Ducati - Θα παρουσιάσει μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα 659 κ.εκ.!

Εμφανίστηκε σε έγγραφα τεχνικών προδιαγραφών στις Η.Π.Α.
29/9/2022

Ενώ ετοιμαζόμαστε να δούμε το τρίτο κατά σειρά νέο μοντέλο της Ducati για το 2023, οι δημοσιογράφοι του Motorcycle.com στις Η.Π.Α. ανακάλυψαν έγγραφα έγκρισης τύπου για μια νέα μοτοσυκλέτα των Ιταλών που θα φέρει μονοκύλινδρο κινητήρα!

Η είδηση έρχεται από τους αριθμούς ταυτοποίησης οχημάτων (vehicle identification number ή VIN) του Υπουργείου Μεταφορών στις Η.Π.Α., με τη Ducati να καταθέτει στη λίστα των κινητήρων της για το 2023 κι έναν υγρόψυκτυο, τετραβάλβιδο μονοκύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ..

Ο συγκεκριμένος αριθμός VIN κατατέθηκε στις 22/9/2022, μαζί με επτά ακόμα νέους VIN της εταιρείας του Borgo Panigale.

Στη λίστα της Ducati στις Η.Π.Α. περιλαμβάνονται 19 διαφορετικοί κινητήρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων μοντέλων προηγούμενων ετών που πλέον δεν πωλούνται, καθώς οι κωδικοί VIN τεχνικά καλύπτουν μοντέλα από το 2017 έως το 2023.

Οι άλλοι κινητήρες αφορούν έναν V-4 1.000 κ.εκ. για το Panigale V4 R (ή μια νέα έκδοση του Panigale V4), έναν αερόψυκτο V2 κινητήρα 803 κ.εκ. για την επόμενη γενιά Scrambler, και δύο εκδόσεις του V-4 των 1.158 κ.εκ. για τα Multistrada V4 και Diavel V4.

Και φτάνουμε στον μονοκύλινδρο κινητήρα των 659 κ.εκ.. Την τελευταία φορά που η Ducati είχε παρουσιάσει μονοκύλινδρο κινητήρα, το είχε κάνει στο αγωνιστικό Supermono της (1993-1997), όπου είχε χρησιμοποιήσει και μία ακόμη μπιέλα (δίχως πιστόνι), ως αντικραδασμικό άξονα.

Το Supermono είχε δημιουργηθεί με κυβισμό 549 / 572 κ.εκ., για τους αγώνες “Sound of Singles” με την κατηγορία να υπάρχει πλέον στο περιθώριο ορισμένων μόνο Πρωταθλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπεύθυνος για την εμφάνιση του Supermono ήταν ο Pierre Terblanche ενώ υπεύθυνος για τον κινητήρα και το πλαίσιο ήταν ο Massimo Bordi. Συνολικά κατασκευάστηκαν μόλις 67 Supermono, ενώ δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας θα τοποθετηθεί σε κάποιο μικρό Sport μοτοσυκλετάκι σε στιλ Panigale, καθώς η Ducati έχει πάρει το μάθημα της, και εμπορικά δεν θα έκανε το ίδιο λάθος.

Επιστρέφοντας στο παρών, το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι είδους μοτοσυκλέτα θα τοποθετήσει η Ducati τον νέο μονοκύλινδρο κκινητήρα της. Θα δούμε μήπως μια νέα έκδοση Scrambler που θα καλύψει το τεράστιο κενό που έχει η γκάμα της Ducati προς τα κάτω, όσον αφορά σε κυβισμό και κόστος; Κάτι ανάλογο του Scrambler Sixty2 (φωτό άνω) που στο παρελθόν έπαιζε το ρόλο του entry level τόσο για την οικογένεια, όσο και για τη Ducati.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στις Η.Π.Α. βλέπουμε πως τα Scrambler θα εφοδιαστούν με έναν αναβαθμισμένο V2 κινητήρα 803 κ.εκ. με υδραυλικό συμπλέκτη 8 δίσκων. Αν τώρα η Ducati επιμένει σε αερόψυκτο κινητήρα για τα μεγάλα Scrambler, θα ήταν λογικό να προσφέρει μια entry level μοτοσυκλέτα με υγρόψυκτο κινητήρα;

Κι αν δεν αφορά στην οικογένεια των Scrambler, τότε σε ποια οικογένεια / κατηγορία θα δούμε να εμφανίζει η Ducati τη νέα μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα της; Θα δούμε μικρό Multistrada; Μικρό Streetfighter; Ή μήπως κάποιο ολοκαίνουργιο… Supermoto / On-Off μοντέλο στα χνάρια των KTM 690 Enduro / 690 SM;

Χαζεύοντας τα teaser-τσιτάτα της Ducati για τις επόμενες παρουσιάσεις μοντέλων του 2023, οι τίτλοι τους έχουν ως εξής: “This is Racing”, “Pushing Forward”,  “Dare to be Bold”, και “Next Gen Freedom”. Το αγωνιστικό μοντέλο αφορά στο νέο Panigale V4 R, ενώ το τελευταίο Next Gen Freedom, η Ducati έχει ήδη αποκαλύψει πως θα αφορά στα νέα Scrambler που παρουσιάστηκαν σε ένα δωμάτιο, στο WDW 2022. Έτσι μας μένουν το Pushing Forward και το Dare to Bold, με ένα από αυτά να αφορά στο Diavel V4 και το άλλο μάλλον να αφορά στο νέο μονοκύλινδρο μοντέλο των Ιταλών.

Husqvarna FC 450 Rockstar Edition 2023

Με εργοστασιακό look, και με πολλά έξτρα
8/12/2022

Όπως και η ΚΤΜ -αλλά και η GASGAS-, έτσι και η Husqvarna παρουσίασε την ναυαρχίδα των MX μοτοσυκλετών της για το 2023 με εμφάνιση που παραπέμπει σε εκείνη της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του AMA SX, φορτωμένη με αρκετά έξτρα αξεσουάρ.

Πέρα από τη μοναδική βαφή και τα Rockstar Energy Husqvarna Factory γραφικά, στον εξοπλισμό της FC 450 Rockstar Edition περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Factory racing τροχοί με EXCEL Takasago στεφάνια και ανωδιωμένα CNC κέντρα
 • Τελικό εξάτμισης FMF
 • Start device
 • ODI γκριπ
 • GUTS Factory Racing κάλυμμα σέλας
 • ProTaper τιμόνι και αφρώδες προστατευτικό
 • Ρυθμιζόμενη CNC τιμονόπλακα

Πέρα από τον έξτρα εξοπλισμό στα τεχνικά highlights της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται και τα κάτωθι:

 • 2K Carbon ποδιά
 • 2K Carbon προστατευτικό δίσκου μπροστά
 • Βελτιωμένες ρυθμίσεις αναρτήσεων
 • Αλουμινένιο ψαλίδι
 • Quickshifter
 • WP XACT αναρτήσεις
 • Φρένα Brembo
 • Χάρτες οδήγησης
 • Launch Control
 • Traction Control
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου

Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2023 στις Η.Π.Α. και σε μερικές ακόμα αγορές σε παγκόσμια κλίμακα.