BMW S 1000 RR HP4 Race: Με Carbon πλαίσιο και ζάντες!

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2016

Η BMW απαντάει στην Ducati Superleggera με μια full carbon έκδοση της S 1000 RR. Το όνομά της είναι HP4 Race και εκτός από το φαίρινγκ, έχει carbon πλαίσιο και ζάντες.

Η τεχνολογία και οι μέθοδοι παραγωγής των carbon εξαρτημάτων έχει κάνει άλματα προόδου σε ότι αφορά το κόστος κατασκευής και αυτό με την σειρά έχει βοηθήσει τα εργοστάσια να το χρησιμοποιούν περισσότερο. Για παράδειγμα, το πλαίσιο carbon της McLaren F1 του 1992 χρειαζόταν έξι μέρες για να κατασκευαστεί, ενώ σήμερα το αντίστοιχο πλαίσιο carbon της McLaren P1 είναι έτοιμο μέσα σε μόλις τέσσερεις ώρες! Έτσι, στις μέρες μας υπάρχουν αυτοκίνητα με full carbon πλαίσιο που κοστίζουν κάτω από 90.000 ευρώ, ενώ μια δεκαετία πριν έπρεπε να δώσεις πάνω από 1.000.000 ευρώ για να έχεις αυτοκίνητο με carbon πλαίσιο. Ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί στις μοτοσυκλέτες, ώστε από τα 80.000 ευρώ που κοστίζει η Ducati Superleggera σήμερα, να δούμε carbon πλαίσια σε μοτοσυκλέτες με τιμή μεταξύ 25.000-30.000 ευρώ. Πάντως αυτή η HP4 Race σίγουρα δεν θα είναι φτηνή. Η σχετική ανακοίνωση των Γερμανών είναι πολύ φειδωλή και αρκούνται να πουν μόνο ότι θα την παράξουν σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων. Θα κατασκευάζεται στο χέρι από το αγωνιστικό τμήμα BMW Motorsport και θα είναι έτοιμη να παραδοθεί στους υποψήφιους ιδιοκτήτες της την άνοιξη του 2017. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της HP4 Race είναι άγνωστα, όμως το γεγονός ότι θα φτιάχνεται από την BMW Motorsport και έχει ήδη πάνω της την αγωνιστική τηλεμετρία, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κινητήρας θα είναι ο αγωνιστικός blue printing προδιαγραφών Superstock που πουλάει η BMW στους ιδιώτες, με απόδοση κοντά στου 200 ίππους στον τροχό ή και παραπάνω αν έχει τα αγωνιστικά ηλεκτρονικά. Επίσης να θυμίσουμε, ότι η BMW δεν έχει ακόμα παρουσιάσει έκδοση HP4 για την S 1000 RR του 2017 και θα χρειαστεί μια τέτοια ειδική έκδοση για την συμμετοχή της στα Superbike. Ακόμα κι αν παράξει την HP4 Race σε 500 αντίτυπα, που ζητάει η omologation της Dorna , δεν θα μπορεί να βασίσει την αγωνιστική μοτοσυκλέτα της σε αυτή, καθώς δεν έχει έγκριση τύπου για τον δρόμο. Οπότε είναι βέβαιο ότι θα δούμε σύντομα νέα HP4…

  

  

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες