EICMA 2022: Ducati Scrambler 2023

Με Riding Modes, Shifter, TFT οθόνη και πολλές βελτιώσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2022

Η νέα γενιά Scrabler της Ducati έχει για πρώτη φορά Ride by Wire, Riding Modes και Quick Shift, ενώ έρχεται με μικρή TFT οθόνη 4,3 ιντσών, μικρότερο βάρος, φρεσκάρισμα στο design και πολλές ακόμα βελτιώσεις, ενώ θα κυκλοφορήσει σε 3 εκδόσεις: Icon, Full Throttle και Night Shift.

Το στιλ

Το στιλ και το design δεν αλλάζει δραστικά, φρεσκάρεται όμως για το 2023, με νέο προβολέα, ελαφρώς διαφορετικό από πριν, με πιο έντονο το “Χ” (που έχει βγει από πάνω του), ενώ διατηρείται και το περιμετρικό DRL LED φωτιστικό σώμα. Τώρα τα φώτα είναι full LED, ενώ νέο είναι το design και στο πίσω φωτιστικό σώμα.

Νέο είναι το ατσάλινο ρεζερβουάρ, με νέο πλαστικό κάλυμμα από πάνω, το οποίο αφαιρείται και αλλάζει, μαζί με τα φτερά και τις λεπτομέρειες στον προβολέα, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αλλάξει χρώμα στη μοτοσυκλέτα του, ή και να αναμείξει διαφορετικά χρώματα πλαστικών.

Κάτω από το ρεζερβουάρ βρίσκονται δυο ανωδιωμένα αλουμινένια καλύμματα, που θέλουν να θυμίσουν καλύμματα ψυγείου… σε αερόψυκτη μοτοσυκλέτα.

Η νέα TFT οθόνη οργάνων έχει μέγεθος μόλις 4,3 ιντσών, ενώ είναι τοποθετημένη παράκεντρα, και έχει σχήμα ορθογώνιο με το δεξί τμήμα της να αλλάζει σχήμα σε κύκλο, για ένα στρογγυλό ψηφιακό στροφόμετρο.

Νέα είναι τα καλύμματα του συμπλέκτη και του εναλλάκτη στον κινητήρα, με το “X” λογότυπο, ενώ νέο είναι το σχήμα των καλυμμάτων για τους ιμάντες των εκκεντροφόρων.

Νέο τέλος είναι το σχήμα των σωληνώσεων της εξάτμισης, με τον σωλήνα του πίσω κυλίνδρου να μην έρχεται πλέον μπροστά, αλλά να βγαίνει από πίσω και κάτω -αρκετά σημαντική αισθητική αλλαγή.

Οι τεχνικές αλλαγές

Αφήνοντας πίσω την αισθητική και πιάνοντας τις τεχνικές αλλαγές ουσίας, να πούμε καταρχήν πως η νέα Scrambler έχει ελαφρύνει κατά 4 κιλά.

Σημαντικά υπεύθυνο για την μείωση του βάρους της μοτοσυκλέτας είναι το νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα, ενώ νέο είναι και ψαλίδι, νέα και η τοποθέτηση του πίσω αμορτισέρ πο κοντά στο κέντρο της μοτοσυκλέτας. Συνεισφορά στα λιγότερα κιλά έχει γίνει και από τον κινητήρα, ενώ πλέον το υποπλαίσιο είναι αφαιρούμενο.

Νέα και πιο γρήγορη είναι η γεωμετρία, για βελτιωμένη ευελιξία στην πόλη και στις μανούβρες, ενώ νέο είναι το design των τροχών 18 και 17 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Ο Desmodue κινητήρας έχει χάσει 2,5 κιλά, ενώ έχει συμπλέκτη 8 πλέον δίσκων με πιο μαλακό τράβηγμα. Επιπλέον, ο συμπλέκτης είναι πιο μαζεμένος σε διαστάσεις, αφήνοντας περισσότερο χώρο για το πόδι του αναβάτη. Η καμπάνα του συμπλέκτη εδράζεται πλέον σε ρουλεμάν, για πιο γλυκές και ακριβείς αλλαγές.

Το Ride by Wire που φορά το νέο Screambler επέτρεψε στη Ducati να εξοπλίσει τα νέα Scrambler με Ducati Traction Control και 2 Riding Modes: Road & Wet. Στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκεται το Cornering ABS, ενώ πλέον έχουμε και Quick Shift για ανεβάσματα και κατεβάσματα χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Το Shifter είναι στάνταρ στην έκδοση Full Throttle, και στον έξτρα εξοπλισμό για τις άλλες εκδόσεις.

Ως αξεσουάρ υπάρχει και το λογισμικό Ducati Multimedia System που μέσω συνδεσιμότητας χαρίζει δυνατότητες μουσικής και τηλεφωνίας.

Ο αερόψυκτος V2 αποδίδει και πάλι 73 hp, ενώ είναι διαθέσιμος και σε Α2 έκδοση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι τρεις εκδόσεις του Scrambler θα φτάσουν στους dealer τον Μάρτιο του 2023.

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες