CAN AM: Ετοιμάζει superbike για να χτυπήσει την Bimota!

Με εμπρός σύστημα αρθρώσεων όπως του Parker
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/3/2023

Η καναδική CAM-AM ανήκει στον τεράστιο βιομηχανικό όμιλο της επίσης καναδικής BRP (Bombardier) η οποία μεταξύ άλλων έχει και την αυστριακή εταιρεία κατασκευής κινητήρων ROTAX. Η Rotax ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μικρού κυβισμού, υψηλών επιδόσεων δίχρονων και τετράχρονων ατμοσφαιρικών και υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, που χρησιμοποιούνται σε ελαφρά ελικοφόρα αεροπλάνα, σε Jet Ski, Snowmobile, Go-Kart και φυσικά μοτοσυκλέτες. Εμείς γνωρίζουμε τη Rotax από την συνεργασία της με την Aprilia και την BMW, καθώς ήταν ο κατασκευαστής και ο προμηθευτής των κινητήρων για τα Pegaso 600/650, των Mille/Tuono V2 1000 και για τα μονοκύλινδρα BMW F650GS. Στην γκάμα των κινητήρων που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβάνονται δικύλινδροι και τρικύλινδροι από 500 έως 1600 κυβικά, V2 από 500 έως 1000 κυβικά, ενώ υπάρχουν εκδόσεις με superchager και turbo που φτάνουν έως τους 230 ίππους!

2

Πριν μερικούς μήνες, η CAN AM που κατασκευάζει τα τρίροδα Spyder και Ryker, ανακοίνωσε επίσημα πως θα μπει στον χώρο των μοτοσυκλετών με μια σειρά από σπορ ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα και μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν, όμως τώρα φαίνεται πως η εμπλοκή της με τον κόσμο των μοτοσυκλετών είναι πολύ πιο σοβαρή.

Οι πατέντες που κατέθεσε πρόσφατα, δείχνουν ξεκάθαρα μια σπορ μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων με διαμήκη κινητήρα και εμπρός σύστημα αρθρώσεων. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ένας συνδυασμός του συστήματος του Αμερικανού Parker που χρησιμοποίησε η Yamaha στα GTS 1000 και του μοχλικού συστήματος μεταφοράς της κίνησης του τιμονιού προς τον εμπρός τον εμπρός τροχό που χρησιμοποιεί η Bimota στα TESI. Το σύστημα του Parker είχε απευθείας μεταφορά των κινήσεων του τιμονιού στον εμπρός τροχό. Αυτό του επέτρεπε να προσφέρει (κάπως…) καλύτερη αίσθηση στα χέρια του αναβάτη και λιγότερα διάκενα μεταξύ των εξαρτημάτων. Το μειονέκτημα είναι η αδυναμία τοποθέτησης δεύτερου δισκόφρενου.

3

Η Bimota από την άλλη χρησιμοποιεί ένα κανονικότατο ψαλίδι που τις επιτρέπει να βάλει δύο δισκόφρενα, κάτι απαραίτητα για μια μοτοσυκλέτα υψηλών επιδόσεων και μεγάλου βάρους. Το μειονέκτημα εδώ είναι πως η μεταφορά της κίνησης του τιμονιού γίνεται με ένα περίπλοκο σύστημα αρθρώσεων, με πολλά διάκενα μεταξύ των εξαρτημάτων, ενώ το περιορισμένο πλάτος του ψαλιδιού, περιορίζει αντίστοιχα το κόψιμο του τιμονιού.

4

Στην περίπτωση της πατέντας που κατέθεσε η CAN AM φαίνεται πως επέλεξαν να έχουν τα… μειονεκτήματα και των δύο συστημάτων (!!!!) καθώς στα σχέδια φαίνεται ένα σύστημα σαν του Parker με μονό δίσκο εμπρός, αλλά η μεταφορά της κίνησης του τιμονιού γίνεται με ράβδους και αρθρώσεις όπως της Bimota. Εδώ όμως είναι πολύ λιγότερα τα εξαρτήματα, άρα και οι ανοχές μεταξύ τους, ενώ υπάρχει το πλεονέκτημα να τοποθετηθεί το τιμόνι σε όποιο σημείο θέλουν οι σχεδιαστές, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εμπρός ανάρτησης. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το πιο πιθανό είναι να δούμε τον τρικύλινδρο εν σειρά της Rotax που χρησιμοποιεί στα Ryker με απόδοση 60-110 ίππων. Όμως με δεδομένο πως η Bimota χρησιμοποιεί των υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του Kawasaki H2 με τους 200 ίππους, δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των κινητήρων ACE της Rotax με 180 ή και 230 ίππους.       

5

 

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες