EICMA 2022: SWM - Νέα γυμνά μοντέλα, cruiser 1200 κ.εκ. και ένα... SUV!

Τα Hoku η νέα αιχμή του δόρατος της εταιρείας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/11/2022

Στην EICMA η SWM είχε στο περίπτερο της τα γνωστά scrambler και On-off μοντέλα της, ενώ νέες ήταν οι γυμνές street μοτοσυκλέτες Hoku σε 125 και 400 κυβικά, νέο και ένα κινέζικης προέλευσης cruiser 1200 κ.εκ. που θυμίζει HD Sportster, ενώ εκεί είδαμε και ένα... SUV αυτοκίνητο!

Θυμίζουμε πως η SWM ανήκει στο κινέζικο Shineray Group, ενώ πέρα από τις μοτοσυκλέτες έχει ξεκινήσει να παράγει και αυτοκίνητα.

G01

Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε για τα δίκυκλά μοντέλα της SWM, ας πιάσουμε το SUV SWM G01 που μας έκανε εντύπωση, και έχει σχεδιαστεί από τον... Σωτήρη Κωβό. To G01 έκανε το ντεμπούτο του το 2018 στην Ιταλία και στην Κίνα, και αποτελεί ένα SUV που θυμίζει πολύ την BMW X3 -που στην κινέζικη αγορά κατασκευάζεται από τον συνεργάτη της SWM, Brilliance.

Όπως διαπιστώσαμε από κοντά, έχει πολύ καλή ποιότητα και συναρμογή, ενώ αν δεν έγραφε SWM θα πίστευες πως πρόκειται για BMW / Audi / κ.α.. Στις λεπτομέρειες, έχει μεν αυτόματο κιβώτιο αλλά όχι διπλού συμπλέκτη, όπως ο premium ανταγωνισμός, ενώ η SWM στοχεύει με αυτό πρώτα τις αγορές Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, ενώ απ' ότι φαίνεται θα το δούμε να έρχεται και στην Ελλάδα! Η έκδοση G01F φορά έναν κινητήρα 1,5 λίτρου με turbo, απόδοσης 154 hp, με το αυτοκίνητο να ζυγίζει 1.560 κιλά. Έχει 6 αερόσακους και υπερπλήρη εξοπλισμό, ενώ στην Ισπανία οι τιμές ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ περίπου.

Hoku

Το Hoku είναι μια ολοκαίνουργια πρόταση της SWM, στα street naked / streetfighter μοντέλα που σε design θυμίζουν πολύ τα KTM Duke. Φέρουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού -κατά πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα μοντέλα της φίρμας- που περιλαμβάνει πλαίσιο χωροδικτύωμα, ανεστραμμένο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, δυο δισκόφρενα 300mm μπροστά και 220mm πίσω, ακτινική δαγκάνα μπροστά, TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων 7 ιντσών, full-LED φώτα, δικάναλο ABS, αισθητήρες πίεσης ελαστικών, και USB θύρα φόρτισης.

Ο τετράχρονος, δικύλιδρος εν σειρά -μέχρι να εξελίξει η ΚΤΜ τα δικύλινδρα μοντέλα της, την πρόλαβε η SWM- υγρόψυκτος, οκταβάλβιδος και ψεκαστός κινητήρας έχει χωρητικότητα 378 κ.εκ. στο Hoku 400, με επίσημη απόδοση 44 hp. Το κιβώτιο είναι 6τάχυτο, το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 790 mm και το βάρος στα 154 κιλά. Η τιμή του 400 στην Ιταλία ανακοινώθηκε στα 4.990 ευρώ.

Όσον αφορά στην έκδοση 125, αυτή έχει τετράχρονο, μονοκύλινδρο και υγρόψυκτο, 4βαλβιδο και ψεκαστό κινητήρα 124.7 κ.εκ., με 6τάχυτο κιβώτιο, και απόδοση 14,75 hp. Ίδια είναι πλαίσιο, φρένα και αναρτήσεις, ίδια και η οθόνη οργάνων και ο εξοπλισμός, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 136 κιλά. Για την ώρα η SWM δεν έχει ανακοινώσει τιμή για το 125 ούτε στην Ιταλία.

Custom V1200

Το Custom V1200 θυμίζει πολύ το προηγούμενο Sportster της Harley-Davidson, φέρει αερόψυκτο V2 κινητήρα 1.202 κ.εκ. με επίσημη απόδοση 80,4 hp, κιβώτιο 5 σχέσεων και τελική μετάδοση με αλυσίδα. Όσον αφορά στην πέδηση είναι εξοπλισμένο με 3 δισκόφρενα, ενώ οι τροχοί του είναι 16 ιντσών. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 715 mm, το στεγνό βάρος στα 250 κιλά, και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 14 λίτρα. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί τιμή.

KTM 790 Duke – Ανανεωμένη εμφάνιση και εργονομία, νέα φρένα και τέλος η Demo Mode

Πολλές αλλαγές που ακουμπούν σε όλα πλην του κινητήρα
KTM 790 DUKE
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/6/2026

Το 790 Duke είναι το πρώτο μοντέλο της οικογένειας που ανανεώνεται για το 2027, συνεχίζοντας να κατασκευάζεται στην Κίνα από το εργοστάσιο της Hangzhou που έχει φτιαχτεί από κοινού από τις KTM και CFMOTO.

Οι αλλαγές στο νέο μοντέλο ξεκινούν από την εμφάνιση, υιοθετώντας τη σχεδίαση των μεγαλύτερων 990 και 1390 με νέο προβολέα μπροστά, αλλά και ανανεωμένα κοστούμια.

KTM 790 DUKE

Στις αναρτήσεις συναντάμε ξανά το δίδυμο των WP Apex, με το ανεστραμμένο πιρούνι των 43 χιλιοστών να έχει μοιρασμένες τις υδραυλικές λειτουργίες (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς) στα δύο καλάμια και νέα ρυθμιστήρια 5 θέσεων στις τάπες του για εύκολη ρύθμιση. Έχει ωστόσο και ελαφρώς αυξημένη διαδρομή 150 χιλιοστών, από 140 στο μοντέλο του 2026.

Πίσω το αμορτισέρ WP Apex Monotube έχει επίσης αυξημένη διαδρομή, 170 χιλιοστά από 150, νέο ελατήριο και ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς.

KTM 790 DUKE

Στα φρένα θα συναντήσουμε μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο μοντέλο του 2027, καθώς η ΚΤΜ φορά τις δαγκάνες της WP, με ακτινικές τετραπίστονες σε δίσκους 300 χιλιοστών μπροστά και μια μονοπίστονη σε δίσκο 240 χιλιοστών πίσω.

Το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, διατηρώντας το ατσάλινο χωροδικτύωμα και συνδυάζοντάς το με ένα νέο αλουμινένιο υποπλαίσιο, το οποίο κατασκευάζεται με χύτευση ως ένα ενιαίο κομμάτι που ενσωματώνει το φιλτροκούτι και τις πλευρικές εισαγωγές του.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως έχουν γίνει αλλαγές στην εργονομία της θέσης οδήγησης, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από νέο τιμόνι με πιο ανοικτή γωνία και νέα σέλα – χωρίς να αλλάξει το ύψος της που παραμένει στα 825 χιλιοστά. Το ρεζερβουάρ επίσης έχει αλλάξει σχήμα και μαζί και χωρητικότητα, καθώς από 14 λίτρα πριν δηλώνει τώρα 13,5.

KTM 790 DUKE

Συνολικά το νέο 790 Duke δηλώνει δύο κιλά ελαφρύτερο, ωστόσο τα νούμερα δεν βγαίνουν ακριβώς. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου δηλώνει 167 κιλά χωρίς καύσιμο, που σημαίνει σχεδόν 177 με το ρεζερβουάρ του γεμάτο. Για τη σύγκριση, στο μοντέλο του 2026 η ΚΤΜ έδινε 187 κιλά υγρό βάρος, δηλαδή προκύπτει μια διαφορά 10 κιλών κάτω στο μοντέλο του 2027 και είναι απορίας άξιο γιατί στο υλικό Τύπου του μοντέλου μιλά μόνο για 2 λιγότερα. Όπως και να ‘χει, την οριστική και αδιαπραγμάτευτη απάντηση θα μας τη δώσει αργά ή γρήγορα η ζυγαριά του ΜΟΤΟ.

Στο ηλεκτρονικό μέτωπο η ΚΤΜ έχει φρεσκάρει την TFT οθόνη των 5 ιντσών με νέα εξωτερική επίστρωση, αλλά η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στη Demo Mode, η οποία καταργείται. Μάλιστα με αφετηρία το νέο 790 Duke η ΚΤΜ μας λέει πως άκουσε το κοινό της και σταδιακά θα σταματήσει να εφαρμόζει την τακτική της Demo Mode από τα μελλοντικά της μοντέλα.

Όσον αφορά στον κινητήρα, αυτός είναι ίσως το στοιχείο που αλλάζει λιγότερο στο μοντέλο του 2027, καθώς διατηρείται ως τον ξέρουμε με 105 ίππους – και 95 για την έκδοση που προορίζεται να φιμωθεί κατά Α2 – ενώ συνδυάζεται με μια νέα εξάτμιση που στην ουσία αλλάζει μόνο στην εξωτερική εμφάνιση.

Το KTM 790 Duke του 2027 θα αρχίσει να φτάνει στο δίκτυο της εταιρείας από το τέλος Ιουλίου.

Ετικέτες