Νέα Ducati Multistrada V2 /V2S – Η Multistrada 950 του 2022! [VIDEO]

Μία πιο προσιτή Multi και με δεσμοδρομικό σύστημα οδήγησης βαλβίδων
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/9/2021

Ανανεώνεται η Multistrada 950 για να συμβαδίσει με τις νέες προδιαγραφές και ταυτόχρονα αλλάζει όνομα, σε αντιδιαστολή με την V4, κρατώντας όμως το δεσμοδρομικό σύστημα οδήγησης των βαλβίδων και με αρκετά αραιά διαστήματα service.

Πρακτικά έχουμε τρεις εκδόσεις για την Multistrada V2, με την V2S και την έκδοση A2 με την ιπποδύναμη στα 35kw, να συμπληρώνουν την βασική έκδοση.

Καρδιά της Multistrada V2 είναι ο Testastretta 11ο που παραμένει στα 937 κυβικά αλλά έχει δεχτεί αρκετές ανανεώσεις με την ιπποδύναμη να είναι στα 113 άλογα και να έχει σχεδόν 10kg.m ροπής. Παραμένει το δεσμοδρομικό σύστημα για τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, όπως παραμένει και η ομαλή απόκριση της γκαζιέρας, σύμφωνα με την Ducati καθώς -προφανώς- κανείς δεν την έχει δοκιμάσει ακόμη. Θυμίζουμε πως η Multistrada 950 δεν είχε την καλύτερη απόκριση από τον ψεκασμό, σε σημείο που να αποτελεί και πρόβλημα αν ήθελες να την οδηγήσεις με χαμηλές ταχύτητες και σταθερό γκάζι, κάτι που η Ducati αρκετά γρήγορα διόρθωσε. Τώρα υπόσχεται πως η V2 συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και πηγαίνει κι ακόμη παρακάτω.

Τα στοιχεία στα οποία επικεντρώθηκε ο σχεδιασμός της είναι η μείωση βάρους, η βελτίωση της εργονομίας και η πλήρης ανανέωση του κινητήρα. Ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για να συνεχίσει στον δρόμο της V4 με τα υψηλά διαστήματα service, αν κι εδώ το δεσμοδρομικό σύστημα καθορίζει το ανώτερο όριο. Και πάλι όμως η Ducati ανακοινώνει αλλαγές λαδιών κάθε 15.000 χιλιόμετρα και έλεγχο βαλβίδων κάθε 30.000 χιλιόμετρα.

Ο Testastretta 11ο έχει νέες μπιέλες, αλλαγές υλικών στο κιβώτιο και νέο συμπλέκτη με υδραυλική οδήγηση και 8 δίσκους, με την Ducati να αναφέρεται συγκεκριμένα για το πόσο εύκολο είναι πλέον να βρεις την νεκρά. Φυσικά υπάρχει και quickshifter που αν ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις μέσα στην εταιρεία και είναι εφάμιλλο με εκείνο του streetfighter, τότε μιλάμε για το καλύτερο τέτοιο σύστημα στην αγορά της μοτοσυκλέτας.

Μπροστά έχουμε ένα τροχό ΄19 ιντσών με την Ducati να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει την επιλογή της και να την υπερασπιστεί, έχοντας δει τι έχει συμβεί με το V4 που ξαφνικά εμφανίστηκαν ορισμένοι που ήθελαν ΄17 τροχό εμπρός, όταν τόσο καιρό επικρατούσε το αντίθετο, αναφέροντας μάλιστα πως δεν μπορεί μία μοτοσυκλέτα να θεωρείται σπορ με τροχό ΄19 ιντσών. Αν και μεγαλύτερα προβλήματα για την V4 ήταν οι αντιδράσεις για την εξαφάνιση του μονόμπρατσου και του δεσμοδρομικού, που κατά το ήμιση οι V2 αντιμετωπίζει.

Στην έκδοση S η νέα V2 έρχεται εξοπλισμένη με τις αναρτήσεις Skyhook Suspension EVO που προσφέρουν ημι-ενεργητική λειτουργία, όπως επίσης υπόσχονται να έχουν έρθει ενισχυμένες από την εξέλιξη που έχει κάνει η Ducati στην V4, με την οποία κατάφερε να μας δώσει ένα εξαιρετικό σετ αναρτήσεων, με πρωτόγνωρη ημι-ενεργητική λειτουργία.

Πρώτος στόχος για τις αλλαγές εργονομίας να είναι εύχρηστη για περισσότερους αναβάτες με την σέλα να έρχεται στα 830mm ένα νούμερο που δεν δικαιολογεί την παραπάνω πρόθεση για αυτό και η Ducati διευκρινίζει πως το σχήμα της σέλας έχε μελετηθεί ώστε να είναι αρκετά στενό στο εμπρός σημείο ώστε οι πιο κοντοί αναβάτες να βρίσκουν εύκολα το πάτημά τους. Πράγμα βέβαια που αποτελεί και σταθερή δήλωση για όλες τις εταιρίες στην ευρύτερη κατηγορία των Adventure μοτοσυκλετών, σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια.

Για του λόγου το αληθές όμως η Ducati δίνει κι ένα ακόμη νούμερο, το μήκος της καμπύλης από το έδαφος, στην κορυφή της σέλας μπροστά-μπροστά μέχρι και πάλι στο έδαφος από την άλλη πλευρά το οποίο είναι 1790mm. Συνολικά το μήκος αυτό έχει μειωθεί κατά 40mm κάτι που δείχνει την μεγάλη επίδραση που έχει το πλάτος στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, για το πόσο καλά πατά ο αναβάτης κάτω. Από εκεί και πέρα διάφορες λύσεις στον κατάλογο των αξεσουάρ, βοηθούν να κατέβει το ύψος της σέλας στα 790mm.

Τα μαρσπιέ έρχονται από την Multistrada V4 η τοποθέτησή τους όμως είναι 10mm πιο κάτω κι έτσι μεγαλώνει η απόσταση από την σέλα, πράγμα που αλλάζει την γωνία στα γόνατα και εξυπηρετεί έτσι και τους πιο ψηλούς αναβάτες αλλά και τα ταξίδια με πολύωρη παραμονή στην σέλα.

Συγκριτικά με την Multistrada 950 η νέα V2 είναι πέντε κιλά ελαφρύτερη με τον συμπλέκτη να ευθύνεται για 1,5 κιλά από τα παραπάνω ενώ συνολικά ο κινητήρας είναι πλέον κατά δύο κιλά ελαφρύτερος. Η υπόλοιπη δίαιτα έχει προκύψει από τα αλλαγμένα περιφερειακά όπως τους νέους καθρέφτες και τις ζάντες που έρχονται απευθείας από την V4. Μόνο οι τροχοί είναι 1,7 κιλά ελαφρύτεροι από εκείνους της 950. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή για τροχούς με ακτίνες σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει περισσότερες, χωμάτινες ανησυχίες.

Υπερπλούσιο είναι το πακέτο ηλεκτρονικών της V2 ξεκινώντας -φυσικά- από το Cornering ABS και το Ducati Traction Control ενώ παραμένουν τα βασικά γκρουπ ρυθμίσεων με Sport, Touring, Urban και Enduro. Η βασική έκδοση έχει το Hold Control, κάτι εύκολο να προστεθεί ως σύστημα καθώς υπάρχει μονάδα IMU, (φυσικά της BOSCH) που αντιλαμβάνεται την κλίση της μοτοσυκλέτας δηλαδή προς κάθε άξονα, όπως επίσης στον βασικό εξοπλισμό είναι και το Ducati Brake Light που αναβοσβήνει έντονα όταν ο αναβάτης φρενάρει απότομα.

Η έκδοση V2S έχει τις αναρτήσεις Skyhook όπως είπαμε, cruise control, LED παντού όπως και cornering lights που ανάβουν φωτίζοντας το εσωτερικό της στροφής όσο πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα, το quickshifter που δουλεύει προς κάθε κατεύθυνση, hands free και φυσικά μία έγχρωμη TFT για να ρυθμίζεις όλα τα παραπάνω καθώς και φωτιζόμενους διακόπτες. Η βασική έκδοση διαθέτει διαφορετική, LCD οθόνη.

Οι διαθέσιμες χρωματικές επιλογές περιλαμβάνουν το κλασικό Ducati RED με μαύρες ζάντες και το Street Grey που μπορεί να έρθει με ζάντες GP RED μόνο στην V2S. Παραμένουν τα γνωστά πακέτα εξοπλισμού της Ducati, Essential και Travel με το δεύτερο να έρχεται με θερμαινόμενα γκριπ, κεντρικό σταντ και πλαϊνές βαλίτσες που μπορεί κανείς να παραγγείλει για την έκδοση S.

Το ρεζερβουάρ είναι είκοσι λίτρων για όλες τις εκδόσεις με την Ducati να υπόσχεται υψηλή αυτονομία μέσα από την χαμηλή κατανάλωση. Ακόμη χαμηλότερη θα είναι η κατανάλωση της Α2 έκδοσης, και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ονόματος Multistrada, που υπάρχει έκδοση Α2.

Για την βασική έκδοση έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι KYB εμπρός με διάμετρο 48mm και SACHS αμορτισέρ πίσω με διαδρομές 170mm και οι δύο αναρτήσεις. Τα φρένα αναλαμβάνει η Brembo με τις ακτινικές monoblock M4-32 μπροστά και δύο δίσκους 320mm και πίσω έναν δίσκο 265mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo.

Η Ducati ανακοινώνει 5,9 λίτρα στα 100km ως μέση κατανάλωση και βάρος γεμάτη στα 222 κιλά για την βασική έκδοση και στα 225 για την V2S με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις και τον πλουσιότερο εξοπλισμό.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της νέας Ducati Multistrada V2 / V2S 2022:

Ετικέτες

Sherco SE300 MY23 Mario Roman replica - Σε μόλις 250 αντίτυπα

Φόρος τιμής στον Ισπανό αναβάτη που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2022
Sherco 300SE Mario Roman Replica 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/3/2023

Η Sherco παρουσιάζει την SE300 MY23 Mario Roman replica, μια κορυφαία Hard-Enduro μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, που εμπνέεται από την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Mario Roman.

Θυμιζουμε πως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM για το 2022, ο Mario Roman διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο, για να τον χάσει για μόλις 7 βαθμούς, κατακτώντας τη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης. H νέα μοτοσυκλέτα της γαλλικής εταιρείας που αποτίει φόρο τιμής στον Ισπανό αναβάτη είναι εξοπλισμένη με ότι καλύτερο κυκλοφορεί για hard enduro αγώνες και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη παραγωγή 250 αντιτύπων.

Μεταξύ άλλων η SE300 MY23 Mario Roman έκδοση περιλαμβάνει:

  • 8517 Μπλε κάλυμμα συμπλέκτη
  • 8519 Κάλυμμα ανάφλεξης
  • 6821 Πίσω λουρί έλξης
  • 6820 Μπροστινό λουρί έλξης
  • 5408 Προστασία ψυγείων
  • 2916 Προστατευτικό αλυσίδας μαύρο
  • 8029 AXP XTREM ποδιά κινητήρα
  • 11158 Κιτ αυτοκόλλητων Mario Roman
  • 8426 Πίσω δισκόφρενο EVO