Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και το όραμα για το μέλλον, και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτονομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.

Norton: H επιστροφή συνεχίζεται με τις on-off Atlas και Atlas GT

Ξεκίνησε η παραγωγή - Επίσημη παρουσίαση της νέας Adventure τον Ιούλιο
norton atlas
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/6/2026

Η πρώτη Norton Atlas παραγωγής βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου της TVS στο Hosur της Ινδίας, αποτελώντας ένα ορόσημο για την αναγέννηση της βρετανικής εταιρείας και την επιστροφή της στην κατηγορία των Adventure μοτοσυκλετών, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη παρουσίαση του μοντέλου.

Η Atlas, μαζί με την πιο ασφάλτινη εκδοχή της, Atlas GT, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην EICMA 2025, αποτελώντας μέρος της επέκτασης της γκάμας της Norton, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, καθώς πλέον αποτελεί μέρος του ομίλου TVS Motor.

norton atlas

Η έναρξη της παραγωγής γιορτάστηκε με ειδική τελετή στο εργοστάσιο του Hosur, παρουσία στελεχών της Norton και της TVS Motor Company και εκπροσώπων της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας της Ινδίας. Η εξέλιξη και η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Norton στο Solihull της Αγγλίας, ενώ η παραγωγή ανατέθηκε στην ινδική μονάδα της TVS.

Η επιλογή αυτή επιτρέπει στη Norton να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, καθώς οι εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν επικεντρωμένες στην κατασκευή της κορυφαίας Manx R.

Manx R

Νέος δικύλινδρος κινητήρας 585 κυβικών και πλούσιος εξοπλισμός

Στην καρδιά της Atlas βρίσκεται ένας νέος υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 585 κυβικών εκατοστών με διάταξη στροφάλου στις 270 μοίρες. Το μοτέρ φιλοξενείται σε πλαίσιο ατσάλινου χωροδικτυώματος και συνοδεύεται από ηλεκτρονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μονάδα αδρανειακής μέτρησης (IMU) έξι αξόνων της Bosch, cornering ABS, Traction Control, Cornering Cruise Control, Wheelie Control και Slide Control.

Παράλληλα υπάρχουν πέντε Riding Modes, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KYB, συνδεσιμότητα με smartphone και έγχρωμη οθόνη TFT 8 ιντσών.

Δύο εκδόσεις για διαφορετικές χρήσεις

Η βασική Atlas εφοδιάζεται με εμπρός τροχό 19 ιντσών και απευθύνεται σε αναβάτες που αναζητούν δυνατότητες εκτός δρόμου χωρίς να θυσιάζουν την καθημερινή χρηστικότητα.

Από την άλλη, η Atlas GT υιοθετεί τροχούς 17 ιντσών εμπρός και πίσω, δίνοντας έμφαση στην οδική συμπεριφορά και στον sport touring χαρακτήρα.

Norton Atlas GT

Ένα ιστορικό όνομα επιστρέφει

Η ονομασία Atlas έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Norton. Το πρώτο μοντέλο με αυτό το όνομα παρουσιάστηκε το 1962 και χρησιμοποιούσε δικύλινδρο κινητήρα 745 κ.εκ., σχεδιασμένο κυρίως για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παραγωγή του συνεχίστηκε έως το 1968, πριν παραχωρήσει τη θέση του στη θρυλική πλέον Commando.

Atlas

Οι πρώτες διεθνείς δημοσιογραφικές παρουσιάσεις της νέας Atlas θα πραγματοποιηθούν στην Ισλανδία μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Η τιμή της Norton Atlas στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά από 8.250 λίρες, ενώ η έκδοση Atlas Apex θα κοστίζει 9.450 λίρες. Οι τιμές και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά της Atlas GT θα ανακοινωθούν αργότερα όσο πλησιάζουμε στην εμπορική διάθεση της μοτοσυκλέτας.

Εμείς προς το παρόν αναμένουμε να δούμε και τα δικά μας, καθώς η εταιρεία έρχεται και στη δική μας αγορά.