Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ducati Superleggera V4: Έτοιμο να πετάξει

Η μοτοσυκλέτα που θα στοιχειώσει τα όνειρά σου!

Αυτή είναι η περιβόητη Panigale V4 Superleggera και η τιμή της αναμένεται να αγγίζει το όριο των 100.000€. Η προηγούμενη V2 Panigale Superleggera με τον V2 κινητήρα της έκδοσης R των 1198 κυβικών, είχε τιμή εκκίνησης στα 75.000€, αλλά στην ελεύθερη αγορά άλλαζε χέρια σε πολύ υψηλότερες τιμές. Αν τα ποσά αυτά ξεφεύγουν από τις οικονομικές σας δυνατότητες, δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέστε, διότι ήδη έχουν προπωληθεί όλες οι Panigale V4 Superleggera!

Συνολικά η Ducati έχει πει πως θα κατασκευάσει μόλις 500 μοτοσυκλέτες, αλλά δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν στο τέλος ξεπεράσει αυτό το όριο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Desmosedici RR, όπου η μεγάλη ζήτηση άλλαξε τα αρχικά πλάνα και τελικά κατασκευάστηκαν 500 κομμάτια περισσότερα. Οι φωτογραφίες της μοτοσυκλέτας λένε όλη την αλήθεια σχετικά με τον χαρακτήρα της και το στεγνό βάρος των 152 κιλών επαληθεύει το όνομά της (Superleggera στα ιταλικά σημαίνει Υπερελαφριά).

Η χρήση αγωνιστικών προδιαγραφών carbon fiber είναι άφθονη απ’ άκρη σ΄άκρη. Ζάντες, ψαλίδι και φαίρινγκ είναι κατασκευασμένα από ανθρακώνημα. Το ρεζερβουάρ είναι φυσικά αλουμινένιο και ό,τι μεταλλικό υπάρχει πάνω της είναι είτε από μαγνήσιο, είτε από σφυρήλατο αλουμίνιο. Η αεροδυναμική ήταν φυσικά από τα σημεία που έδωσαν το μεγαλύτερο βάρος οι Ιταλοί και όπως βλέπετε τα carbon φτερά στο φαίρινγκ είναι περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα από της έκδοσης R (από φέτος έβαλαν φτερά και στις άλλες εκδόσεις με τον κινητήρα των 1103 κυβικών). Σε αντίθεση με την έκδοση R στην οποία βασίζεται, η Superleggera δεν έχει τους περιορισμούς των κανονισμών του WSBK που έχει η έκδοση R. Έτσι, ο σχεδιασμός των αεροδυναμικών βοηθημάτων ακολουθεί την ακραία φιλοσοφία που είχαν τα φτερά των Desmosedici GP16, τα οποία ως γνωστών οδήγησαν την Dorna να τα απαγορεύσει. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, πως στα φαίρινγκ γράφει Superleggera V4 και δεν υπάρχει η λέξη Panigale, προφανώς για να συνδέσουν αυτή τη μοτοσυκλέτα ακόμα περισσότερο με τα MotoGP, παρά με τα Superbike. Σε επίπεδο επιδόσεων, η διαφορά της Superleggera από την R δεν είναι στη μέγιστη ιπποδύναμη (με το κιτ που την συνοδεύει και περιλαμβάνει εξάτμιση/φίλτρο/πρόγραμμα, φτάνουν και οι δύο τα 234 άλογα), αλλά στην αναλογία κιλών ανά ίππο, όπου η Superleggera θα έχει την κορυφαία αναλογία που έχουμε δει έως σήμερα σε μοτοσυκλέτα με έγκριση τύπου για κυκλοφορία στο δρόμο.