BMW R1300GS ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το πιο δυνατό και πιο αλλαγμένο GS εδώ και δέκα χρόνια!

Τελείως νέο πλαίσιο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2022

Το νέο GS ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά και αυτή την περίοδο πραγματοποιεί δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στην Ιταλία, σε τελείως ακατάλληλο μέρος αν θέλεις να κρατήσεις τα βλέμματα μακριά.

Βέβαια οι Γερμανοί χρησιμοποιούν και την Ελλάδα για πεδίο δοκιμών, σίγουρα για τις δύο τελευταίες γενιές του GS, αλλά η τελευταία δεν τους είχε βγει σε καλό καθώς τους φωτογραφίσαμε και οι φωτογραφίες του ΜΟΤΟ έγιναν οι κατασκοπευτικές που μοίραζαν όλοι οι άλλοι μεταξύ τους. Εκείνη την φορά, τα πράγματα είχαν γίνει ανάποδα.

Ούτε και τώρα λοιπόν, το νέο GS κρατήθηκε μακριά από τα μάτια που θα το αναγνώριζαν και εχθές ο περαστικός αυτός που ήξερε τι έβλεπε, ανέβασε το video το Tik Tok. Ελάχιστα μαθαίνουμε από το video όμως, πέρα από τα φώτα της μοτοσυκλέτας που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι laser προβολείς.

Από την τελευταία επίσκεψή μας στην INTERMOT έχουμε ορισμένες ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ που τώρα μπορούμε να τις παντρέψουμε και με εικόνα, και να σας τις μεταφέρουμε. Πηγή του ΜΟΤΟ είναι στέλεχος στην αγορά της Γερμανίας που έχει δει το νέο GS ολοκληρωμένο.

Ας αρχίσουμε από το πιο σημαντικό, του οποίο ένα στοιχείο που το επιβεβαιώνει είναι και το χθεσινό video: Το νέο GS θα είναι πρακτικά μοντέλο 2024! Θα το δούμε μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά θα αργήσει τόσο πολύ, που δεν θα πρέπει να το περιμένει κανείς για τις καλοκαιρινές διακοπές του και τις βόλτες του, μέσα στην καλή περίοδο του 2023. Το "καλή" είναι γενικός χαρακτηρισμός καθώς στην χώρα μας πλην συγκεκριμένων βόρειων ή περισσότερων ορεινών περιοχών που το χιόνι είναι πυκνό, κάθε εποχή για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι καλή για την μοτοσυκλέτα.

 

 

@jdbmoto New BMW GS 1300 spotted in Italy. #jdbmoto #jdbmedia #bmw #bmwmotorrad #motorrad #motorcycle #newmotorcycle #motorbike #bike #bmwgsadventure #gsadventure #autogermania #spotted #trending #viral ♬ original sound - JdbMOTO

 

 

Το νέο GS 2024 λοιπόν, ακούγεται τελείως διαφορετικά από αυτό που ξέρουμε καθώς το ΜΟΤΟ σας λέει τώρα που πρέπει να περιμένουμε και μία σημαντική αλλαγή στο κιβώτιο. Περιμένουμε ήδη μία σημαντική αύξηση ιπποδύναμης, ωστόσο δεν θα ξεπεράσει τους 150 ίππους αλλά θα είναι λίγο πιο κάτω. Προφανώς αρκετοί, απλά ο πόλεμος ιπποδύναμης στην κατηγορία έχει ξανά φουντώσει και πλέον κερδίζει η Ducati. Είναι βέβαιο πως η BMW με το νέο GS δεν θα πάει για την πρώτη θέση και θα αυξήσει την ιπποδύναμη για δέκα – δεκαπέντε ίππους.

 

Το πλαίσιο θα είναι τελείως καινούριο, ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του GS που έμεναν ίδια μαζί με την boxer διάταξη. Η τελευταία δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του ΜΟΤΟ καθώς αποτελεί σήμα κατατεθέν της εταιρείας, αλλά και της κατηγορίας ολόκληρης καθώς τα μεγάλα Adventure υπάρχουν, γιατί κάποτε δημιουργήθηκε το G/S. Για τον πόλεμο της ιπποδύναμης και των επιδόσεων στην άσφαλτο και τα ταξίδια με street μοτοσυκλέτες με όρθια θέση οδήγησης, η BMW προτιμά να μπαίνει με διαφορετικό μοντέλο, το S1000XR στην προκειμένη περίοδο και η boxer διάταξη θα παραμένει στην κατηγορία, το μόνο σίγουρο.

 

 

Όλα τα υπόλοιπα όμως αλλάζουν στο GS 2024! Το πλαίσιο όπως είπαμε είναι τελείως νέο και ψήγματα επιβεβαίωσης φαίνονται και στο video αυτό, επαναλαμβάνουμε όμως πως πηγή είναι στέλεχος της αγοράς στην Γερμανία.

Θα είναι εξοπλισμένο με Adaptive Cruise Control ακολουθώντας τον ανταγωνισμό από Ducati και KTM, όπως επίσης και μία νέα TFT οθόνη. Δεδομένο θεωρούμε πως η BMW δεν θα αφαιρέσει τον καλύτερο τρόπο να διαχειρίζεσαι το menu της οθόνης, δηλαδή την τεσσάρων κατευθύνσεων "ροδέλα", τύπου joυstick που θα παραμείνει και αυτός ίδιος. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο ΜΟΤΟ, κάθε νέος κατασκευαστής που αυτή την στιγμή κάνει την μετάβαση σε ψηφιακά όργανα έχει να αντιμετωπίσει μία θάλασσα από πατέντες για το θέμα των διακοπτών, που έχουν απλώσει οι προηγούμενοι. Η BMW ήταν πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα και έχει κατοχυρώσει έναν από τους τρόπους που δουλεύουν καλύτερα.

Παρά την προσθήκη εξοπλισμού που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, όπως το Adaptive Cruise Control που απαιτεί την προσθήκη ραντάρ καλωδίωσης κτλ, το νέο GS αναμένεται 5-7 κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του, φτάνοντας να είναι από τα ελαφρύτερα μεγάλα Adventure στην βασική του -προφανώς- έκδοση. Σιγά - σιγά έχουμε φτάσει να είναι το GS στα ίδια κιλά ή και ελαφρύτερο, από ορισμένες προτάσεις στην περιοχή 500-800 κυβικά!

 

Λίγα πράγματα λοιπόν παραμένουν ίδια και αυτή την στιγμή δεν μιλάνε πολλοί για το κιβώτιο του νέου GS, που πιστεύουμε πως θα κρύβει την επόμενη έκπληξη.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε επίσης πως το όνομα του μοντέλου είναι κάτι προσωρινό καθώς ο κυβισμός θα έχει διαφορά αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε κατά πόσο θα επηρέασει και την ονομάσία του μοντέλου, και την επιλογή της BMW για το τελικό όνομα όλων των εκδόσεων καθότι σίγουρα θα υπάρχει και έκδοση Μ.

 

 

 

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)