BMW F 700/800 GS 2017

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/7/2016

Παρά το γεγονός ό τι η γερμανική εταιρεία έκανε ένα δυνατό φρεσκάρισμα στα δικύλινδρα εν σειρά GS μόλις πέρσι, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές για τα μοντέλα του 2017. Όλα φυσικά ξεκινάνε από τις προδιαγραφές Euro 4, όπου είναι αυστηρότερες σε ότι αφορά τους ρύπους και των ήχο. Έτσι τα F 700 και F 800 GS θα αποκτήσουν τροφοδοσία ride by wire, νέα εξάτμιση και νέα όργανα. Η αλλαγή στον ψεκασμό θα προσθέσει άλλη μια επιλογή για τα mode απόδοσης του κινητήρα που θα ονομάζεται Enduro Pro. Επίσης οι αλλαγές στα όργανα θα επιτρέψουν την σύνδεση πολυμέσων (smartphone) με την μοτοσυκλέτα, μέσω της πλατφόρμας που παρουσίασε πριν μερικές ημέρες. Όμως ακόμα και αυτές οι αλλαγές φρεσκαρίσματος είναι απλώς μια παράταση ζωής, αφού η εντελώς καινούρια γενιά με τον ολοκαίνουριο κινητήρα είναι στα σκαριά. Προφανώς η BMW με αυτή την γρήγορη ανανέωση θέλει να κερδίσει χρόνο και να δει πως θα είναι οι αντίστοιχου κυβισμού και φιλοσοφίας δικύλινδρες σε σειρά της ΚΤΜ και αν χρειαστεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία που λέει ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος…

Royal Enfield Continental GT 750 – Φωτογραφήθηκε σε δοκιμές στην Ισπανία

Η café racer μοτοσυκλέτα της Royal Enfield με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα 750 cc δείχνει πολύ κοντά στην τελική της μορφή
Royal Enfield Continental GT 750
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/2/2026

Η Royal Enfield ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα πλατφόρμα δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητα 750 κυβικών εκατοστών και απόδοση που πιθανότατα θα υπερβαίνει τους 47 ίππους των ανάλογων 650 που έχει στη γκάμα της.

Ως τώρα έχει δείξει το Himalayan 750 που ετοιμάζει, ενώ την πρόσφατη έκθεση EICMA 2025 στο Μιλάνο φιλοξένησε το περίπτερό της τόσο την πρωτότυπη adventure, όσο και μια αγωνιστικού στυλ παραλλαγή του Continental GT-R με κοντό ρετρό φέρινγκ.

Royal Enfield Continental GT 750

Η μοτοσυκλέτα που εμφανίζεται τώρα φωτογραφήθηκε σε δοκιμές στην Ισπανία και δεν αφήνει αμφιβολίες πως πρόκειται για το Continental GT, με σχεδίαση που ακολουθεί πιστά τη συνταγή του ομώνυμου μοντέλου 650 κυβικών.

Από τις εμφανίσεις του Himalayan 750 – που έχει πάρει πολλή περισσότερη προβολή από τη Royal Enfield – έχει γίνει γνωστό πως θα διαθέτει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire), επιλέξιμα προγράμματα οδήγησης (ride modes) και cruise control, στοιχεία που λογικά θα μοιράζεται όλη η οικογένεια μοντέλων με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα.

Royal Enfield Continental GT 750

Ένα άλλο στοιχείο που προδίδεται από τις φωτογραφίες είναι το στρογγυλό όργανο που διακρίνεται και το οποίο λογικά φιλοξενεί μια TFT οθόνη, αντί των κλασσικών ρολογιών του Continental GT 650.

Royal Enfield Continental GT 750

Προσέχουμε επίσης πως τα δύο αμορτισέρ του υπό δοκιμή πρωτοτύπου δεν είναι τα ίδια με αυτά του τρέχοντος μοντέλου, καθώς δεν έχουν εξωτερικά δοχεία (piggyback). Ομοίως, στο πιρούνι της μοτοσυκλέτας φαίνεται πως οι τάπες των καλαμιών έχουν τουλάχιστον ρύθμιση προφόρτισης, κάτι που δεν διαθέτει το ανάλογο 650.

Royal Enfield Continental GT 750

Αναμενόμενα το Continental GT 750 φορά δύο δίσκους με διπίστονες δαγκάνες της ByBre μπροστά, αντηχώντας την αυξημένη απόδοση που περιμένουμε από τον μεγαλύτερο κινητήρα.

Οι πιθανότητες να δούμε το νέο Continental GT να παρουσιάζεται φέτος ως μοντέλο 2027 δείχνουν πολλές, αν και περιμένουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα το Himalayan 750 να εμφανιστεί πρώτο.

Πηγή: MCN