Ducati V4 - Πρώτη φωτογραφία

Ανεπιβεβαίωτη η αυθεντικότητα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2017

Από εχθές κάνει τον κύκλο της αυτή η φωτογραφία, ως η πρώτη κατασκοπευτική της τελικής έκδοσης της νέας Ducati Desmosedici Stradale, με τον ολοκαίνουριο V4 κινητήρα που έχουν εξελίξει και κατασκευάσει οι Ιταλοί.

Ο τρόπος εμφάνισης σε ιταλικό φόρουμ, τα video που υπάρχουν από τις δοκιμές –και τις πτώσεις- και όλες οι λεπτομέρειες που σιγά-σιγά έχει αφήσει η Ducati να διαρρεύσουν, στο χειρότερα κρατημένο μυστικό της μοτοσυκλέτας την τελευταία δεκαετία, έχουν αφήσει μία πληθώρα στοιχείων. Βάση όλων αυτών, η φωτογραφία αυτή θα πρέπει να είναι αυθεντική.

Οι προβολείς ταιριάζουν με την μοτοσυκλέτα που έχει εμφανιστεί στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες και φυσικά με την «προίκα» που έχει δημιουργήσει η Panigale και αφήνει κληρονομιά στην νέα V4, Desmosedici Stradale.

Οι γωνίες του φαίρινγκ, η δοκός του πλαισίου (ημί-πλαισίου, όπως θα καταλήξουμε μάλλον να λέμε όταν την δούμε από κοντά) όλα ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα αυτό ισχύει και για τους λαιμούς των εξατμίσεων, που θυμίζουν έντονα το δικύλινδρο V και είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.

Με βάση αυτή την φωτογραφία, αλλά και όσα η Ducati έχει αποκαλύψει / διαρρεύσει, η νέα V4 Superbike είναι μία ολοκαίνουρια μοτοσυκλέτα που όμως θυμίζει έντονα την απερχόμενη Panigale και δανείζεται πολλά από τα στοιχεία της. Δημιουργείται έτσι μία πρώτη αίσθηση πως η V4 θα ταυτίζεται οδηγικά και με την Panigale…

Σε λίγο καιρό οι λεπτομέρειες αυτές θα έρθουν πλήρως στο φως…

Στις 7 Σεπτεμβρίου, θα δούμε τον κινητήρα της σε μια ειδική παρουσίαση που θα κάνει η Ducati στην πίστα του Misano, κατά τη διάρκεια του επόμενου αγώνα των MotoGP.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.