Benelli 2022: Ετοιμάζει και V2 On-Off για την μεσαία κατηγορία

Στα χνάρια του V-Stom
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/10/2021

Η QJ-Benelli είναι από τις ελάχιστες κινέζικες εταιρείες που έως τώρα χρησιμοποιούσε δικής της σχεδίασης και κατασκευής μονοκύλινδρους, δικύλινδρους εν σειρά και τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως ακολουθεί το παράδειγμα της πλειοψηφίας των συμπατριωτών της και ετοιμάζει μια νέα On-Off με V2 κινητήρα, ο οποίος στα δικά μας μάτια μοιάζει πολύ με τον V2 της Suzuki που συναντάμε στα V-Strom 650 και SV 650. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες αν η QJ-Benelli έχει αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής του κινητήρα από την Suzuki ή αν απλώς ο κινητήρας τους είναι “εμπνευσμένος” από τον κινητήρα της Ιαπωνικής εταιρείας. Ούτε φυσικά είναι σαφές αν θα έχει 650 ή περισσότερα κυβικά.

Και τα δύο σενάρια μπορεί να είναι αληθινά διότι πολύ κατασκευαστές πουλάνε στις κινέζικες εταιρείες τα σχέδια των κινητήρων που σκοπεύουν ή ήδη έχουν αποσύρει από την παραγωγή. Όχι πως οι Κινέζοι έχουν πρόβλημα να αντιγράψουν το οτιδήποτε, αλλά πλέον δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη να το κάνουν, αφού η αγορά έτοιμης τεχνολογίας έχει γίνει πολύ φτηνή και διαθέσιμη σε όλους.

Η ύπαρξη “ψεύτικων” ψυκτρών είναι η μόνη ορατή διαφορά από τον κινητήρα της Suzuki και η ύπαρξή τους πιθανόν στοχεύει στη δημιουργία και κάποιου cruiser μοντέλου.  

Το πλαίσιο είναι ένα κλασσικής σχεδίασης χωροδικτύωμα και μοιάζει με του τελευταίου SV 650 (στα V-Strom και στα πρώτα SV 650 είναι αλουμινένια).

 

Αισθητικά η μοτοσυκλέτα είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και απουσιάζουν οι σχεδιαστικές υπερβολές. Στα σχέδια η εργονομία της θέσης οδήγησης φαίνεται ίδια φιλοσοφίας με του TRX 502, δηλαδή έχει πολύ μικρό ύψος σέλας και υπερβολικά ψηλά το τιμόνι. Συνολικά η μοτοσυκλέτα δείχνει ογκώδης και με “τουριστικό” χαρακτήρα, κάτι που ενισχύεται από το μεγάλο πλάτος της δίπατης σέλας, το μεγάλου μεγέθους ρεζερβουάρ και φυσικά το πλατύ φαίρινγκ.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, έχουμε μηχανισμό που ρυθμίζει το ύψος της ζελατίνας, χούφτες με ενισχυτική μεταλλική μπάρα εξωτερικά, χοντρό upside-down πιρούνι με ακτινικές δαγκάνες, ζάντες με ελαστικά tubeless (19” εμπρός και 17” πίσω), ενσωματωμένες βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες, σχάρα και φυσικά οθόνη TFT για τα όργανα.

Στα σχέδια δεν υπάρχουν κάγκελα, ούτε κεντρικό/πλάγιο σταντ, αλλά είναι βέβαιο πως η μοτοσυκλέτα παραγωγής θα τα έχει.

EICMA: SYM TTLBT 2026 - Παρουσία και φέτος το τουριστικό “κτήνος”

Χώροι και άνεση για τον γύρο της Ευρώπης - Με τον δικύλινδρο των 45 ίππων του TL 508
SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

7/11/2025

Το TTLBT βρίσκεται και φέτος στο Μιλάνο -το είχαμε δει στην EICMA του 2024 πρώτη φορά- και όλα δείχνουν ότι τη νέα χρονιά θα διατεθεί και στις αγορές της Ευρώπης για όλους εκείνους που ψάχνουν ένα σκούτερ φτιαγμένο για τουρισμό.

Το TTLBT  ανήκει στη σειρά BT (Bestia, που σημαίνει κτήνος στα ιταλικά) της SYM με την έμπνευση για τα μοντέλα να προέρχεται, τουλάχιστον για το όνομα, από διάφορα κτήνη -μυθολογικά και μη.

Το TTLBT εξακολουθεί να διχάζει σχεδιαστικά, αλλά και να εντυπωσιάζει με τις μεγάλες διαστάσεις και τις ανέσεις που προσφέρει. Ανέσεις που θεωρητικά δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις μεγάλες τουριστικές μοτοσυκλέτες.

SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025

Το TTLBT  έχει τεράστιες σέλες, αποθηκευτικό χώρο 37 λίτρων κάτω από τη σέλα, και δυο σκληρές, αφαιρούμενες βαλίτσες 14,4 και 13,6 λίτρων -αλλά ενσωματωμένες στη σχεδίαση του TTLBT, όπως ήταν παλιά το Ηonda Deauville, με τη δυνατότητα να μπει και μεγάλο top-box στο πίσω μέρος. Φυσικά υπάρχουν και ντουλαπάκια στην ποδιά, με τη θύρα USB να φωλιάζει σε ένα από αυτά.

Η ζελατίνα είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη και τα γκριπ θερμαινόμενα με ένταση που ρυθμίζεται σε 4 επίπεδα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και keyless σύστημα, τα φώτα είναι full-LED και η οθόνη έγχρωμη TFT είναι υψηλής ευκρίνειας και προσφέρει τεράστιο όγκο πληροφορίας.

SYM TTLBT 2026 - EICMA 2025

Την κίνηση αναλαμβάνει ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 508 κ.εκ. του Maxsym TL 508 TCS, με απόδοση 45 ίππων, με ride-by-wire σύστημα στο γκάζι και με 2 Ride Modes (Normal - Rain). Στα βοηθήματα έχουμε δικάναλο ABS, Traction Control TCS, και Cruise Control που δουλεύει από τα 50 χλμ./ώρα και πάνω και είναι απαραίτητο για τουρισμό μεγάλων αποστάσεων.