CFMOTO SR-C21 prototype: Προάγγελος της αγωνιστικής εμπλοκής

Η πίστα είναι το επόμενο πεδίο δράσης
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/10/2021

Την επόμενη χρονιά θα δούμε δύο μοτοσυκλέτες της CFMOTO να αγωνίζονται στην κατηγορία της Moto3, χάρη στη στενότατη συνεργασία με την KTM. Όπως είναι φυσικό, αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας προβολή της CFMOTO στο πιο hardcore κοινό των σπορ μοτοσυκλετών θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανταποκρίνεται και στην γκάμα μοντέλων παραγωγής, σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει από εκείνο της Mahindra/Peugeot, δηλαδή θα κάνει μια τρύπα στο νερό. Υπάρχει ήδη στη γκάμα της το SR300 με το οποίο η κινέζικη εταιρεία διοργανώνει πρωταθλήματα ενιαίου τύπου σε χώρες της Ασίας, όμως αν θέλει να τραβήξει το κοινό της Ευρώπης και των ΗΠΑ χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο και δυνατότερο.

Το πρωτότυπο SR-C21 (SR είναι η ονομασία των supersport μοντέλων της CFMOTO και C21 σημαίνει Concept του 2021) έρχεται να μας ανοίξει την όρεξη για τα σπορ μοντέλα που ετοιμάζει η CFMOTO στο άμεσο μέλλον. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί από το ευρωπαϊκό τμήμα R&D της CFMOTO που ονομάζεται MODENA 40 και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά, αφού οι επιρροές από τις superbike της Ducati και της Aprilia είναι εμφανείς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ανακοινώνει η CFMOTO, θα μπορούσε να είναι ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του ΜΤ800, δηλαδή ο κινέζικης κατασκευής κινητήρας του KTM Duke 790. Τα πανάκριβα περιφερειακά με τις αναρτήσεις της Ohlins, τα φρένα Stylema της Brembo, την διπλή εξάτμιση τιτανίου της SC Project και το πρεσαριστό carbon fiber του φαίρινγκ δικαιολογούνται από τον “project” χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, αλλά είναι απίθανο να τα δούμε στην έκδοση παραγωγής. Το πιθανότερο και αυτό που θα έχει πραγματικά μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, είναι να επιτύχουν μια τελική τιμή κοντά στα 9.000€ στην Ευρώπη με τη χρήση καλής ποιότητας περιφερειακών (π.χ. ρυθμιζόπμενες αναρτήσεις της KYB και φρένα της J.Juan ή της ByBre) όπου θα το φέρει σε πλεονεκτική θέση απέναντι από τα Aprilia RS 660 και Yamaha R7.

Δημιουργείται μια νέα κατηγορία  προσιτών οικονομικά supersport μοτοσυκλετών με δικύλινδρους σε σειρά κινητήρες μεταξύ 70-100 ίππων και μια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα από τη CFMOTO με τον κινητήρα του Duke 790 μοιάζει ιδανική. Σε συνδυασμό με την παρουσία στη Moto3, η CFMOTO θα βρίσκεται το 2022 σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από τις υπόλοιπες κινέζικες εταιρείες. Να θυμίσουμε επίσης, πως κατασκευάζει για την κινέζικη αγορά την τουριστική GT1250TR με τον μεγάλο V2 κινητήρα της KTM, ενώ στο παρελθόν και συγκεκριμένα λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα η στενή συνεργασία της με την αυστριακή εταιρεία, η CFMOTO είχε παρουσιάσει και ένα πρωτότυπο Streetfighter 1000 με τον V2 κινητήρα του 1050 Adventure

 

UPDATE:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΟΙΡΟΦΟΡΙΕΣ για το νέο Supersport εδω

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες