EICMA 2022: FB Mondial Spartan 125 - Με σήμα μια σπαρτιάτικη περικεφαλαία

Ρετρό αερόψυκτη Α1 μοτοσυκλέτα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/11/2022

Στο Μιλάνο, η FB Mondial παρουσίασε μια νέα Α1 μοτοσυκλέτα, τη Spartan 125, που όπως λέει και το όνομα, αποτελεί ένα λιτό, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα στιλάτο μοντέλο, που απαρνιέται τον υγρόψυκτο κινητήρα των υπόλοιπων μοτοσυκλετών της φίρμας για χάρη της αερόψυξης.

Από εμφάνιση ο μικρός Σπαρτιάτης δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, με απλές γραμμές και ελάχιστα πλαστικά, θυμίζοντας κλασικό βρετανικό μοντέλο. Εκτεθειμένος στα βλέμματα κινητήρας, όμορφο ρεζερβουάρ-δάκρυ με πλαστικά φιλέτα στα πλάγια για τα γόνατα, ανάγλυφο λογότυπο Mondial, στρογγυλός προβολέας με DRL LED περιμετρικό φως, καθρέπτες που πιάνουν στα άκρα του τιμονιού, και ίσια καπιτονέ σέλα σε καφέ χρώμα.

Ο κινητήρας είναι όπως είπαμε αερόψυκτος, τετραβάλβιδος και ψεκαστός, με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής, χωρητικότητα 124.6 κ.εκ., και απόδοση 11,4 hp / 9.000 rpm, και 1 kgm / 7.500 rpm. Η εκκίνηση γίνεται με μίζα, το κιβώτιο έχει 5 σχέσεις, και το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων εγγυάται τερατώδη αυτονομία.

Στις αναρτήσεις έχουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm και δυο πίσω αμορτισέρ, το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 800 mm, και το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 125 γεμάτα κιλά. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών, τα ελαστικά 110/70-17 και 130/70-17, και το Spartan διαθέτει δισκόφρενα εμπρός-πίσω.

Πολύ όμορφο είναι και το γραφικό στα πλάγια της μοτοσυκλέτας, που απεικονίζει τμήμα της περικεφαλαίας των Αρχαίων Σπαρτιατών!

Στην Ιταλία η FB Mondial ανακοίνωσε τιμή 2.990 ευρώ.

Νέο KTM 450 RC: Να μην μπερδευτεί με το επερχόμενο 490!

Χρυσές δουλειές για τους Αυστριακούς σε μία τεράστια αγορά
ktm_450
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/12/2025

Η δικύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα KTM RC450 με στόχο την αγορά της Κίνας, αποδίδει 55 ίππους, έχει χαμηλό βάρος και είναι εξοπλισμένη με αναρτήσεις WP και ελαστικά Pirelli.

Η μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε στον τελευταίο κατάλογο του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας και αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία της στην αγορά βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

450

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αφορά την αγορά της Κίνας και φέρει τον δικύλινδρο κινητήρα της CFMOTO 450 SR που φέρει επίσης και το best-seller της Ελλάδας 450 ΜΤ.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών πλησιάζει στην συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας με κορύφωση τον κινητήρα των 799 κυβικών που χρησιμοποιείται και στο 800 MT, ενώ να ξανά θυμίσουμε πως έχει γίνει ήδη το επόμενο βήμα στην κατηγορία των 1000 κ.εκ., όπως είχατε διαβάσει και εδώ.

Ο κινητήρας που φέρει η 450 RC είναι λοιπόν ο γνωστός δικύλινδρος υγρόψυκτος των 449,5 κυβικών που έχει μόνη της τελείως εξελίξει η CFMOTO και κατασκευάζει και η ίδια φυσικά.

Για να συντηρήσει το όνομα και την υπεραξία της KTM στην τοπική αγορά, που εκεί ονομάζεται KTMR2R, προσφέρουν τώρα ένα νέο μοντέλο αυξάνοντας την απόδοση στους 55 ίππους, κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδόν 10% δυνατότερη από την μοτοσυκλέτα της CFMOTO, αφού όσον αφορά την κινέζικη αγορά, η 450 SR αποδίδει 51,5 ίππους.

Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως η πλατφόρμα 490 είναι τελείως διαφορετική, γιατί σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να βλέπουμε την μοτοσυκλέτα του άρθρου να κυκλοφορεί από διάφορους ως το νέο RC που φτιάχνεται στην Ευρώπη, μπερδεύοντας μερίδα του αναγνωστικού κοινού και συνεχίζοντας την παραπληροφόρηση που ήδη υπάρχει με την γκάμα των εταιρειών ανά τις διαφορετικές χώρες του κόσμου.

RC

Το μεταξόνιο της νέας KTM είναι στα 1360 mm, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 168 κιλά, δηλαδή είναι και 3 κιλά ελαφρύτερη της 450 SR.

Στο σύστημα πέδησης συναντάμε μονό δίσκο τόσο μπροστά όσο και πίσω που συνδυάζονται με ABS της Bosch, ενώ οι αναρτήσεις είναι της WP.

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας είναι άκρως επιθετική για την κατηγορία με τα αεροδυναμικά βοηθήματα να εξέχουν στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας και την σέλα του συνεπιβάτη να είναι περισσότερο διακοσμητική.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης θα είναι πιθανότατα τα Pirelli Diablo Rosso IV με διαστάσεις 110/70 R17 μπροστά και 150/60 R17 πίσω.

 

Ετικέτες