Ducati Streetfighter V4, V4 S & V4 SP2 2023

Με βάση τις βελτιώσεις του Panigale V4 2022, και με νέα SP2 έκδοση
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/10/2022

Στις 20/10/2022, η Ducati παρουσίασε την οικογένεια Streetfighter V4 του 2023, η οποία υιοθετεί τις βελτιώσεις της Panigale V4 του 2022, με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, νέα έδραση ψαλιδιού, βελτιωμένα ηλεκτρονικά και αεροδυναμικά βοηθήματα, και κερδίζει μια νέα κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής που ακούει στο όνομα Streetfighter V4 SP2.

To Streetfighter V4 είχε κάνει ντεμπούτο το 2020, εντυπωσιάζοντας με το καλημέρα λόγω της εξωπραγματικής σχέσης κιλών ανά ίππο, παραπλήσια με της επίσης εξωτικής MV Agusta Brutale 1000 RR, με το δίδυμο να αποτελούν τις ισχυρότερες και πιο sport γυμνές μοτοσυκλέτες παραγωγής του κόσμου.

Για το 2022, η ιπποδύναμη της οικογένειας Streetfighter V4 παραμένει ίδια και στα 3 μοντέλα, με 208 hp / 13.000 rpm (αντί για τις 12.750 rpm προηγουμένως), ενώ ίδια είναι και η ροπή στα 12,5 kgm / 11.500 rpm.

Το βάρος ανακοινώνεται τώρα στα 178 στεγνά κιλά -αντί για 180 προηγουμένως, ενώ το design παραμένει εν πολλοίς ίδιο με προηγουμένως.

Όλες οι μοτοσυκλέτες της οικογένειας θα παραδίδονται σε μονόσελη μορφή, μαζί όμως και με τη σέλα και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, τα οποία θα τοποθετεί αν θέλει ο ιδιοκτήτης.

Όπως και το ρεζερβουάρ του Panigale V4 2022, έτσι κι εδώ το ρεζερβουάρ της γυμνής Streetfighter V4 οικογένειας ανέβηκε από τα 16 στα 17 λίτρα, για να βοηθήσει στην αύξηση της αυτονομίας, ενώ νέο είναι το σχήμα του για καλύτερη στήριξη ποδιών και χεριών του αναβάτη στη σπορ οδήγηση.

Στην έκδοση V4 S το Streetfighter 2023 θα κυκλοφορήσει και σε ένα νέο “Grey Nero” χρώμα, που παίζει με το γκρι και το μαύρο της μοτοσυκλέτας, για να αναδείξει περισσότερο τα κορυφαία εξαρτήματα της έκδοσης.

Ηλεκτρονικές βελτιώσεις

Στα ηλεκτρονικά, η οικογένεια υιοθετεί τις βελτιώσεις των Panigale V4 & V4 S του 2022, με μοναδικές ρυθμίσεις για τα γυμνά μοντέλα της Ducati.

Πλέον ο κινητήρας διαθέτει τέσσερις στρατηγικές απόδοσης: Full, High, Medium, Low. Οι Full & Low είναι ολοκαίνουργιες, ενώ οι High & Medium έχουν ανασχεδιαστεί. Το Full Power Mode επιτρέπει στον αναβάτη να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τη δύναμη του κινητήρα, χωρίς ηλεκτρονικά φίλτρα, εκτός από την 1η ταχύτητα -μη φάμε και κανένα “καπάκι”.

Για τα High & Power Modes νέα είναι η χαρτογράφηση του Ride by Wire, με μοναδικό καλιμπράρισμα για κάθε μία από τις 6 σχέσεις του κιβωτίου (και όχι ίδιο για όλες όπως προηγουμένως), ώστε ο αναβάτης να έχει πάντα τη βέλτιστη ισχύ όποτε ανοίγει το γκάζι.

Από την άλλη, το Low Power Mode έχει σχεδιαστεί για οδήγηση σε άσφαλτο με χαμηλό συντελεστή τριβής, μειώνοντας τη μέγιστη ισχύ στους 165 hp και παρέχοντας μια πιο γλυκιά απόκριση γκαζιού. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια μεταξύ της ισχύος που ζητά ο αναβάτης και της ισχύος που παίρνει.

Νέο είναι το Wet Riding Mode για ακόμα ασφαλέστερη οδήγηση στο βρεγμένο, ενώ η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του V4 S ζυγίζει 1.7 κιλά λιγότερα από την προηγούμενη, μπαταρία που είχαμε δει να φοριέται προηγουμένως στο V4 SP.

Και η ψηφιακή TFT οθόνη οργάνων ακολουθεί τις βελτιώσεις εκείνης των Panigale V4, με νέα γραφικά που κάνουν απλούστερη και πιο κατανοητή την πληροφόρηση, ενώ υποστηρίζει καλιμπράρισμα διαφόρων παραμέτρων.

Όπως και στο Panigale V4, το shift light είναι μεγάλο και εμφανές, ενώ ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει τη γραφική απεικόνιση “Track Evo” που αντιγράφει τη διαρρύθμιση που χρησιμοποιείται από το MotoGP Desmosedici μοντέλο.

Νέο είναι το λογισμικό για το φρένο κινητήρα Engine Brake Control (EBC) EVO 2, για μεγαλύτερη ακρίβεια στο φρενάρισμα και στην είσοδο της στροφής. Και εδώ το καλιμπράρισμα είναι διαφορετικό για κάθε σχέση του κιβωτίου, με το σύστημα να παρέχει λιγότερο φρένο κινητήρα στην πρώτη φάση της πέδησης, για να το αυξήσει καθώς πλησιάζεις στο κέντρο της στροφής, όπου η παρέμβαση του φρένου κινητήρα συνεισφέρει καλύτερα στην επιβράδυνση και στο κλείσιμο της γραμμής. Χάρη σε αυτή τη νέα στρατηγική, το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού στα πιο απαιτητικά σημεία φρεναρίσματος παρουσιάζεται μειωμένο.

Το φρεσκάρισμα παρέσυρε και τη στρατηγική του Ducati Quick Shift (DQS) που είναι νέα, και προσφέρει βελτιωμένα ανεβάσματα και κατεβάσματα σχέσεων κιβωτίου χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη, με διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα αν έχετε το γκάζι τέρμα ανοιχτό, ή μερικώς ανοιχτό.

Όταν το γκάζι δεν είναι τέρμα ανοιχτό, η στρατηγική κόβει και τον ψεκασμό ενώ παράλληλα μειώνει το αβάνς, για πιο γλυκές αλλαγές στον δρόμο, ενώ στο τέρμα ανοιχτό -κατάσταση που παραπέμπει σε οδήγηση πίστας-, το DQS είναι πιο ραφιναρισμένο σε λειτουργία, με εξέλιξη της φάσης αποκατάστασης της ροπής που παρέχει βελτιωμένη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας και πιο ομοιογενή και ελεγχόμενη παροχή ισχύος.

Τέλος, έχουμε βελτιωμένη λειτουργία του ανεμιστήρα του ψυγείου, για να κρατηθεί χαμηλότερα η θερμοκρασία κινητήρα, και να βελτιωθεί η άνεση του αναβάτη στον δρόμο.

Το μπροστινό πλαίσιο στο οποίο δένει ο V4 κινητήρας που αποτελεί φέρων τμήμα του, και το ψαλίδι είναι αμφότερα από αλουμίνιο, ενώ οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

Streetfighter V4 S

Το Streetfighter V4 S φέρει ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins (ανεστραμμένο πιρούνι NIX30 43 mm και TTX36 πίσω αμορτισέρ) με SmartEC 2.0 λογισμικό. Επιπλέον, το V4 S έχει σφυρήλατες αλουμινένιες ζάντες Marchesini για μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερο φρενάρισμα λόγω μικρότερου μη-αναρτώμενου βάρους.

Όπως και στο Panigale V4, νέα είναι η θέση του άξονα του ψαλιδιού, 4 mm ψηλότερα από πριν, βοηθώντας να μην συμπιέζεται πολύ το πίσω αμορτισέρ και να μην “κάθεται” η μοτοσυκλέτα κατά την επιτάχυνση.

Με την παραπάνω ρύθμιση φορτίζεται περισσότερο και το μπροστινό μέρος, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την ταχύτητα στην είσοδο των στροφών. Το γεμάτο βάρος της Streetfighter V4 S του 2023 ανακοινώνεται στα 197.5 κιλά.

Κινητήρας

Ο V4 Desmosedici Stradale κινητήρας των 1.103 κ.εκ. αποδίδει 208 hp / 13.000 rpm και 12,5 kgm ροπής, ενώ πληροί τις Euro 5 προδιαγραφές και έχει νέες ρυθμίσεις λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου της απόληξης του τελικού, που σχεδιάστηκε να μειώνει την υποπίεση στην εξάτμιση. Επιπλέον στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το κάλυμμα συμπλέκτη του Panigale V4, που επιτρέπει στον αναβάτη να τοποθετήσει εύκολα τον ξηρό συμπλέκτη που βρίσκεται στα αξεσουάρ της Ducati και το κάλυμμα προστασίας του.

Streetfighter V4 SP2

Η νέα κορυφαία έκδοση της οικογένειας για το 2023 είναι το Streetfighter V4 SP2, που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη παραγωγή.

Το V4 SP2 θα παρέχεται σε “Winter Test” χρωματισμό, με έμπνευση από τον αντίστοιχο χρωματισμό των χειμερινών pre-season δοκιμών στα MotoGP & WSBK ιταλικά αγωνιστικά μοντέλα. Κοστούμι σε μαύρο ματ χρώμα και carbon ματ φινίρισμα σε ζάντες και φτερά, που κάνει αντίθεση με έντονες κόκκινες λεπτομέρειες και με το βουρτσισμένο αλουμινένιο ρεζερβουάρ. Στην τιμονόπλακα αναγράφεται ο αύξων αριθμός της μοτοσυκλέτας.

Εδώ τη μεγάλη διαφορά κάνουν οι πεντάμπρατσες carbon ζάντες, 1,4 kg ελαφρύτερες από τις σφυρήλατες αλουμινένιες του V4 S, ζάντες που μειώνουν την αδράνεια κατά 26% μπροστά και κατά 46% πίσω, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα πολύ πιο ευέλικτη.

Συνεχίζουμε με Brembo Stylema R μπροστινές δαγκάνες φρένων, ξηρό συμπλέκτη STM-EVO SBK, και αναρτήσεις της Ohlins με ελατήρια και υδραυλικά ίδια με εκείνα του Panigale V4!

Ο εξοπλισμός του V4 SP2 ολοκληρώνεται με ρυθμιζόμενα billet αλουμινένια μαρσπιέ που αυξάνουν τη γωνία κλίσης, carbon μπροστινό φτερό, carbon κάλυμμα συμπλέκτη, και κιτ αφαίρεσης του εξοπλισμού δρόμου.

Χρώματα και διαθεσιμότητα

Τα Streetfighter V4 και V4 S θα είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ το V4 SP2 αναμένεται στους dealer τον Μάρτιο του 2023. Τα χρώματα αποτελούνται από το Ducati Red και το Grey Nero, που όμως θα είναι διαθέσιμο μόνο για την έκδοση S.

Φυσικά η Ducati διαθέτει μια εκτεταμένη σειρά επίσημων αξεσουάρ για την Streetfighter V4 οικογένεια, με διαφορετικές εξατμίσεις, όπως την ολόσωμη αγωνιστική Akrapovic που μειώνει το βάρος κατά 5 κιλά και ανεβάζει την ιπποδύναμη στους 220 hp, road-legal εξατμίσεις, φτερά, aero kit, carbon προστασίες για πλαίσιο και κάρτερ, billet εξαρτήματα, αλλά και κουβέρτες ελαστικών και αγωνιστικά σταντ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)