Ducati Superquadro: H καρδιά της

Από το

Μαύρο Σκύλο

9/11/2011

H Ducati παρουσίασε τον καινούργιο της κινητήρα και τον βάφτισε Superquadro. Είναι αυτός που χρησιμοποιεί η Panigale 1199, η επόμενη superbike της εταιρείας που παρουσιάστηκε στην EICMA. Στον Superquadro διατηρήθηκαν λίγα από τα χαρακτηριστικά της παράδοσης που άρχισε ο Taglioni τρεις δεκαετίες πριν. Διατηρήθηκε μόνο η διάταξη του δικύλινδρου με την περιεχόμενη γωνία των κυλίνδρων στις 90ο και το μοναδικό δεσμοδρομικό σύστημα στις βαλβίδες, που δεν χρησιμοποιεί ελατήρια για την επαναφορά τους αλλά ειδικό ζευγάρι έκκεντρου και κοκορακίου. Από εκεί και πέρα όλα είναι καινούργια για κινητήρα της Ducati. Αρχικά, είναι οι έντονα υπερτετράγωνες διαστάσεις του που από τη διάμετρο των 106 χιλιοστών του Testastretta, που έχει η εταιρεία τώρα στις μοτοσυκλέτες της με κυβισμό 1198, τώρα φθάνουμε στα 112. Αντίστοιχα, η διαδρομή των εμβόλων του νέου κινητήρα είναι μόνο 60,8 χιλιοστά αντί των 67,9 χιλιοστών του προηγούμενου. Με αυτή τη διαδρομή ο κινητήρας μπορεί να ανεβάζει με αξιοπιστία περισσότερες στροφές, κάνοντας ένα πραγματικό άλμα στην ισχύ που φέρνει τον δικύλινδρο στα ίδια, αν όχι σε υψηλότερα, επίπεδα με τους τετρακύλινδρους των χιλίων κυβικών που έχουν οι ανταγωνίστριές της. Ήδη η Ducati ανακοίνωσε απόδοση 195 ίππων στις 10.750 στροφές, 15 παραπάνω από την ισχυρότερη υπάρχουσα έκδοση, την 1198R. Στην 1198 μάλιστα, που αποδίδει στις 9.750 την μέγιστη ισχύ της, η μέγιστη γραμμική ταχύτητα που φθάνουν τα έμβολά της είναι 22,06 μέτρα/δευτερόλεπτο. Στον Superquadrο η μέγιστη ισχύς αποδίδεται σε υψηλότερες στροφές, όμως παρά την σημαντική αύξηση των στροφών η μέγιστη ταχύτητα των εμβόλων του είναι μικρότερη φθάνοντας τα 21,78 μέτρα/δευτερόλεπτο. Για να υπάρχει αξιοπιστία και μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο των βαλβίδων οι οδοντωτοί ιμάντες πέρασαν σε …εφεδρεία και ένα μικτό σύστημα από γρανάζια και καδένες, με υδραυλικούς τεντωτήρες, πήρε την θέση τους για την περιστροφή των τεσσάρων εκκεντροφόρων. Από το αριστερό άκρο του στροφάλου περιστρέφεται η καδένα για τους εκκεντροφόρους του μπροστινού κυλίνδρου ενώ από το δεξιό άκρο αυτή του πίσω. Πέρα από τους ιμάντες έμειναν εκτός και τα ρουλεμάν του στροφάλου, αφού ο Supequadro έχει κουζινέτα για την έδρασή του, ενώ τα κάρτερ είναι ενιαία χυτευμένα με τους κυλίνδρους, στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνται… χιτώνια. O μονόδρομος συμπλέκτης είναι υγρός αφήνοντας άλλην μια παράδοση της κόκκινης εταιρείας πίσω. Άλλος νεωτερισμός του κινητήρα είναι η ύπαρξη διπλής αντλίας λαδιού. Το πρώτο τμήμα εξυπηρετεί την λίπανση ενώ το δεύτερο αντλεί συνεχώς το λιπαντικό από τον στροφαλοθάλαμο. Τον τεράστιο θάλαμο καύσης με τη διάμετρο των 112 χιλιοστών εκμεταλλεύτηκε για να μεγαλώσει η διάμετρος των από βαλβίδων τιτανίου. Οι εισαγωγής έχουν διάμετρο… εμβόλου, στα 46,8 χιλιοστά, και οι εξαγωγής 38,2. Αντίστοιχα κολοσσιαία είναι και η διατομή του οβάλ σχήματος αυλού εισαγωγής που έφθασε τα 67,5 χιλιοστά, για τον ride-by-wire ψεκασμό. Πάνω στον νέο κινητήρα θα βιδώνεται το monocoque πλαίσιο της νέας superbike της Ducati

EICMA: Zontes 552-H 2026 - Σπορ δικύλινδρο maxi scooter με 51 ίππους και 178 κιλά με υγρά!

Κινητήρας πίσω, μονό αμορτισέρ και compact μέγεθος
Zontes 552-H 2026 EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/11/2025

Στη φετινή EICMA οι νέες κινέζικες εταιρείες δίνουν ρεσιτάλ με τα δικύλινδρα σκούτερ που παρουσιάζουν, με ΤΕΣΣΕΡΑ διαφορετικά μοντέλα από τη Zontes άνω των 500 κ.εκ. και με το 55-2H να αποτελεί την πιο σπορ πρόταση.

Η πλατφόρμα “552” είναι η πρώτη απόπειρα της Zontes στα maxi scooters άνω των 500 κ.εκ. Η προσέγγιση της Zontes είναι πιο συντηρητική στην εφαρμογή τεχνικών λύσεων αφού ο κινητήρας δεν είναι τοποθετημένος κεντρικά στο πλαίσιο όπως στα TMAX, TL508 και ΑΚ550-575, αλλά πίσω με τη CVT μετάδοση να παίζει τον ρόλο του ενός από τα δύο μπράτσα του ψαλιδιού. Το άλλο μπράτσο είναι αλουμινένιο και πάνω του στηρίζεται το παράκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ που δεν έχει μοχλικό και είναι σχεδόν παράλληλα με το μπράτσο, με το μεταξόνιο να φτάνει τα 1.445 χλστ.

Το Zontes 552-H είναι το πιο σπορ δικύλινδρο scooter της Zontes που ανακοινώνει βάρος πλήρες υγρών (curb weight) στα μόλις 178 κιλά, με το μέγεθός του να είναι πιο κοντά σε μεσαίο σκούτερ. Δεν διευκρινίζεται σε αυτό το σημείο αν στο ανακοινώσιμο βάρος περιλαμβάνεται και η βενζίνη στο ρεζερβουάρ των 14,5 λίτρων, όμως ακόμη και αν το προσθέσουμε, το βάρος φτάνει στα 189 κιλά, περίπου 30 χαμηλότερα από ότι στο ΤΜΑΧ, στα χαρτιά τουλάχιστον και αντίστοιχο με των μονοκύλινδρων στα 300-400 κ.εκ. Ο δικύλινδρος κινητήρας αποδίδει 51 ίππους και 5,71 kg.m ροπής στις 7.250 και 5.500 σ.α.λ. αντίστοιχα και αυτά τα νούμερα δίνουν την καλύτερη αναλογία κιλών ανά ίππο στα maxi scooters άνω των 500 κ.εκ.

Zontes 552-H 2026 EICMA 2025

Το 552-H έχει τροχούς με χυτές ζάντες 15 ιντσών και στα δύο άκρα και ελαστικά διατάσεων 120/70 και 160/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο και μπροστά βλέπουμε δίσκους 320 χλστ. και 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης με το σήμα της Zontes. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων TFT οθόνη με συνδεσιμότητα και χειρισμό μέσω joystick στο αριστερό γκριπ, κάμερες εμπρός και πίσω, traction control που απενεργοποιείται.

Zontes 552-H 2026 EICMA 2025

Στο Μιλάνο η κινέζικη εταιρεία έχει φέρει και άλλες δύο εκδόσεις του “street” 552, τη Ζ και την S, οι οποίες έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και είναι οι πιο τουριστικές εκδόσεις της πλατφόρμας “552”. Έναντι του H έχουν διαφορετικό πίσω φωτιστικό σώμα -είναι διαφορετικό και μεταξύ των δύο εκδόσεων!-, φαρδύτερο φαίρινγκ, διαφορετική σέλα με περισσότερο αφρώδες και για τους δύο και ξεχωριστή “πλάτη” για τον αναβάτη που ρυθμίζεται σε απόσταση, μεγαλύτερη σε μέγεθος ζελατίνα -ακόμη πιο μεγάλη στο S που είναι και λίγο διαφορετικό στο εμπρός μέρος με διαφορετικά φωτιστικά σώματα- και μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ που φτάνει τα 17 λίτρα. Οι δύο αυτές εκδόσεις ήρθαν στο Μιλάνο σε μορφή πρωτότυπου -οι σέλες τους ήταν κούφιες πλαστικές- και οι Zontes τα έφερε όλα για να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις και να δει πιο από αυτά θα καταλήξει στην παραγωγή.