CF Moto V.02-NK

Με 1000cc και τη βοήθεια της ΚΤΜ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/12/2017

Οι κινέζοι βαράνε πλέον στο ψαχνό με την βοήθεια των Αυστριακών. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα που βλέπετε και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Κίνα από την CF Moto, είναι η πρώτη μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα των κινέζων. Έχει V2 κινητήρα 1000cc, μονόμπρατσο ψαλίδι, κεραμικούς δίσκους με δαγκάνες της Brembo, αναρτήσεις Ohlins εμπρός και πίσω και υβριδικό πλαίσιο ατσάλινο χωροδικτύωμα/χυτού αλουμινίου.

Ως εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό για τους ευρωπαίους και ιάπωνες κατασκευαστές, έως τι στιγμή που θυμηθείς ότι η ΚΤΜ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με την CF Moto. Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν τις γνωρίζουμε σε βάθος, όμως δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν το V.02-NK βγει σύντομα στην παραγωγή, έχοντας κινητήρα 1000cc ή 1300cc βασισμένο στους αντίστοιχους V2 κινητήρες που χρησιμοποιεί η KTM στα Adventure 1090/1290 και Superduke.

Σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι θα αλλάξουν επίπεδο και όπως έχουν κάνει στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων (Lenovo, Huiwei κ.τ.λ.) θα γίνουν ανταγωνιστές σε πιο premium κατηγορίες.

Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα αποφασίσει η CF Moto να βγάλει στην παραγωγή μια μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα, που μόνο από τους φόρους που θα την επιβαρύνουν στις Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, δεν θα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής έναντι των καταξιωμένων ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών που έχει τώρα στις μικρότερες κατηγορίες κυβισμού. Όταν ξεπερνάς τα 7.000 ευρώ δεν σου αρκεί μόνο να αγοράσεις την φτηνότερη μοτοσυκλέτα, αλλά θέλεις επιπλέον και σοβαρή ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις.

Με τις πλάτες της ΚΤΜ, ίσως να μην είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα αντιμετωπίζουμε τις μοτοσυκλέτες της CF Moto ως άμεσους ανταγωνιστές των Ιαπώνων και των Ευρωπαίων. Το κάνουμε ήδη στα κινητά τηλέφωνα…   

 

Suzuki GSX250R-F: Νέα γενιά με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Παρουσιάστηκε στην Κίνα μια ολοκαίνουργια GSX-250R-F με νέο δικύλινδρο κινητήρα VVL και πλουσιότατο εξοπλισμό
suz-gsx250rf
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Κατασκευασμένη από τη συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα, Haojue, η GSX250R θήτευσε και στην ελληνική αγορά την περασμένη δεκαετία παράλληλα με τη γυμνή παραλλαγή της, GW250 Inazuma, αλλά και τη V-Strom 250 που φορούσε το ίδιο μοτέρ. Αν και στην πορεία τα μοντέλα που βασίζονταν σε αυτόν τον δικύλινδρο κινητήρα εξαφανίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές, στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες συνέχισαν να κυκλοφορούν, για να φτάσουμε στη νέα εξέλιξη που φέρνει έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα.

​  suz-gsx250rf

Το κεντρικό του χαρακτηριστικό είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVL. Αυτό χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό που αλλάζει τη θέση του εκκεντροφόρου εισαγωγής για να φέρει τις βαλβίδες σε επαφή με διαφορετικού μεγέθους έκκεντρα, μεταβάλλοντας έτσι το βύθισμά τους, άρα και τον χρονισμό τους.

suz-gsx250rf
Η συγκριτική απεικόνιση των καμπύλων απόδοσης του νέου GSX250R-F ως προς το προηγούμενο GSX250R (που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα) αποτυπώνει τα οφέλη του συστήματος VVL

Το αποτέλεσμα δεν αποτυπώνεται σε απόλυτες τιμές, καθώς η ισχύς κορυφώνεται σε 29 ίππους και η ροπή σε 2,4 χιλιογραμμόμετρα, τιμές πολύ κοντινές σε αυτές της προκατόχου GSX250R. Τα οφέλη από το σύστημα VVL εντοπίζονται στο γέμισμα των καμπύλων απόδοσης, προσφέροντας ανώτερες τιμές σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

suz-gsx250rf

Οι Haojue και Suzuki επανασχεδίασαν την όψη της GSX250R-F με νέα LED φωτιστικά σώματα και αεροδυναμικά φτερά εκατέρωθεν του μούτρου, ενώ εμπλούτισαν και τον εξοπλισμό με μερικά νοστιμότατα δωράκια, όπως μονόδρομο συμπλέκτη της F.C.C. και δικάναλο ABS της Bosch.

​  suz-gsx250rf

Παράλληλα, φόρεσαν μια νέα έγχρωμη οθόνη που διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου, προσέθεσαν μια παροχή φόρτισης 18W USB Type-C, καθώς και πρακτικές ευκολίες όπως οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλουν τις τιμές τους στην οθόνη.

​  suz-gsx250rf

Με υγρό βάρος 178 κιλών, που περιλαμβάνει 14,5 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ, το νέο GSX250R-F διατίθεται ήδη στην κινέζικη αγορά σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, προς 18.980 γιουάν ή περίπου 2.400 ευρώ (ισοτιμία 12/8/2026).

Ενδεχόμενο ευρωπαϊκό μέλλον για το νέο μικρό Suzuki δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Ετικέτες