Aprilia Tuareg (;) Caponord (;) 1200 - Η νέα On-off
Από το
Μαύρο Σκύλο
29/3/2011
Από μια φτωχής -είναι η αλήθεια- ποιότητας φωτογραφία του ιταλικού Motociclismo επιβεβαιώνεται ότι η Aprilia εξελίσσει μια νέα μοτοσυκλέτα. Έχοντας ένα ολοφάνερο κενό στην γκάμα της, το νέο μοντέλο που ετοιμάζεται θα μπει στα χωράφια των BMW R1200GS, Ducati Multistrada κ.λπ.
Μια μοτοσυκλέτα με μεγάλο κινητήρα για όλους τους δρόμους. Στην περίπτωση της νέας Aprilia ο κινητήρας της είναι ο V2 που χρησιμοποιήθηκε πρώτα στο Dorsoduro 1200. Και το πλαίσιο που αποκαλύπτει η φωτογραφία ακολουθεί την πεπατημένη των Shiver/Dorsoduro και αφήνει στο παρελθόν το αλουμινένιο -και βουρτσισμένο- πλαίσιο δυο δοκών του Caponord 1000. Όσον αφορά τo όνομα του νέου μοντέλου πιθανολογείται ότι θα είναι Tuareg χωρίς όμως να αποκλείεται και η χρήση του Caponord. Η νέα μοτοσυκλέτα βασίζεται, όπως φαίνεται, στο Dorsoduro 1200 έχοντας υβριδικό πλαίσιο από ατσάλινους σωλήνες και αλουμινένιες πλάκες και το αμορτισέρ να συνδέεται δίχως μοχλικό με το ψαλίδι. Η εξάτμιση όμως έχει μετακομίσει στο πλάι αφήνοντας χώρο για τις βαλίτσες, ενώ όλο το εμπρός μέρος έχει σχεδιαστεί αλλιώς ώστε και το ρεζερβουάρ να μεγαλώσει και σταθερό φαίρινγκ να τοποθετηθεί. Απομένει καιρός μέχρι να ολοκληρωθεί η μοτοσυκλέτα, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα εκτεθεί το φθινόπωρο στην Εicma.
Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300
Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
18/3/2026
Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.
Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.
Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026
Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.
Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.
Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.
Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.