Benelli 2023: Επιστρέφουν τα Tornado

Σπορ τυφώνας στη μεσαία κατηγορία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2022

Η QJ Motors μητρική εταιρεία της Benelli έδωσε στη δημοσιότητα σκίτσα από τα επερχόμενα Tornado και TNT τα οποία θα έχουν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα στα 450 και 550 κυβικά, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει και έκδοση με 800 κυβικά, αφού οι κινητήρες αυτοί χρησιμοποιούνται ήδη στα TRK 502 (στο νέο MV Agusta Lucky Explorer που έχει όλα τα μηχανικά μέρη του TRK 502 έχει 550 κυβικά) και TRK 800. Για την τοπική αγορά της Κίνας, η QJ Motors έχει και τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες στα 600 κυβικά, όμως στην Ευρώπη δεν έρχονται λόγω Euro 5 προδιαγραφών.

Έτσι ενώ στην Κίνα υπάρχουν Tornado 600 και TNT 600, στην ευρωπαϊκή αγορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα στην Ευρώπη έχουμε μόνο το Tornado 125 που είναι naked χωρίς φαίρινγκ και όχι supersport.

Γενικά η Bernelli δεν έχει μοτοσυκλέτες στην κατηγορία των supersport για την Ευρώπη, κάτι που όπως φαίνεται από τα σχέδια θα αλλάξει πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα με τα supersport Tornado θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες naked εκδόσεις με το όνομα TNT.  

Μια γρήγορη ματιά στα σχέδια μας αποκαλύπτει πως το πλαίσιο θα είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, όμοιο με των TRK 502 και θα συνδυάζεται με upside-down πιρούνι εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω χωρίς μοχλικό για τις εκδόσεις με τον κινητήρα των 550 κυβικών. Όμως υπάρχει και άλλο ένα σχέδιο ενός Tornado που δεν αναγράφει κυβικά, το οποίο έχει ακτινικές δαγκάνες της Brembo, όπως το νέο TRK 800 δηλαδή και εντελώς διαφορετικής αισθητικής φαίρινγκ.

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες