Kymco F9: Το πρώτο ηλεκτρικό scooter με ταχύτητες!

Μόνο η Porsche και η Kymco!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/11/2020

Το K9 είναι ένα μικρό ηλεκτρικό scooter που όμως έχει πολλά στοιχεία για να κάνουν την Kymco έναν μεγάλο παίκτη στο νέο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης. Η εντυπωσιακή σπορ εξωτερική εμφάνιση συνδυάζεται με εντυπωσιακά έξυπνές τεχνολογικές λύσεις. Η σημαντικότερη όλων είναι το αυτόματο κιβώτιο δύο σχέσεων που διαθέτει και χάρη σε αυτό έχει επιδόσεις και αυτονομία πολύ καλύτερες από αυτές που θα είχε ένα scooter με το ίδιο μέγεθος ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες. Την ίδια ακριβώς λύση έχει επιλέξει και η Porsche για το πανάκριβο ηλεκτρικό Taycan.

Ο πίνακας οργάνων είναι μια μεγάλη TFT οθόνη, ειδικά σχεδιασμένη για το K9 και δεν την έχουμε δει έως τώρα σε κανένα άλλο scooter της Kymco.

Τα 0-50km/h έρχονται σε μόλις 3 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι 110km/h χρησιμοποιώντας έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα  9,5kw και μια ελαφριά και μικρού μεγέθους μπαταρία 96V/40Ah που χρειάζεται μόλις 2 ώρες για πλήρη φόρτιση σε ταχυφορτιστή και έχει αυτονομία 120 χιλιομέτρων. Το συνολικό βάρος είναι εντυπωσιακά χαμηλό στα 107 κιλά καθώς η μπαταρία ζυγίζει μόλις 17 κιλά, δηλαδή είναι πιο ελαφρύ από τα περισσότερα συμβατικά scooter των 125-200 κυβικών που έχουν αντίστοιχες επιδόσεις. Οι τροχοί είναι 14 ιντσών εμπρός και πίσω, με το πίσω ελαστικό να έχει πλάτος 140mm. 

Jawa JD750: Νέα δικύλινδρη γκάμα με τέσσερα μοντέλα

Σύμπραξη της Τσέχικης Jawa με την Κινέζικη Jedi Motors για μια τετράδα δικύλινδρων 750 – Και στο βάθος χιλιάρια!
Jawa 730 Twin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/2/2026

Η Jawa αποκάλυψε στην Τσεχία μια νέα γκάμα δικύλινδρων μοτοσυκλετών που έχουν κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κινέζικη Jedi Motors, με τρία μοντέλα JD750: Retro, Touring και Racing. Πρόκειται για μια σειρά μοντέλων που δεν έχει φτάσει ακόμη στις αγορές, παρόλα αυτά μόλις απέκτησε κι ένα τέταρτο μέλος ονόματι 730 Twin.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε πως μιλάμε για τη Jawa Moto s.r.o., την αυθεντική εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1929 στην Πράγα ο František Janeček και όχι αυτή που συστάθηκε πριν μερικά χρόνια στην Ινδία από την Classic Legends της Mahidra&Mahindra με άδεια της Τσέχικης εταιρείας που δραστηριοποιείται ανεξάρτητα.

Jawa JD750

Η οικογένεια των JD750 βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της Jedi με χωρητικότητα 730 cc, μέγιστη ισχύ 74 hp, ονομαστική τελική ταχύτητα 185 km/h και αρχικά παρουσιάστηκε με τρία μέλη. Το JD750 Retro είναι το γυμνό μοντέλο της φαμίλιας και το πρώτο που αναμένεται στην αγορά, δίπλα στο Touring που δανείζεται αρκετά από τη σχεδίαση του BMW R1300RT, ενώ το τρίτο μοντέλο είναι το Racing.

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια παραδόξως δεν κρατά το JD750 όνομα, αλλά δηλώνει 730 Twin και δείχνει και πιο ρετρό από το … Retro μοντέλο.

Jawa 730 Twin

Η Jawa μας λέει πως όλη η σειρά έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλικό οίκο Marabese και οι κινητήρες τους έχουν περάσει από τη φροντίδα της Ελβετικής Suter Racing για την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούν στα πρώτα τρία μοντέλα, είναι κατά βάση κοινά και πατούν πάνω σε υπάρχοντα μοντέλα της Jedi Motors ως πωλούνται στην Κίνα – και κάποια εξ αυτών κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές αγορές με το λογότυπο της Mash Motors. Οι διαφορές τους έγκεινται κυρίως στη σχεδίαση και τον εξοπλισμό, καθώς και στις επιδράσεις αυτών στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Jawa JD750 Retro

Τα δύο γυμνά μοντέλα δηλώνουν 213 κιλά στεγνό βάρος και ρεζερβουάρ 18 λίτρων, ενώ το Racing ανεβάζει την ένδειξη της ζυγαριάς στα 217 στεγνά κιλά και κουβαλά μικρότερο δοχείο καυσίμου 14 λίτρων.

Αναμενόμενα το Touring είναι αυτό που σπάει τη ζυγαριά στα 275 στεγνά κιλά, στα οποία θα προστεθούν και 24 λίτρα καυσίμου.

Κοινός τόπος στην πρώτη τριάδα των JD750 είναι το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, καθώς και η χρήση επώνυμων περιφερειακών, όπως τα φρένα της Brembo και οι αναρτήσεις της ΚΥΒ, ωστόσο με το 730 Twin η Jawa μας δείχνει μια νέα αρχιτεκτονική με ατσάλινο πλαίσιο.

Jawa JD750

Προς το παρόν το μέλλον των νέων δικύλινδρων Jawa δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν είναι γνωστό το πλάνο παραγωγής και εμπορικής διάθεσής τους. Αν μη τι άλλο όμως, μας δείχνουν την πρόθεση των Τσέχων να αναπτύξουν ξανά τη γκάμα τους και μάλιστα με μεγαλεπίβολα σχέδια.

Η Jawa δηλώνει πως θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο 730 Twin στην έκθεση Motosalon στην πόλη Brno τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου και θα μας αποκαλύψει ένα ακόμη μελλοντικό της βήμα: το 1000 Twin.

Ετικέτες