CFMOTO: Ετοιμάζει δικό της τρικύλινδρο κινητήρα

Μετά τον V4, τώρα και μεσαίου κυβισμού τρικύλινδρο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/3/2023

Σε μια εποχή που οι μεγάλοι κατασκευαστές μειώνουν στο ελάχιστο τους διαφορετικούς κινητήρες που παράγουν και δημιουργούν “Πλατφόρμες” μοντέλων, οι κατασκευαστές από την Κίνα κάνουν ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού και τύπου κινητήρων. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν μπει πλέον στη φάση που σχεδιάζουν τους δικούς τους κινητήρες και δεν χρησιμοποιούν τα απομεινάρια του παρελθόντος που εγκαταλείπουν τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια. Η CFMOTO είναι μία από αυτές και παρά τη στενή συνεργασία της με την KTM, από την οποία έχει πάρει τα δικαιώματα κατασκευής του δικύλινδρου εν σειρά των 790 Duke/Adventure, κατασκευάζει ήδη τον δικό της δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα για το 450SR, κατέθεσε πατέντες για ένα V4 με 1000 κυβικά και τώρα κάνει το ίδιο για έναν τρικύλινδρο εν σειρά για τη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

2

Η πρώτη σκέψη όλων μας πήγε στον τρικύλινδρο κινητήρα της MV Agusta, καθώς η ιταλική εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της KTM (προς το παρόν το 20% αλλά…) οπότε δεν θα ήταν παράλογο να έδιναν το δικαίωμα κατασκευής της πρώτης γενιάς του τρικύλινδρου κινητήρα τους στην CFMOTO με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα.

Όμως από τα σχέδια φαίνεται πως πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο κινητήρα που βασίζεται στον δικύλινδρο εν σειρά του 450SR. Σε αυτή την περίπτωση, με την προσθήκη ενός ακόμα κυλίνδρου με διάμετρο Χ διαδρομή (72 x 55,1) προκύπτουν 673 κυβικά.

Φυσικά με μια μικρή αύξηση της διαμέτρου του εμβόλου μπορεί εύκολα να αυξηθεί ο κυβισμός στα 750-800 κυβικά, όπως έκανε η Triumph με τον 675-765 και η MV Agusta με τον 675-800.    

Kawasaki KX327X – Δεν έχει τεχνικά χαρακτηριστικά, έχει όμως τιμή στην Ιαπωνία – Φθηνότερο των τετράχρονων ΚΧ

Η Kawasaki κοινοποίησε στην Ιαπωνία την τιμή του νέου δίχρονου ΚΧ, καθώς και πότε αναμένεται στην αγορά
Kawasaki KX327X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Μια εβδομάδα έχει περάσει από τη στιγμή που η Kawasaki υλοποίησε το πλάνο της για επιστροφή στους δίχρονους off-road κινητήρες με τα νέα ΚΧ327 και ΚΧ327ΧΤο δίδυμο των motocross (ΚΧ327) και cross-country (ΚΧ327Χ) μοντέλων δεν έχει ακόμη αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ στην ιαπωνική της ιστοσελίδα η Kawasaki έχει ενσωματώσει μόνο το ΚΧ327Χ, δείχνοντας προφανώς την πρόθεσή της να φέρει πρώτα αυτό στις αγορές.

Παρότι λοιπόν ακόμη δεν γνωρίζουμε όλα τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου, οι Ιάπωνες έχουν ήδη ανακοινώσει τη λιανική του τιμή στη χώρα τους. Τα 1.089.000 γιεν που κοστολογείται αναλογούν σε περίπου 5.900 ευρώ (ισοτιμία 11/6/2026) και το φέρνουν περίπου 100.000 γιεν πιο κάτω από το ανάλογο τετράχρονο ΚΧ450FX cross-country μοντέλο, το οποίο στην Ιαπωνία κοστίζει 1.188.000 γιεν ή κάτι παραπάνω από 6.400 ευρώ.

Η τιμή του ΚΧ327 δεν έχει ανακοινωθεί και αυτό το μοντέλο δεν έχει καν ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα της Kawasaki ακόμη, πάντως ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως το τετράχρονο motocross ΚΧ450F κοστίζει 1.133.000 γιεν, περίπου 6.130 ευρώ στην Ιαπωνία.

Στην ιαπωνική της ιστοσελίδα ενημερώνει επίσης πως η μοτοσυκλέτα αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον Χειμώνα του 2026, δηλαδή προς το τέλος του χρόνου.

Ετικέτες