Aprilia RSV4 2021: Η τελική μορφή της και τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι Ιταλοί “έσπασαν τη σιωπή τους”
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/1/2021

 

Με βάση όσα μας έχουν πει ήδη οι άνθρωποι της Aprilia από την παρουσίαση του RS 660, αλλά και με βάση όσα βλέπουμε στη φωτογραφία και μας λέει το Motociclismo, το RSV4 του 2021 θα έχει την νέα ECU 11MP της Marelli που υποστηρίζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά. Πλήρη διαγνωστικό σύστημα can-bus, νέα έγχρωμα όργανα TFT με built-in σύστημα απεικόνισης δεδομένων του smartphone του αναβάτη, τα φώτα θα είναι Full-Led εμπρός και πίσω με λειτουργία cornering lights και τα Riding Modes θα γίνουν συνολικά 6, όπου τα 3 θα είναι για την πίστα και τα άλλα 3 για τον δρόμο με δυνατότητα προσωπικών ρυθμίσεων από τον αναβάτη.

Οι Ιταλοί λένε πως ο κινητήρας θα έχει 1099 κυβικά αντί των 1077 που είχε έως τώρα το 1100 Factory, αλλά η μέγιστη ιπποδύναμη θα παραμείνει στους 217 ίππους.

Στο κυρίως πλαίσιο δεν διακρίνονται τεράστιες διαφορές, όμως το ψαλίδι ακολουθεί τη σχεδίαση των εργοστασιακών superbike της Aprilia με μια τεράστια γέφυρα από κάτω του.

Στη φωτογραφία επίσης δεν φαίνονται να υπάρχουν φτερά, αλλά πιθανόν να είναι extra όπως ήταν έως τώρα στις βασικές εκδόσεις του RSV4. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν και να μην τα διακρίνουμε εμείς στη συγκεκριμένη φωτογραφία που δεν έχει και την καλύτερη ανάλυση του κόσμου. Το βέβαιο είναι πως το φαίρινγκ θα ακολουθεί τη φιλοσοφία double-leyer που είδαμε στο RS 660 και βελτιώσει την αεροδυναμική αλλά και την αποβολή του ζεστού αέρα από τον κινητήρα. Οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins ολοκληρώνουν τον premium χαρακτήρα της ιταλικής superbike.     

Honda: Παρουσίασε την Honda CBR500R Four σε Διεθνή Έκθεση της Κίνας

Πρόκειται για μία σπορ τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα 502 κυβικών
CBR500R
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η Honda έκανε κάτι αρκετά ενδιαφέρον στην φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE), παρουσιάζοντας την Honda CBR500R Four, μια τετρακύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα.

Με την ονομασία CBR500R Four, η μοτοσυκλέτα έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στην CIIE μαζί με μια σειρά από άλλα νέα μοντέλα της Honda, αλλά αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον εδώ είναι ο κινητήρας. Πρόκειται για τον νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 502 κυβικών της Honda, με διάμετρο 60 mm και διαδρομή 44,4 mm. Τον ίδιο κινητήρα τον είδαμε πρώτη φορά στο Honda CB500 Super Four 2026 που παρουσιάστηκε στην CIMAMotor τον Σεπτέμβριο. Η μέγιστη ισχύς της μοτοσυκλέτας είναι 70 ίπποι, που προέρχονται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 502 κ.εκ. με διάμετρο 60 mm.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι στα 189 κιλά γεμάτη και διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι, monoshock αμορτισέρ πίσω, ενώ τα φρένα είναι της Nissin.

Επιπλέον, η CBR500R Four διαθέτει οθόνη TFT 5 ιντσών και συνδεσιμότητα Honda RoadSync, φέρνοντας την πλοήγηση, τις κλήσεις και τον έλεγχο πολυμέσων στην οθόνη. Από τις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε πως η σέλα τοποθετεί τον αναβάτη μέσα στην μοτοσυκλέτα και τα clip-ons είναι σχετικά ψηλά, κάτι που διαμηνύει πως η στάση του σώματος θα είναι σχετικά άνετη για την κατηγορία. Επίσης, η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται και σε έκδοση με E-Clutch.

Αναμένουμε να δούμε αν η τετρακύλινδρη 500άρα της Honda θα βγει και εκτός Κινεζικών συνόρων, με την Honda Motor Europe να δηλώνει πως “Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα σχετικά με μελλοντικά σχέδια για μοντέλα”.

Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι εδώ το 2026, αλλά δεν αποκλείεται ως ένα ενδεχόμενο για το μέλλον. Σε κάθε περιπτωση είναι δύσκολο για την Honda να στείλει απευθείας από την Κίνα, τα μοντέλα που κατασκευάζει για την τοπική αγορά. Οι μοτοσυκλέτες της Ευρώπης είναι είτε Made in Japan, είτε φτιάχνονται σε Ταϋλάνδη και ορισμένα δημοφιλή μοντέλα στην Ιταλία, όπως η οικογένεια των SH.

Για παράδειγμα το GB350 που σχεδίασε για την Ινδία, όταν ο κόσμος άρχισε να το ζητά και στην Ευρώπη, το μετέφερε στην γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία και έπειτα το έστειλε σε εμάς εδώ. Αυτό εκτόξευσε φυσικά την τιμή πώλησής του, όμως από την άλλη ήταν ένα γνήσιο Made in Japan. Μέχρι στιγμής η Honda δεν έχει βγάλει ποτέ εκτός Κίνας, ότι κατασκευάζει εκεί, τουλάχιστον από επίσημο κανάλι της. Αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο στην έλευση μίας τετρακύλινδρης στα 500 κυβικά στην δική μας αγορά, ενώ αν το έκανε, μοιάζει πιο λογική κίνηση να ανοίξει γραμμή παραγωγής στην Ταϋλάνδη όπου εκτός της σειράς CB, πλέον NX, κατασκευάζει και το τετρακύλινδρο CB650, το οποίο έχει μάλιστα την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο τετρακύλινδρο της Honda που παράγεται εκτός Ιαπωνίας και μαζί ο πρώτος κινητήρας με περισσότερους από δύο κυλίνδρους, που έχει σχεδιαστεί και εκτός Ιαπωνίας καθώς αποτέλει πνευματικό παιδί του εκεί σχεδιαστικού κέντρου, ενώ φυσικά ένας Ιάπωνας βάζει την τελική υπογραφή.

Παράλληλα με την CBR, η Honda έδειξε ξανά την CB500 Super Four, η οποία χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 502cc και το ίδιο ηλεκτρονικό πακέτο. Χωρίς fairing και με πιο κλασσική εμφάνιση.

 

 

Ετικέτες