Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ducati Scrambler 1100

Η επιστροφή των μεγάλων αερόψυκτων

Τα νέα είναι ευχάριστα για τους Ducatisti, τόσο για τους οπαδούς της retro σειράς Scrambler, όσο και για όσους νοσταλγούν τα μεγάλα αερόψυκτα Monster.

Η Ducati θα ικανοποιήσει αρχικά τους πρώτους, αφού στο Μιλάνο θα έχει έτοιμες τις πρώτες εκδόσεις των Scrambler με κινητήρα 1100 κυβικών. Η τελευταία φορά που είχαμε δει τον μεγάλο διβάλβιδο αερόκυκτο κινητήρα σε μοτοσυκλέτα της Ducati ήταν στο Multristrada 1100 DS και στο Hypermotrard 1100. Προφανώς για το 2018 ο παραδοσιακός V2 της ιταλικής εταιρείας θα έχει τις απαραίτητες αλλαγές για να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές Euro 4.

Καθώς οι προδιαγραφές αφορούν κυρίως τα όρια θορύβου και όχι τόσο τις εκπομπές ρύπων, το βάρος των σχεδιαστών θα έχει επικεντρωθεί στη μείωση των μηχανικών θορύβων. Νέα καπάκια κινητήρα με πιο χοντρά τοιχώματα, νέος υγρός συμπλέκτης, πιο ήσυχα γρανάζια και ρουλεμάν, καθώς και διαφορετικά έμβολα και ελατήρια είναι μερικά από τα κόλπα που είχε χρησιμοποιήσει η σχεδιαστική ομάδα της Ducati στο Multristra 1200 DVT για να μειώσει το θόρυβο στο ρελαντί έως και 20% σε σύγκριση με το πρώτης γενιάς 1200. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε να έχουν κάνει και στον νέο 1100.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει δύο μπουζί ανά κύλινδρο (DS= Dual Spark), οπότε η δουλειά που χρειάζεται να κάνουν σε επίπεδο εκπομπών ρύπων είναι πολύ πιο απλή και πιθανότατα να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ψεκασμό ride by wire.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε αυτόν τον κινητήρα και σε ένα Monster, αφού ήδη το αερόψυκτο 797 τα πάει θαυμάσια και τα υγρόψυκτα 821 και 1200 έχουν διαφορετικό κοινό.