CF Moto V.02-NK

Με 1000cc και τη βοήθεια της ΚΤΜ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/12/2017

Οι κινέζοι βαράνε πλέον στο ψαχνό με την βοήθεια των Αυστριακών. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα που βλέπετε και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Κίνα από την CF Moto, είναι η πρώτη μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα των κινέζων. Έχει V2 κινητήρα 1000cc, μονόμπρατσο ψαλίδι, κεραμικούς δίσκους με δαγκάνες της Brembo, αναρτήσεις Ohlins εμπρός και πίσω και υβριδικό πλαίσιο ατσάλινο χωροδικτύωμα/χυτού αλουμινίου.

Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό για τους ευρωπαίους και ιάπωνες κατασκευαστές, έως τι στιγμή που θυμηθείς ότι η ΚΤΜ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με την CF Moto. Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν τις γνωρίζουμε σε βάθος, όμως δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν το V.02-NK βγει σύντομα στην παραγωγή, έχοντας κινητήρα 1000cc ή 1300cc βασισμένο στους αντίστοιχους V2 κινητήρες που χρησιμοποιεί η KTM στα Adventure 1090/1290 και Superduke.

Σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι θα αλλάξουν επίπεδο και όπως έχουν κάνει στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων (Lenovo, Huiwei κ.τ.λ.) θα γίνουν ανταγωνιστές σε πιο premium κατηγορίες.

Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα αποφασίσει η CF Moto να βγάλει στην παραγωγή μια μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα, που μόνο από τους φόρους που θα την επιβαρύνουν στις Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, δεν θα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής έναντι των καταξιωμένων ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που έχει τώρα στις μικρότερες κατηγορίες κυβισμού. Όταν ξεπερνάς τα 7.000 ευρώ δεν σου αρκεί μόνο να αγοράσεις την φτηνότερη μοτοσυκλέτα, αλλά θέλεις επιπλέον και σοβαρή ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις.

Με τις πλάτες της ΚΤΜ, ίσως να μην είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα αντιμετωπίζουμε τις μοτοσυκλέτες της CF Moto ως άμεσους ανταγωνιστές των Ιαπώνων και των Ευρωπαίων. Το κάνουμε ήδη στα κινητά τηλέφωνα…   

 

Bimota BX 450 – Μπαίνει στην παραγωγή η πρώτη της Off-Road μοτοσυκλέτα

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένα κομμάτια
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Πρόκειται για ένα “παλιό” νέο, αφού η Bimota BX 450 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην EICMA του 2022 και το 2024 συμμετείχε στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Enduro, κατακτώντας τον τίτλο στην κατηγορία Raid TT. Τώρα η ιταλική εταιρεία μπαίνει στην τελική φάση του project με την παραγωγή της μοτοσυκλέτας.

Η πρώτη Off-Road μοτοσυκλέτα της Bimota βασίζεται στον κινητήρα και το πλαίσιο της KX 450 της Kawasaki, εταιρείας που κατέχει ποσοστό 49,9% της ιταλικής φίρμας από το 2019. Ο τετράχρονος υγρόψυκτος κινητήρας είναι χωρητικότητας 449 κυβικών και συνδυάζεται με 5τάχυτο κιβώτιο, ενώ το πλαίσιο είναι αλουμινένιο και περιμετρικό.

Bimota

Η BX 450 φέρει μπροστά ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 49 mm με διαδρομή 305 mm και μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με διαδρομή 307 mm πίσω που συνεργάζεται με ρυθμιζόμενο μοχλικό σύστημα Uni-Trak.

Στο σύστημα πέδησης βρίσκουμε δίσκο 270 mm που συνδυάζεται με διπίστονη δαγκάνα της Brembo μπροστά και δίσκο 240 mm με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 110,2 κιλά χωρίς υγρά, με το ντεπόζιτο να είναι χωρητικότητας 10,7 λίτρων.

Bimota

Στο θέμα του εξοπλισμού η Bimota διαθέτει δύο διαφορετικούς χάρτες, 10 επίπεδα traction control, launch control και σύστημα εξάτμισης Akrapovic. Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε περιορισμένα κομμάτια από τον Μάϊο και η τιμή της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Ετικέτες