CFMOTO: Ετοιμάζει δικό της τρικύλινδρο κινητήρα

Μετά τον V4, τώρα και μεσαίου κυβισμού τρικύλινδρο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/3/2023

Σε μια εποχή που οι μεγάλοι κατασκευαστές μειώνουν στο ελάχιστο τους διαφορετικούς κινητήρες που παράγουν και δημιουργούν “Πλατφόρμες” μοντέλων, οι κατασκευαστές από την Κίνα κάνουν ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού και τύπου κινητήρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν μπει πλέον στη φάση που σχεδιάζουν τους δικούς τους κινητήρες και δεν χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του παρελθόντος που εγκαταλείπουν τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια. Η CFMOTO είναι μία από αυτές και παρά τη στενή συνεργασία της με την KTM, από την οποία έχει πάρει τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου εν σειρά των 790 Duke/Adventure, κατασκευάζει ήδη τον δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για το 450SR, κατέθεσε πατέντες για ένα V4 με 1000 κυβικά και τώρα κάνει το ίδιο για έναν τρικύλινδρο εν σειρά για τη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

2

Η πρώτη σκέψη όλων μας πήγε στον τρικύλινδρο κινητήρα της MV Agusta, καθώς η ιταλική εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της KTM (προς το παρόν το 20% αλλά…) οπότε δεν θα ήταν παράλογο να έδιναν το δικαίωμα κατασκευής της πρώτης γενιάς του τρικύλινδρου κινητήρα τους στην CFMOTO με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα.

Όμως από τα σχέδια φαίνεται πως πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο κινητήρα που βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά του 450SR. Σε αυτή την περίπτωση, με την προσθήκη ενός ακόμα κυλίνδρου με διάμετρο Χ διαδρομή (72 x 55,1) προκύπτουν 673 κυβικά.

Φυσικά με μια μικρή αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου μπορεί εύκολα να αυξηθεί ο κυβισμός στα 750-800 κυβικά, όπως έκανε η Triumph με τον 675-765 και η MV Agusta με τον 675-800.    

Honda GB350/S 2026: Η μικρή ρετρό σε νέα χρώματα, μόνο για την Ιαπωνία [Gallery]

Πανέμορφη διχρωμία στη στάνταρ έκδοση - Μικρές αλλαγές στο όργανο πληροφοριών
Honda GB350 και GB350 S νέα χρώματα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/6/2025

Η Honda πρόσθεσε νέες χρωματικές επιλογές για το μονοκύλινδρο αερόψυκτο GB350, τόσο στη στάνταρ έκδοση της μοτοσυκλέτας όσο και στην έκδοση S, η οποία είναι διαθέσιμη και στην Ευρώπη.


Η μικρή ρετρό μοτοσυκλέτα της Honda που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία για την εγχώρια αγορά αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο εμπλουτίζει την χρωματική της παλέτα με δύο νέα χρώματα, ένα για τη στάνταρ έκδοση και ένα για την έκδοση S.

Τουλάχιστον προς το παρόν, η GB350 δυστυχώς δεν εξάγεται στην Ευρώπη από τη Honda και τον δρόμο προς τα εδώ βρίσκει μόνο η πιο σπορ αισθητικής έκδοση της μοτοσυκλέτας, GB350S, την οποία και γνωρίσαμε πολύ καλά κατά τη δοκιμή της που μπορείτε να βρείτε στο τεύχος #663. Μια μοτοσυκλέτα με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής ως "Made in Japan", σε πολυπόθητο ρετρό στιλ και ακριβώς αυτό που πρέπει για να χρησιμοποιείται ως καθημερινό commuter.

Honda GB350 και GB350 S νέα χρώματα 2025

Είπα "δυστυχώς" νωρίτερα γιατί ο πιο όμορφος από τους δύο χρωματικούς συνδυασμούς "Pearl Hawk's Eye Blue", όπου το ντεπόζιτο είναι βαμμένο λευκό πέρλα-μπλε με μπλε πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα, αφορά τη στάνταρ έκδοση της μικρής αερόψυκτης μοτοσυκλέτας, η οποία δεν έρχεται Ευρώπη. Έχει επίσης πολλές αισθητικές διαφορές έναντι της "S", για μια ακόμη πιο κλασική εμφάνιση -18άρα πίσω ζάντα, χρωμιωμένη εξάτμιση, μεγαλύτερα φτερά εμπρός-πίσω, διαφορετικό πίσω φανάρι και σέλα οι κυριότερες- αλλά και διαφορετική θέση οδήγησης που την κάνει ακόμη πιο άνετη στην οδήγηση -πολύ άνετη είναι και η S.

Για την GB350S στις επιλογές έρχεται να προστεθεί το "Βαρύ Γκρι Μεταλλικό" (Heavy Gray Metallic) και στη φωτογραφία το ντεπόζιτο με τα κόκκινα σιρίτια στο κέντρο του φαίνεται εντυπωσιακό υπό το φως του ήλιου με τα ρινίσματα να λαμπιρίζουν και να δίνουν μια 3d όψη στη βαφή.

Η Honda αναφέρει επίσης και αλλαγές και στο όργανο πληροφοριών που ενσωματώνει στη σχεδίασή του και μια μικρή LCD οθόνη, το οποίο έχεί τώρα χρωμιωμένο δακτυλίδι και διαφορετική γραμματοσειρά και κλίμακα για το αναλογικό ταχύμετρο.

Honda GB350 και GB350 S νέα χρώματα 2025

Και στις δύο μοτοσυκλέτες ο αερόψυκτος κινητήρας με τη μεγάλη διαδρομή και τον βαρύ στρόφαλο αποδίδει 20 hp και 2,95 kgm ροπής, με έμφαση στη ροπάτη λειτουργία και στις χαμηλομεσαίες στροφές, με το αντίστοιχο ήχο. Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα διαθέτει και Traction Control. Το κιβώτιο είναι 5 σχέσεων, ενώ ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Το ατσάλινο κλειστό πλαίσιο συνεργάζεται με συμβατικό πιρούνι 41 mm, και δυο αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο 310 mm μπροστά κι έναν ακόμα πίσω, στα 240 mm, με στάνταρ φυσικά το δικάναλο ABS. Οι χυτοί τροχοί είναι 19 και 17 ιντσών, το ρεζερβουάρ είναι ατσάλινο και τα φώτα είναι full-LED. Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας υπάρχει και σύστημα Emergency Stop Signal (ESS).

Η Honda δεν έχει σκοπό να εξάγει αυτές τις δύο χρωματικές επιλογές στον υπόλοιπο κόσμο αναφέροντας στη σχετική ανακοίνωση ότι η παραγωγή για την εγχώρια αγορά θα περιοριστεί στις 4.500 μονάδες.

Ετικέτες