Voge FR150 Formica Rossa - Το πρώτο παπί της VOGE κάνει ντεμπούτο στην Ασία

Στα σπορ πρότυπα της κατηγορίας, με μανέτα συμπλέκτη και μονό πίσω αμορτισέρ - Και βελτιωμένη έκδοση Rapido 150
VOGE Formica Rossa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/6/2024

Στο σαλόνι Malaysia Autoshow 2024 στη Μαλαισία, η Voge παρουσίασε ένα σπορ παπί για την τοπική αγορά, που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε και στην Ελλάδα, όμως οι πιθανότητες είναι εναντίον μας.

Το παπί παρουσιάστηκε από τον επίσημο εισαγωγέα της Voge στη Μαλαισία, Mforce Bike, σε μια χώρα που οι πωλήσεις παπιών χτυπάνε κόκκινο.

Το όνομα Formica Rossa σημαίνει “κόκκινο μυρμήγκι”, ενώ πέρα από το κόκκινο χρώμα το FR150 θα κυκλοφορήσει και σε δυο ακόμη χρώματα, μπλε και κίτρινο -και όχι, δεν θα αλλάζει όνομα σε μπλε ή κίτρινο μυρμήγκι, αφού το κόκκινο δεν αναφέρεται στο χρώμα του παπιού, αλλά στο συγκεκριμένο είδος μυρμηγιού που... δαγκώνει δυνατά.

Η ομοιότητά του με τα αντίστοιχα σπορ παπιά των Yamaha (Y16ZR) και Honda (RS-X) της τοπικής αγοράς είναι μεγάλη, όπως παρόμοια είναι και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

VOGE Formica Rossa

Ο κινητήρας είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος και ψεκαστός, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, και χωρητικότητα 149,6 κ.εκ. Τα επίσημα νούμερα επιδόσεων κάνουν λόγο για 15,4 hp / 8.500 rpm και 1,37 kgm / 7.500 rpm, με συμπίεση 11,3:1. Πέρα από τη μανέτα του -μονόδρομου παρακαλώ- συμπλέκτη, το κιβώτιο διαθέτει 6 σχέσεις, ενώ η εκκίνηση δίνεται με μίζα.

VOGE Formica Rossa

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 5,8 λίτρων, ενώ το βάρος του FR150 ανακοινώνεται στα 123 κιλά, γεμάτο με υγρά. Το ύψος σέλας φτάνει τα 795 mm, ενώ στα φρένα το παπί της Voge διαθέτει δισκόφρενα με δικάναλο ABS και διαστάσεις δίσκων 244 mm μπροστά και 203 mm πίσω. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 90/80-17 και 120/70-17.

VOGE Formica Rossa

Στον εξοπλισμό του κόκκινου μυρμηγκιού περιλαμβάνονται έγχρωμη ψηφιακή LCD οθόνη οργάνων, συμβατικό πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, Smart Key (!), full-LED φώτα και DRL LED φώτα, και θύρα φόρτισης μικροσυσκευών USB.

VOGE Rapido 150

Παράλληλα με το παπί της, η Voge παρουσίασε και μια δεύτερη, βελτιωμένη έκδοση του παπιού της υπό το όνομα Rapido 150, με ανεστραμμένο πιρούνι και piggy-back αμορτισέρ πίσω, δισκόφρενα μαργαρίτες με άλλες δαγκάνες, εξάτμιση επιδόσεων, sport ελαστικά, carbon εξαρτήματα, χρυσές μανέτες, χρυσό σταντ και χρυσή αλυσίδα, διαφορετική βαφή, κ.α.

VOGE Rapido 150

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο Rapido θα βγει και αυτό στην παραγωγή, ή αν αποτελεί concept μοντέλο που θέλει να δώσει έμπνευση στους Μαλαισιανούς να δημιουργήσουν το προσωπικό τους σούπερ-παπί με βάση το Formica.

VOGE Formica Rossa

Φυσικά το να έρθει το FR150 στην Ελλάδα είναι όπως καταλαβαίνετε μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι περισσότεροι κατασεκυαστές της Ασίας ζητούν από τις ενδιαφερόμενες χώρες μεγάλα νούμερα, ώστε να παράξουν για τις εκεί αγορές παπιά, νούμερα που η δική μας αγορά δυσκολεύεται να υποστηρίξει. Παρόλα αυτά, κρατήστε στο μυαλό σας πως ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα, καθώς τον φορά το R125 (με λιγότερα κυβικά), και διαθέτει ήδη Euro 5 πιστοποίηση, ενώ το δικάναλο ABS είναι κι αυτό μια κοινή σταθερά. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.