CFMOTO: Ετοιμάζει δικό της τρικύλινδρο κινητήρα

Μετά τον V4, τώρα και μεσαίου κυβισμού τρικύλινδρο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/3/2023

Σε μια εποχή που οι μεγάλοι κατασκευαστές μειώνουν στο ελάχιστο τους διαφορετικούς κινητήρες που παράγουν και δημιουργούν “Πλατφόρμες” μοντέλων, οι κατασκευαστές από την Κίνα κάνουν ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού και τύπου κινητήρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν μπει πλέον στη φάση που σχεδιάζουν τους δικούς τους κινητήρες και δεν χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του παρελθόντος που εγκαταλείπουν τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια. Η CFMOTO είναι μία από αυτές και παρά τη στενή συνεργασία της με την KTM, από την οποία έχει πάρει τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου εν σειρά των 790 Duke/Adventure, κατασκευάζει ήδη τον δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για το 450SR, κατέθεσε πατέντες για ένα V4 με 1000 κυβικά και τώρα κάνει το ίδιο για έναν τρικύλινδρο εν σειρά για τη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

2

Η πρώτη σκέψη όλων μας πήγε στον τρικύλινδρο κινητήρα της MV Agusta, καθώς η ιταλική εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της KTM (προς το παρόν το 20% αλλά…) οπότε δεν θα ήταν παράλογο να έδιναν το δικαίωμα κατασκευής της πρώτης γενιάς του τρικύλινδρου κινητήρα τους στην CFMOTO με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα.

Όμως από τα σχέδια φαίνεται πως πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο κινητήρα που βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά του 450SR. Σε αυτή την περίπτωση, με την προσθήκη ενός ακόμα κυλίνδρου με διάμετρο Χ διαδρομή (72 x 55,1) προκύπτουν 673 κυβικά.

Φυσικά με μια μικρή αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου μπορεί εύκολα να αυξηθεί ο κυβισμός στα 750-800 κυβικά, όπως έκανε η Triumph με τον 675-765 και η MV Agusta με τον 675-800.    

Suzuki GSX250R-F: Νέα γενιά με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Παρουσιάστηκε στην Κίνα μια ολοκαίνουργια GSX-250R-F με νέο δικύλινδρο κινητήρα VVL και πλουσιότατο εξοπλισμό
suz-gsx250rf
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Κατασκευασμένη από τη συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα, Haojue, η GSX250R θήτευσε και στην ελληνική αγορά την περασμένη δεκαετία παράλληλα με τη γυμνή παραλλαγή της, GW250 Inazuma, αλλά και τη V-Strom 250 που φορούσε το ίδιο μοτέρ. Αν και στην πορεία τα μοντέλα που βασίζονταν σε αυτόν τον δικύλινδρο κινητήρα εξαφανίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές, στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες συνέχισαν να κυκλοφορούν, για να φτάσουμε στη νέα εξέλιξη που φέρνει έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα.

​  suz-gsx250rf

Το κεντρικό του χαρακτηριστικό είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVL. Αυτό χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό που αλλάζει τη θέση του εκκεντροφόρου εισαγωγής για να φέρει τις βαλβίδες σε επαφή με διαφορετικού μεγέθους έκκεντρα, μεταβάλλοντας έτσι το βύθισμά τους, άρα και τον χρονισμό τους.

suz-gsx250rf
Η συγκριτική απεικόνιση των καμπύλων απόδοσης του νέου GSX250R-F ως προς το προηγούμενο GSX250R (που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα) αποτυπώνει τα οφέλη του συστήματος VVL

Το αποτέλεσμα δεν αποτυπώνεται σε απόλυτες τιμές, καθώς η ισχύς κορυφώνεται σε 29 ίππους και η ροπή σε 2,4 χιλιογραμμόμετρα, τιμές πολύ κοντινές σε αυτές της προκατόχου GSX250R. Τα οφέλη από το σύστημα VVL εντοπίζονται στο γέμισμα των καμπύλων απόδοσης, προσφέροντας ανώτερες τιμές σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

suz-gsx250rf

Οι Haojue και Suzuki επανασχεδίασαν την όψη της GSX250R-F με νέα LED φωτιστικά σώματα και αεροδυναμικά φτερά εκατέρωθεν του μούτρου, ενώ εμπλούτισαν και τον εξοπλισμό με μερικά νοστιμότατα δωράκια, όπως μονόδρομο συμπλέκτη της F.C.C. και δικάναλο ABS της Bosch.

​  suz-gsx250rf

Παράλληλα, φόρεσαν μια νέα έγχρωμη οθόνη που διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου, προσέθεσαν μια παροχή φόρτισης 18W USB Type-C, καθώς και πρακτικές ευκολίες όπως οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλουν τις τιμές τους στην οθόνη.

​  suz-gsx250rf

Με υγρό βάρος 178 κιλών, που περιλαμβάνει 14,5 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ, το νέο GSX250R-F διατίθεται ήδη στην κινέζικη αγορά σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, προς 18.980 γιουάν ή περίπου 2.400 ευρώ (ισοτιμία 12/8/2026).

Ενδεχόμενο ευρωπαϊκό μέλλον για το νέο μικρό Suzuki δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Ετικέτες