EICMA 2022: SWM - Νέα γυμνά μοντέλα, cruiser 1200 κ.εκ. και ένα... SUV!

Τα Hoku η νέα αιχμή του δόρατος της εταιρείας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/11/2022

Στην EICMA η SWM είχε στο περίπτερο της τα γνωστά scrambler και On-off μοντέλα της, ενώ νέες ήταν οι γυμνές street μοτοσυκλέτες Hoku σε 125 και 400 κυβικά, νέο και ένα κινέζικης προέλευσης cruiser 1200 κ.εκ. που θυμίζει HD Sportster, ενώ εκεί είδαμε και ένα... SUV αυτοκίνητο!

Θυμίζουμε πως η SWM ανήκει στο κινέζικο Shineray Group, ενώ πέρα από τις μοτοσυκλέτες έχει ξεκινήσει να παράγει και αυτοκίνητα.

G01

Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε για τα δίκυκλά μοντέλα της SWM, ας πιάσουμε το SUV SWM G01 που μας έκανε εντύπωση, και έχει σχεδιαστεί από τον... Σωτήρη Κωβό. To G01 έκανε το ντεμπούτο του το 2018 στην Ιταλία και στην Κίνα, και αποτελεί ένα SUV που θυμίζει πολύ την BMW X3 -που στην κινέζικη αγορά κατασκευάζεται από τον συνεργάτη της SWM, Brilliance.

Όπως διαπιστώσαμε από κοντά, έχει πολύ καλή ποιότητα και συναρμογή, ενώ αν δεν έγραφε SWM θα πίστευες πως πρόκειται για BMW / Audi / κ.α.. Στις λεπτομέρειες, έχει μεν αυτόματο κιβώτιο αλλά όχι διπλού συμπλέκτη, όπως ο premium ανταγωνισμός, ενώ η SWM στοχεύει με αυτό πρώτα τις αγορές Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, ενώ απ' ότι φαίνεται θα το δούμε να έρχεται και στην Ελλάδα! Η έκδοση G01F φορά έναν κινητήρα 1,5 λίτρου με turbo, απόδοσης 154 hp, με το αυτοκίνητο να ζυγίζει 1.560 κιλά. Έχει 6 αερόσακους και υπερπλήρη εξοπλισμό, ενώ στην Ισπανία οι τιμές ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ περίπου.

Hoku

Το Hoku είναι μια ολοκαίνουργια πρόταση της SWM, στα street naked / streetfighter μοντέλα που σε design θυμίζουν πολύ τα KTM Duke. Φέρουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού -κατά πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα μοντέλα της φίρμας- που περιλαμβάνει πλαίσιο χωροδικτύωμα, ανεστραμμένο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, δυο δισκόφρενα 300mm μπροστά και 220mm πίσω, ακτινική δαγκάνα μπροστά, TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων 7 ιντσών, full-LED φώτα, δικάναλο ABS, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, και USB θύρα φόρτισης.

Ο τετράχρονος, δικύλιδρος εν σειρά -μέχρι να εξελίξει η ΚΤΜ τα δικύλινδρα μοντέλα της, την πρόλαβε η SWM- υγρόψυκτος, οκταβάλβιδος και ψεκαστός κινητήρας έχει χωρητικότητα 378 κ.εκ. στο Hoku 400, με επίσημη απόδοση 44 hp. Το κιβώτιο είναι 6τάχυτο, το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 790 mm και το βάρος στα 154 κιλά. Η τιμή του 400 στην Ιταλία ανακοινώθηκε στα 4.990 ευρώ.

Όσον αφορά στην έκδοση 125, αυτή έχει τετράχρονο, μονοκύλινδρο και υγρόψυκτο, 4βαλβιδο και ψεκαστό κινητήρα 124.7 κ.εκ., με 6τάχυτο κιβώτιο, και απόδοση 14,75 hp. Ίδια είναι πλαίσιο, φρένα και αναρτήσεις, ίδια και η οθόνη οργάνων και ο εξοπλισμός, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 136 κιλά. Για την ώρα η SWM δεν έχει ανακοινώσει τιμή για το 125 ούτε στην Ιταλία.

Custom V1200

Το Custom V1200 θυμίζει πολύ το προηγούμενο Sportster της Harley-Davidson, φέρει αερόψυκτο V2 κινητήρα 1.202 κ.εκ. με επίσημη απόδοση 80,4 hp, κιβώτιο 5 σχέσεων και τελική μετάδοση με αλυσίδα. Όσον αφορά στην πέδηση είναι εξοπλισμένο με 3 δισκόφρενα, ενώ οι τροχοί του είναι 16 ιντσών. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 715 mm, το στεγνό βάρος στα 250 κιλά, και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 14 λίτρα. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί τιμή.

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες