BMW M 1000 R 2023 - 210 Hp και 199 γεμάτα κιλά

Με στόχο τον τίτλο του κορυφαίου γυμνού σπορ μοντέλου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/10/2022

Η M 1000 R, ή η M R όπως την αποκαλεί χάριν συντομίας η BMW, είναι η δεύτερη Μ μοτοσυκλέτας της φίρμας. Βασίζεται στην S 1000 R και στην S 1000 RR, με δυνατότερο χαρτί της την αχαλίνωτη αύξηση της ιπποδύναμης σε σχέση με το προηγούμενο γυμνό μοντέλο της BMW. Με 210 hp, 199 γεμάτα κιλά, κοντύτερο γρανάζωμα και Μ εξαρτήματα είναι έτοιμη να συγκλονίσει, ενώ ως κερασάκι έχουμε και το aftermarket M Competition πακέτο που τα κάνει… carbon όλα!

Στα τέλη του 2018, η BMW Motorrad εισήγαγε στις μοτοσυκλέτες της την Μ στρατηγική που αρχικά είχαμε γνωρίσει στους τέσσερις τροχούς, και έκτοτε παρέχει M εξαρτήματα υψηλών επιδόσεων, που παλαιότερα ονόμαζε HP.

Τώρα, μετά την παρουσίαση της M 1000 RR το 2020, βγαίνει στην παραγωγή το δεύτερο Μ μοντέλο μοτοσυκλέτας. Το M Roadster.

Με απόδοση του τετρακύλινδρου Shift cam κινητήρα που φτάνει τους ονομαστικούς 210 hp / 13.750 rpm -45 hp περισσότερους από ότι η S 1000 R-, και τα 11,5 kgm / 11.000 rpm, με βάρος 199 κιλών με υγρά, κορυφαίες αναρτήσεις και αεροδυναμικά βοηθήματα (φτεράκια), η νέα M R ρίχνει το βλέμμα της κυρίως σε μεγάλες και ανοιχτές πίστες, απαιτώντας αναβάτη με εξαιρετικά γυμνασμένους δελτοειδείς, τραπεζοειδείς, και στερνοκλειστομαστοειδείς μύες -εσείς τροχαλία κάνετε καθόλου στο γυμναστήριο;

Σε σύγκριση με την S 1000 R οι μέγιστες στροφές της M R φτάνουν τώρα τις 14.600 rpm, ενώ κοντύτερη είναι η τελική μετάδοση, με τη μοτοσυκλέτα να έχει πίσω γρανάζι με 47 δόντια αντί για τα 45 της S 1000 R, ενώ κοντύτερες είναι και οι τελευταίες τρεις σχέσεις του κιβωτίου (4η, 5η και 6η).

Τα M φτεράκια (φτερούκλες πείτε καλύτερα) και οι εκτροπείς αέρα που φέρει η M R βοηθούν τον αναβάτη να φρενάρει πιο αργά και να ανοίγει νωρίτερα το γκάζι καθώς κρατούν τον μπροστινό τροχό περισσότερη ώρα στο έδαφος περιορίζοντας τις σούζες.

Η BMW αναφέρει πως τα φτεράκια φορτίζουν τον μπροστινό τροχό με 11 κιλά στα 220 χλμ/ώρα, ενώ η αυξημένη αεροδυναμική αντίσταση των φτερών και των νέων πλαστικών αντισταθμίζεται από έναν εκτροπέα αέρα μπροστά από τα όργανα. Ο αναβάτης μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αεροδυναμική με το aftermarket M Competition Package.

Η μοτοσυκλέτα φέρει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, που περιλαμβάνουν και ένα νέο ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ, φαρδύτερο τιμόνι και μικρούς καθρέπτες που πιάνουν στα άκρα του.

Το αλουμινένιο πλαίσιο βασίζεται σε εκείνο του S 1000 R, ενώ το ανεστραμμένο πιρούνι έχει διάμετρο 45 mm και “All black” design, ενώ είναι κλειστού φυσιγγίου.

Νέα είναι η τιμονόπλακα, νέες είναι και οι μπότες του πιρουνιού για να δεχτούν τις νέες μπλε Μ ακτινικές δαγκάνες φρένων, στην εξάτμιση βρίσκουμε τελικό τιτανίου και η αλυσίδα είναι η γνωστή Μ της BMW. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και keyless σύστημα (μόνο για την ανάφλεξη) ελαφριά Μ μπαταρία λιθίου, USB θύρα φόρτισης πίσω, full LED φώτα, ηλεκτρονικό cruise control και… θερμαινόμενα γκριπ.

Τα Μ φρένα περιλαμβάνουν δίσκους 320 mm και πάχους 5 mm, αλλά και  ακτινική τρόμπα, οι τροχοί είναι σφυρήλατοι αλουμινένιοι, ενώ υπάρχει και επιλογή για carbon τροχούς στο M Competition πακέτο.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζει το νέο Brake Slide Assist, που βοηθά τον αναβάτη να ντριφτάρει στις εισόδους των στροφών με το φρένο, διατηρώντας την πλαγιολίσθηση. Τα Riding Modes είναι τα "Rain", "Road", "Dynamic", "Race" και "Race Pro1-3" με τη μοτοσυκλέτα να φέρει Dynamic Traction Control DTC και DTC wheelie control με IMU μονάδα αδρανειακών μετρήσεων 6 αξόνων.

Τρία είναι τα επίπεδα ρύθμισης απόκρισης του γκαζιού, τρία και του φρένου κινητήρα, στο "Race Pro" mode.

Το Shift Assistant Pro επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα δίχως τη χρήση συμπλέκτη, ενώ έχουμε και Launch Control για τέλειες εκκινήσεις αλλά και Hill Start Control… γιατί μπορούμε, όχι απαραίτητα γιατί χρειάζεται.

Στα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη ψηφιακή TFT οθόνη 6,5 ιντσών, με νέα απεικόνιση στροφών και OBD διεπαφή για τα M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger -δηλαδή για την τηλεμετρία.

Η απεικόνιση των οργάνων προέρχεται από την M RR, ενώ έρχεται και με Μ animation στο άνοιγμα.

Οι χρωματικοί συνδυασμοί της μοτοσυκλέτας είναι δύο, οι οποίοι αποτελούνται από διαφορετική σύσταση του λευκού, του γαλάζιου, του μαύρου και του κόκκινου. Ο χρωματισμός Lightwhite non-metallic / M Motorsport δίνει βάρος στο λευκό χρώμα, ενώ ο Blackstorm metallic / M Motorsport στο μαύρο.

Αν παρόλα αυτά ο αναβάτης της M R είναι ανικανοποίητος και θέλει το κάτι παραπάνω, η BMW Motorrad διαθέτει για εκείνον το πακέτο M Competition που περιλαμβάνει M Carbon τροχούς, M ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, M Carbon εξαρτήματα, όπως φτερά, κάλυμμα αλυσίδας, κάλυμμα για φιλτροκούτι, εκτροπέα αέρα μπροστά, κάλυμμα γραναζιού, κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη, κ.α.

Τέλος πέρα από το Μ αγωνιστικό πακέτο, η BMW διαθέτει και αρκετά ακόμα έξτρα αξεσουάρ για τη νέα της M R.

Η BMW M 1000 R ξεκινά από τα 24.500 ευρώ στην Ελλάδα.

CFMOTO 700MT - Πρώτη επίσημη εμφάνιση

Ο αντικαταστάτης του 650MT σε έκθεση μοτοσυκλέτας στην… Αργεντινή
CFMOTO 700MT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/5/2023

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε στο σαλόνι του Buenos Aires στην Αργεντινή, το επερχόμενο CFMOTO 700MT που έρχεται να αντικαταστήσει το δημοφιλές και στη χώρα μας 650MT.

Εμφανισιακά το 700MT πατάει πάνω στα πρότυπα του 650ΜΤ, με ελαφρώς διαφορετικό προβολέα, νέο πίσω φωτιστικό σώμα, ανανεωμένο κοστούμι, συμβατικούς δίσκους αντί για “μαργαρίτες” στα φρένα μπροστά, μαύρο αντί χρυσό χρώμα στο πιρούνι, νέα σέλα, νέες χειρολαβές συνεπιβάτη και νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης.

Νέος είναι και ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που ανεβαίνει στα 693 κ.εκ. (από 649 κ.εκ.), διαθέτοντας 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, υγρόψυξη και ηλεκτρονικό ψεκασμό Bosch.

CFMOTO 700MT

Το πιθανότερο είναι ο κινητήρας αυτός να είναι ίδιος με εκείνον που κινεί την οικογένεια 700 CL-X, και αν αυτό όντως συμβαίνει τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο και για παρόμοια απόδοση 74 hp / 8.750 rpm και 6,2 kgm / 6.500 rpm, που θα ήταν μια σημαντική άνοδος επιδόσεων σε σχέση με τους 60,3 hp / 8.750 rpm και τα 5,7 kgm / 7.000 rpm.

Τα φώτα είναι full-LED, υπάρχει δικάναλο ABS στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ στα φρένα υπεύθυνη είναι η J.Juan.

CFMOTO 700MT

Ελαφρώς διαφορετική είναι όσον αφορά στην απεικόνιση των ενδείξεων η νέα έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων (TFT ήταν και στο τελευταίο 650MT).

CFMOTO 700MT

Και τέλος νέοι και πιο εργονομικοί είναι οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας.

CFMOTO 700MT

Σημειώστε πως ενώ η CFMOTO έχει επίσημες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του 700MT στο global site της, ακόμα δεν έχει ανεβάσει κανένα επίσημο τεχνικό χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες