Beta Xtrainer 2023 - Πιο ροπάτο, με μεγαλύτερη αυτονομία και νέο κοστούμι

Διαθέσιμο από τον Οκτώβριο στα 250 και 300 κυβικά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/9/2022

Για το 2023, η Beta αναβαθμίζει το πολυχρηστικό και φιλικό δίχρονο enduro μοντέλο Xtrainer, χαρίζοντας του μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, μεγαλύτερο φιλτροκούτι, βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι και αυξημένη ροπή, μπαταρία λιθίου και νέο κοστούμι.

Το Xtrainer διαθέτει μεν enduro παρουσιαστικό, όμως εμπνέεται από τον κόσμο του Trial, καλύπτοντας τις ανάγκες των αναβατών που αναζητούν μια πιο εύκολη και χρηστική Offroad μοτοσυκλέτα, η οποία να διαθέτει μεν ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς να κουράζει τον αναβάτη όπως τα δυνατότερα και πιο extreme μοντέλα.

Τα δυνατότερα στοιχεία του Xtrainer που το κάνουν κατάλληλο για τον παραπάνω στόχο, έχουν ως εξής:

 • Βάρος μόλις 99 κιλών, και γεωμετρία που αποσκοπεί στην ακραία ευελιξία.
 • Χαμηλότερο από το σύνηθες ύψος σέλας, κατά 20 mm σε σχέση με τα RR μοντέλα.
 • Ήρεμη και γραμμική απόδοση κινητήρα για ευκολία στην οδήγηση.
 • Δυο χάρτες οδήγησης με διακόπτη στο τιμόνι, για στεγνές ή βρεγμένες συνθήκες.
 • Εκκίνηση με μίζα.
 • Ψεκασμός λαδιού.

Παρόλο που δεν απευθύνεται ιδιατέρως στο extreme κοινό, η μοτοσυκλέτα της Beta έρχεται με ποιοτικό εξοπλισμό όπως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και δισκόφρενα της Nissin.

Για το 2023, οι αλλαγές του Xtrainer είναι οι εξής:

 • Νέο υποπλαίσιο, με έμπνευση από το design των RR, και νέα πλαϊνά πλαστικά για πιο στενή σιλουέτα και πιο σύγχρονη εμφάνιση.
 • Το ξανασχεδιασμένο υποπλαίσιο επέτρεψε στη Beta να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο φιλτροκούτι, με αυξημένη ροή μείγματος στον κινητήρα, βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι, βελτιωμένη ροπή χαμηλά και λιγότερο θόρυβο από την εισαγωγή.
 • Ελαφρύτερη μπαταρία λιθίου.
 • Μεγαλύτερο, και διάφανο πλέον, ρεζερβουάρ καυσίμου κατά 0,3 λίτρα από το μοντέλο του 2022, στα 8,8 λίτρα.
 • Νέα πλαστικά
 • Νέα χρώματα και γραφικά, με έμπνευση από τα RR μοντέλα.

Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο, σε εκδόσεις 250 και 300 κυβικών.

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.