διαφορά ζητώντας την προσαρμογή του για την Ευρώπη!