BMW HP4: Ακόμη ψηλότερα

Από το

Μαύρο Σκύλο

30/8/2012

Με τα αρχικά HP να υποδηλώνουν High Performance, η HP4 είναι η πρώτη τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα της ΒΜW που τα χρησιμοποιεί. Έχουν προηγηθεί από το 2005 οι boxer HP2 Enduro, HP2 Megamoto και η HP2 Sport. Η HP4 βασίζεται φυσικά στην πανίσχυρη S1000RR έχοντας την ίδια απόδοση από τον τετρακύλινδρο κινητήρα που η απόδοσή του ανακοινώνεται στους 193 ίππους στις 13.000 στροφές. Όμως η μέγιστη απόδοση παραμένει σε αυτό το επίπεδο και στις τέσσερις χαρτογραφήσεις, "Rain", "Sport", "Race" και "Slick" σε αντίθεση με την S1000RR. Πέρα όμως από την απόδοση του κινητήρα που παρέμεινε ίδια με της S1000RR, η HP4 είναι φορτωμένη με εξελιγμένα εξαρτήματα και ηλεκτρονικά. Χάρη στις νέες σφυρήλατες αλουμινένιες ζάντες με τις εφτά ακτίνες το βάρος μειώθηκε 2,4 κιλά. Επιπρόσθετη μείωση 4,5 κιλών ήρθε από την εξάτμιση που είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από τιτάνιο, ενώ βελτιώνει και τη ροπή στις μεσαίες στροφές. Έτσι η HP4 καταφέρνει να ζυγίζει άδεια 169 κιλά με το ABS, και να αποκτά τον τίτλο της ελαφρύτερης τετρακύλινδρης superbike.
Εκτός όμως από το μικρό βάρος η ΒΜW την έχει εξοπλίσει με μια σειρά από καινοτομίες. Την σημαντικότερη από αυτές συναντάμε στις αναρτήσεις όπου υπάρχει το Dynamic Damping Control. Το DDC ελέγχει και ρυθμίζει τις αποσβέσεις τόσο στο πιρούνι όσο και στο αμορτισέρ, με τη χρήση ηλεκτρονικών και δεδομένων από τα επιλεγμένα προγράμματα της απόδοσης του κινητήρα, αλλά και του traction control. Ανάμεσα στους αισθητήρες που μεταφέρουν δεδομένα υπάρχει πλέον και αισθητήρας κλίσης. Τo Race ABS έχει αποκτήσει βελτιωμένες ρυθμίσεις που ήρθαν μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής της μοτοσυκλέτας με το ABS στο γερμανικό πρωτάθλημα ταχύτητας. Αντίστοιχα, και το traction control στην θέση Slick προσφέρει επιπλέον δυνατότητες ρύθμισης, κάτι που δεν έχει η S1000RR. Υπάρχει ακόμη και επιλογή για εύκολη εκκίνηση -launch control- που αποτρέπει την σούζα πάνω από τις 20ο. Ακόμη μια βοήθεια για την οδήγηση σε πίστα φέρνει το στάνταρ shifter. Αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα με τις ακτινικές δαγκάνες της Brembo να έχουν ειδικά τακάκια, ενώ και το καινούργιο ελαστικό της Pirelli σε διάσταση 200/55 ΖR17 έχει σχεδιαστεί για αυτήν.
Η HP4 είναι μονόσελη, ενώ για όσους θελήσουν να μεταφέρουν συνεπιβάτη η BMW θα προσφέρει το αντίστοιχο κιτ. H μοτοσυκλέτα θα προσφέρεται και σε ακόμη πιο αναβαθμισμένη έκδοση με το όνομα Competition Package που περιλαμβάνει πολυρυθμιζόμενα μαρσπιέ, βαμμένες μπλε ζάντες, “σπαστές” και πολυρυθμιζόμενες μανέτες, καρίνα και κάλυμμα ρεζερβουάρ από ανθρακονήματα και τα αυτοκόλλητα των χορηγών της εργοστασιακής μοτοσυκλέτας. Οι HP4 θα ξεχωρίζουν και από την αρίθμηση που θα έχουν στην πάνω πλάκα του πιρουνιού, χαραγμένη με lazer.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα και την τιμή της, αλλά με την παρουσίασή της η BMW ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στους αγώνες superbikes, προσφέροντας μια κορυφαία μοτοσυκλέτα για εμπλοκή στους αγώνες. Η υποστήριξη των αγωνιζομένων συνεχίζεται και από μια μεγάλη σειρά εξαρτημάτων και προγραμμάτων για επιπλέον ρυθμίσεις και αναβάθμιση της απόδοσης που προσφέρονται σαν HP Race Parts.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες