Vyrus Alyen 988: Η δυναμική επιστροφή της Vyrus

Με πάνω από 200 άλογα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/4/2020

Η Vyrus είναι μία από τις ελάχιστες "βιοτεχνίες" μοτοσυκλετών στον κόσμο που κάθε δημιουργία της θα μπορούσε κάλλιστα να κοσμεί τις προθήκες κάποιου μουσείου μοντέρνας τέχνης. Από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Rimini της Ιταλίας, έχουν δει το φως του ήλιου πραγματικά εντυπωσιακές μοτοσυκλέτες, με σήμα κατατεθέν της εταιρείας το hub steering.

Από την τελευταία φορά που η Vyrus έκανε τον κόσμο να μείνει με το στόμα ανοιχτό ήταν πριν από αρκετά χρόνια, αλλά φέτος η… boutique βιοτεχνία κάνει την επιστροφή της  με έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο που ακούει στο όνομα Alyen 988, έχοντας στα σωθικά του έναν δικύλινδρο V κινητήρα της Ducati που παράγει 202 άλογα!

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον δικύλινδρο V-90 των 1.285cc και εκεί σταματά οτιδήποτε έχει να κάνει με δεσμούς με συμβατικές μοτοσυκλέτες. Όπως συμβαίνει σε κάθε μοτοσυκλέτα της Vyrus, το Alyen διαθέτει δύο ψαλίδια, ένα εμπρός κι ένα πίσω, ελέω hub steering. Το σύστημα διεύθυνσης του μπροστινού τροχού συνδέεται μέσω συνδέσμων και υδραυλικών κυκλωμάτων με το τιμόνι. Τα οφέλη του hub steering είναι ευρέως γνωστά, διαχωρίζοντας τις δυνάμεις των φρένων και τις ανάρτησης με την κατεύθυνση, με ευεργετικά αποτελέσματα στα φρένα υπό κλίση. Σε αυτές τις συνθήκες τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά επηρεάζονται ελάχιστα, προσφέροντας το μέγιστο επίπεδο αίσθησης και πρόσφυσης στον αναβάτη. Από την άλλη, τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης είναι μια μικρή ασάφεια στο τιμόνι και το μικρό κόψιμο του τιμονιού.

Στην περίπτωση του Alyen το πλαίσιο έχει σχήμα "διπλού Ω", κατασκευασμένο από μαγνήσιο, ενώ ολόκληρη η κατασκευή βρίθει… εξωτισμού (πολύ περισσότερο ακόμη κι από το αντίστοιχο Bimota Tesi), από τους ανθρακονημάτινους τροχούς, μέχρι τα υπέροχα τελικά των εξατμίσεων που βγαίνουν ψηλά κάτω από τη σέλα. Αν μη τι άλλο, το Alyen είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα κάνει τα κεφάλια να γυρίσουν, αν και όχι απαραίτητα πάντα για τους σωστούς λόγους.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Vyrus –επίσης με hub steering- το 983 C3 4V το οποίο είχε μια πολύ κομψή και στενή όψη, το Alyen έχει μια high-end τεχνολογικά εμφάνιση, αλλά με πολύ μεγάλο όγκο. Η μετωπική επιφάνεια είναι τεράστια, όπως τεράστιες είναι και οι χούφτες στο τιμόνι, κάνοντάς το να θυμίζει ξεχειλωμένο Hypermotard.

Εδώ να θυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2011, ότι θα κατασκεύαζε μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα για την κατηγορία της Moto2. Το Vyrus 982 M2 Factory ήταν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα, "χτισμένη" με μικρές διαστάσεις γύρω από τον κινητήρα του Honda CBR600RR, με τον οποίο έτρεχε εκείνη την εποχή η κατηγορία. Με βάρος μόλις στα 135 κιλά, ήταν η μοναδική μοτοσυκλέτα χωρίς πιρούνι που έριχνε το γάντι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Vyrus δεν κατάφερε ποτέ να βρει κάποιον για να επενδύσει στο project και να τρέξει με αυτή την μοτοσυκλέτα. Έτσι, όλα τα πρωτότυπα πουλήθηκαν και το πλάνο εγκαταλείφθηκε. Θα ήταν πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα μπορούσε να συμβεί απέναντι σε όλες τις άλλες μοτοσυκλέτες με συμβατικό μπροστινό, μέσα στους αγώνες.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τιμή για το Alyen, αλλά με δεδομένα ότι τα προηγούμενα μοντέλα της Vyrus κόστιζαν κοντά στις 90.000 ευρώ, θα είναι δύσκολο να κοστίζει λιγότερο από αυτό.

 

 

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες