CFMOTO: Ετοιμάζει δικό της τρικύλινδρο κινητήρα

Μετά τον V4, τώρα και μεσαίου κυβισμού τρικύλινδρο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/3/2023

Σε μια εποχή που οι μεγάλοι κατασκευαστές μειώνουν στο ελάχιστο τους διαφορετικούς κινητήρες που παράγουν και δημιουργούν “Πλατφόρμες” μοντέλων, οι κατασκευαστές από την Κίνα κάνουν ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού και τύπου κινητήρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν μπει πλέον στη φάση που σχεδιάζουν τους δικούς τους κινητήρες και δεν χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του παρελθόντος που εγκαταλείπουν τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια. Η CFMOTO είναι μία από αυτές και παρά τη στενή συνεργασία της με την KTM, από την οποία έχει πάρει τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου εν σειρά των 790 Duke/Adventure, κατασκευάζει ήδη τον δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για το 450SR, κατέθεσε πατέντες για ένα V4 με 1000 κυβικά και τώρα κάνει το ίδιο για έναν τρικύλινδρο εν σειρά για τη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

2

Η πρώτη σκέψη όλων μας πήγε στον τρικύλινδρο κινητήρα της MV Agusta, καθώς η ιταλική εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της KTM (προς το παρόν το 20% αλλά…) οπότε δεν θα ήταν παράλογο να έδιναν το δικαίωμα κατασκευής της πρώτης γενιάς του τρικύλινδρου κινητήρα τους στην CFMOTO με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα.

Όμως από τα σχέδια φαίνεται πως πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο κινητήρα που βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά του 450SR. Σε αυτή την περίπτωση, με την προσθήκη ενός ακόμα κυλίνδρου με διάμετρο Χ διαδρομή (72 x 55,1) προκύπτουν 673 κυβικά.

Φυσικά με μια μικρή αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου μπορεί εύκολα να αυξηθεί ο κυβισμός στα 750-800 κυβικά, όπως έκανε η Triumph με τον 675-765 και η MV Agusta με τον 675-800.    

Royal Enfield Classic 350 Gorkha Edition: Στα χακί για την ινδική αγορά

Η νέα έκδοση του Classic 350 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καινούργια χρωματική επιλογή
royal enfield classic 350 gorkha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Royal Enfield κυκλοφορεί στην Ινδία έναν νέο χρωματισμό για το πιο εμπορικό της μοντέλο, το Classic 350 που σπάει τα ταμεία με πωλήσεις που φέτος φτάνουν κοντά στις 40.000 μοτοσυκλέτες κάθε μήνα!

Αν και οι Ινδοί το αποκαλούν Classic 350 Gorkha Edition, επί της ουσίας δεν είναι μια νέα έκδοση αλλά μάλλον ένα ακόμη χρώμα στην παλέτα που ήδη μετρούσε άλλες επτά επιλογές (στην Ινδία). Σε τεχνικό και εξοπλιστικό επίπεδο το νέο Gorkha Edition δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από κάθε άλλο Classic 350 της τρέχουσας γκάμας, πλην του χακί χρώματος (Gorkha Green) και του συμβόλου στα πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα.

Royal Enfield

Εκεί θα βρούμε δύο διασταυρωμένα μαχαίρια Khukri, όπλο που προέρχεται από το Νεπάλ και είναι χαρακτηριστικό εξάρτημα και πλέον έμβλημα των παραδοσιακών ταγμάτων Gorkha του Ινδικού Στρατού, τα οποία τιμά εδώ η Royal Enfield.

Λογικά αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δούμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που παρουσιάστηκε τώρα στην Ινδία, μιας και η λέξη Gorkha δεν έχει αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας και προφανώς απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, όπου το στρατιωτικό έμβλημα έχει συναισθηματική αξία για το κοινό.

Το χακί πάντως ταιριάζει μια χαρά στο Classic 350 και εύκολα θα βλέπαμε μια τέτοια επιλογή στην ευρωπαϊκή γκάμα της Royal Enfield, με ή χωρίς το σήμα των ταγμάτων Gorkha.