Με την Kymco να δείχνει “άγριες” διαθέσεις στην αγορά των ηλεκτρικών δίκυκλων και ειδικά στα scooter με το ολοκαίνουριο διτάχυτο Κ9, ο όμιλος Piaggio κάνει την πρώτη του αντεπίθεση στα νεανικά ηλεκτρικά scooter κατοχυρώνοντας το όνομα eSR1 για λογαριασμό της Aprilia. Η Piaggio έχει ήδη στην παραγωγή την Vespa Elettrica, ένα από τα ελάχιστα ηλεκτρικά δίκυκλα που μπορεί να αγοράσει ο κόσμος στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα από τα ελάχιστα που δεν παίρνει φωτιά όταν το φορτίζεις και δεν μένει ξαφνικά στη μέση του δρόμου επειδή η κεντρική μονάδα έχει τα “ψυχολογικά” της. Πάνω σε αυτή την βάση, μπορεί να βάλει το σπορ περιτύλιγμα του γνωστού μας Aprilia SR1 50 και να έχει αμέσως ένα αξιόμαχο και αξιόπιστο αντίπαλο. Η Vespa Elettrica έχει δύο εκδόσεις, η μία με 3,5kw και 45 χιλιόμετρα αυτονομίας ή 6,5kw και 70 χιλιόμετρα αυτονομίας.
Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία
Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
12/6/2026
Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.
Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!
Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.
Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.
Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.
Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:
Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
Keyless κεντρικό διακόπτη
Σύστημα start-stop
Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
LED φωτιστικά σώματα
Φώτα ημέρας DRL
Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
Παροχή φόρτισης USB
Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.
Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.