BMW S1000R 2017 - Οι πρώτες φωτογραφίες

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/9/2016

Ένα S1000R, με αλλαγές που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για το μοντέλο του 2017, βρέθηκε παρκαρισμένο σε πίστα, στην Β. Γερμανία. Είναι λίγο περίεργο να εκτίθεται απροστάτευτο ένα μοντέλο προπαραγωγής, που μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, όμως τα αυτοκόλλητα στο πλαίσιο και η συνομιλία των Γερμανών που πήραν τις φωτογραφίες, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες. Όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι το νέο S1000R.

Επιπρόσθετα γνωρίζουμε ήδη με βεβαιότητα ότι η BMW ανανεώνει φέτος το S1000RR, το οποίο και θα παρουσιάσει επίσημα στην Κολονία. Άλλωστε, έπειτα από τις νέες προτάσεις των Yamaha και Kawasaki και με την Honda να προχωρά επιτέλους στην ανανέωση του δικού της superbike, ήταν αναμενόμενη μία ανανέωση για την καλύτερη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας. Η αλλαγή λοιπόν θα γινόταν, χωρίς να βάλει κανείς και την παράμετρο των νέων κανονισμών. Με την ανανέωση του νέου S1000RR, συμπαρασύρεται και το γυμνό μοντέλο και οι φωτογραφίες δείχνουν τι θα πρέπει να περιμένουμε, που δεν είναι και πάρα πολλά…

Σημαντικότερη αλλαγή, φαίνεται να είναι το πλαίσιο που προέρχεται από το τωρινό μοντέλο S1000RR. Είναι άγνωστο ακόμα αν στο superbike του ’17 το πλαίσιο αλλάζει και πάλι, αν όμως βλέπουμε το σωστό S1000R 2017, τότε το γυμνό μοντέλο ανανεώνεται με το πλαίσιο του S1000RR 2015. Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι αλλαγές στην κεφαλή που έγιναν στο superbike το ’15 και δεν υπήρχαν στο γυμνό, μαζί με την τροφοδοσία και το φιλτροκούτι με τις εισαγωγές του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μικρή αύξηση της ιπποδύναμης, που πραγματικά όμως δεν χρειάζεται να είναι και μεγάλη, για δύο λόγους. Πρώτα γιατί είναι σε απευθείας αντιπαράθεση με την αφρόκρεμα του ανταγωνισμού, όπως το Tuono της Aprilia, και δεύτερο και σημαντικότερο γιατί τα νούμερα της ιπποδύναμης, αρχίσουν να ξεφεύγουν από τα πρακτικά δεδομένα της κατηγορίας και να έχουν νόημα εντυπωσιασμού από εδώ και πέρα.

Νέος συλλέκτης στην εξάτμιση και ογκώδες τελικό της Akrapovic, που μπορεί ωστόσο να μην είναι αυτό ακριβώς που θα συνοδεύει τον πρόσθετο εξοπλισμό του τελικού μοντέλου. Μικρές είναι και οι αλλαγές στο φαίρινγκ, ενώ στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι τοποθετημένο και το νέο quick shifter της BMW που δουλεύει και στα κατεβάσματα.

Μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, είναι η έκθεση της Κολονίας σε λίγες μέρες, ενώ σε συνάντηση που θα έχει το MOTO με τους σχεδιαστές της street σειράς στην γκάμα της BMW, θα μας βοηθήσει να λύσουμε όλες μας τις απορίες για τις εξελίξεις των μοντέλων!

Πηγή: www.bmw-motorrad-bilder.de

 

 

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.