EICMA 2022: Yamaha Tracer 9 GT+ 2023

Ραντάρ, ACC, TFT οθόνη κ.α.
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2022

Η νέα για το 2023, τρίτη και κορυφαία έκδοση του Tracer 9 έχει τίτλο Tracer 9 GT+ (το + κάνει τη διαφορά), έρχεται με ραντάρ και σύστημα Adaptive Cruise Control στον στάνταρ εξοπλισμό, νέα TFT έγχρωμη οθόνη με συνδεσιμότητα, και αρκετές ακόμα βελτιώσεις.

Η Yamaha ξεκίνησε πρώτη τον χορό των νέων μοντέλων για την EICMA 2022, παρουσιάζοντας τις Tracer & NIKEN του 2023, μια ημέρα πριν την press day της έκθεσης στο Μιλάνο.

Μπορεί τώρα η τιμή του Tracer 9 GT+ 2023 να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, όμως αναμένεται η νέα μοτοσυκλέτα να είναι το πιο οικονομικό μοντέλο με ραντάρ (μόνο μπροστά στο συγκεκριμένο μοντέλο) αυτή τη στιγμή. Σημειώστε πως δίπλα στην κορυφαία έκδοση της σειράς, η Yamaha θα συνεχίσει να διαθέτει τόσο το Tracer 9 GT, όσο και το Tracer 9.

Στις αναβαθμίσεις του Tracer 9 GT+ για τη νέα χρονιά, περιλαμβάνεται το ραντάρ κυμάτων χιλιοστού, το ηλεκτρονικό βοήθημα Adaptive Cruise Control (ACC), το νέο σύστημα συνδυασμένης πέδησης, τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις και τα έξυπνα Riding Modes -που συνδέονται όλα με το ραντάρ-, νέα έγχρωμη ψηφιακή TFT οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα και ενσωματωμένη πλοήγηση της Garmin (για τη χρήση της οποίας απαιτείται εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία με το ανάλογο αντίτιμο), κ.α., με στόχο να απογειωθεί η Sport Touring εμπειρία του αναβάτη με σύμμαχο την τεχνολογία.

Τόσο το ACC όσο και το σύστημα συνδυασμένης πέδησης χρησιμοποιούν δεδομένα από το νέο ραντάρ κυμάτων χιλιοστού που υπολογίζει την απόσταση του προπορευόμενου οχήματος. Το ραντάρ ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια, και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, πίσω από ένα προστατευτικό κάλυμμα.

ACC

Το Tracer 9 GT+ είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Yamaha που εφοδιάζεται με σύστημα ACC, σύστημα που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού Cruise Control με τη δυνατότητα να διατηρεί συγκεκριμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Το ACC αυτόματα ελέγχει και ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, την επιβράδυνση και την επιτάχυνση, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει μέσα από τέσσερις διαφορετικές αποστάσεις μοτοσυκλέτας – προπορευόμενου οχήματος ανάλογα με την προτίμηση του. Η απόσταση απεικονίζεται με μπάρες, μία μπάρα για την πιο κοντινή απόσταση που θα ακολουθείτε το προπορευόμενο όχημα, και οι τέσσερις για την πιο μακρινή.

Όταν το ACC είναι ενεργό, στη νέα TFT οθόνη 7 ιντσών της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται ένα πράσινο σύμβολο (γκρι όταν είναι σε standby), και ένδειξη με τέσσερις μπάρες κάτω από ένα αυτοκίνητο. Όταν το ACC διαπιστώσει πως ο αναβάτης βρίσκεται πιο κοντά στο προπορευόμενο όχημα από την επιλεγμένη ρύθμιση, εμφανίζεται ένα εικονίδιο για την επικείμενη παρέμβαση του συστήματος, ώστε να προειδοποιήσει τον αναβάτη να αναλάβει εκείνος δράση ώστε να διατηρήσει ή να μεγαλώσει την απόσταση από το όχημα.

Το ACC λειτουργεί μεταξύ 30-160 χλμ/ώρα, με 1η και 2α από τα 30 χλμ/ώρα, με 3η και 4η από τα 40 χλμ/ώρα και με 5η και 6η από τα 50 χλμ/ώρα. Η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά 1 ή κατά 10 χλμ. Πιέζοντας άπαξ ή κρατώντας πιεσμένο το κουμπί ρύθμισης. Το ACC απενεργοποιείται με το φρενάρισμα ή με το να τραβήξει ο αναβάτης τη μανέτα του συμπλέκτη για περισσότερο από 1 δευτερόλεπτο, ή να κλείσει ο αναβάτη το γκάζι.

Επιπλέον ευκολίες του ACC

Πέρα από το να διατηρεί μια συγκεκριμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το ACC εμποδίζει τη μοτοσυκλέτα να επιταχύνει όταν βρίσκεται σε στροφή (“cornering assist”), ενώ αν το ραντάρ εντοπίσει όχημα μπροστά, τότε θα μειώσει το επίπεδο της επιτάχυνσης ενώσω ακολουθείτε.

Το σύστημα “passing assist” επιταχύνει τη μοτοσυκλέτα πιο ομαλά από ότι συνήθως, όταν διαπιστώνει πως το φλας της μοτοσυκλέτας είναι σε λειτουργία, ερμηνεύοντας την κίνηση ως προσπέραση του αναβάτη.

Επιπλέον το ACC είναι συνδεδεμένο τόσο με τον κινητήρα όσο και με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, και για να διατηρηθεί η επιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το φρένο κινητήρα αλλά και τα φρένα των τροχών ενεργοποιούνται -με αυτή τη σειρά- ώστε να φρενάρουν τη μοτοσυκλέτα. Την ίδια στιγμή, η συμπίεση των αναρτήσεων ρυθμίζεται σε λειτουργία anti-dive, ώστε να μειωθεί το βύθισμα του μπροστινού στο φρενάρισμα.

Έτσι το ACC του Tracer 9 GT+ αρχικά προειδοποιεί τον αναβάτη, και αν εκείνος δεν ενεργήσει για να αυξήσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το σύστημα κλείνει το γκάζι, χρησιμοποιεί το φρένο του κινητήρα και κατόπιν τα φρένα, ενώ παράλληλα ρυθμίζει και τις αναρτήσεις, ενώ λειτουργεί και στις στροφές αλλά και στην προσπέραση.

Σύστημα συνδυασμένης πέδησης με τη συνδρομή του ραντάρ

Η Yamaha αναφέρει πως το Tracer 9GT+ είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της που διαθέτει σύστημα συνδυασμένης πέδησης που λειτουργεί με τη συνδρομή ραντάρ. Το νέο αυτό σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία τόσο από την μονάδα αδρανειακών μετρήσεων 6 αξόνων (IMU) της μοτοσυκλέτας, όσο και από το ραντάρ, ώστε να να παρέχει τη βέλτιστη πίεση στο σύστημα πέδησης, τόσο μπροστά όσο και πίσω, μέσω μιας υδραυλικής μονάδας της Bosch.

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία του συστήματος, το οποίο λειτουργεί μονο όταν το BC (Brake Control) είναι ενεργοποιημένο.

1) Το brake assist επεμβαίνει όταν το σύστημα συμπεράνει πως επίκειται σύγκρουση. Κατόπιν, το barke assist ρυθμίσει το φρενάρισμα στον μπροστινό και στον πίσω τροχό, για μια σταθερή επιβράδυνση. Και τέλος, το cornering brake control ρυθμίζει αυτόματα την πέδηση ώστε να περιοριστεί το γλίστρημα κάποιου τροχού αν βρίσκεστε σε κλίση.

Αν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο, κι ο αναβάτης φρενάρει, αλλά όχι τόσο δυνατά όσο χρειάζεται, εκείνο θα αυξήσει την ισχύ της πέδησης.

Το σύστημα παρέχει έξτρα βοήθεια στο φρενάρισμα, και θα επέμβει μόνο όταν το BC είναι ενεργοποιημένο και ο αναβάτης φρενάρει -δεν αποτελεί σύστημα αποτροπής συγκρούσεων. Η Yamaha το αναφέρει αυτό για τον φόβο των Ιουδαίων, δηλαδή για τους Αμερικανούς (κυρίως), που ίσως σκεφτούν τη μήνυση αν το σύστημα δεν τους προφυλάξει από κάποια σύγκρουση. Το ίδιο είχε συμβεί και με το NIKEN, όπου κάποιοι πίστευαν πως με τον τρίτο τροχό απλώς δεν πέφτεις. Πέφτεις και παραπέφτεις, απλώς τα όρια είναι αλλού.

2) Όταν ο αναβάτης χρησιμοποιεί μόνο το μπροστινό φρένο, το UBS επεμβαίνει και στο πίσω φρένο, με τη βοήθεια των στοιχείων της IMU. Όταν χρησιμοποιεί μόνο το πίσω φρένο, κάποιες φορές (αλλά όχι πάντα), το σύστημα θα επέμβει και στο μπροστινό φρένο, μέσω της υδραυλικής μονάδας, αναλόγως με την πίεση που ασκεί ο αναβάτης στο λεβιέ του φρένου και με τα στοιχεία της IMU.

3) Το τρίτο στοιχείο είναι το cornering brake control, ένα σύστημα που λαμβάνει υπόψη του στοιχεία από την IMU, και ρυθμίζει αυτόματα τη δύναμη της πέδησης για να αποφευχθεί η απώλεια πρόσφυσης. Το σύστημα, που συνδέεται με το ραντάρ, συνδέεται και με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, ώστε να ρυθμίζει αυτόματα τη συμπίεση για βέλτιστη σταθερότητα κατά το φρενάρισμα.

Νέα TFT οθόνη 7 ιντσών

Το Tracer 9 GT+ διαθέτει νέα έγχρωμη οθόνη οργάνων, με επιλογή τριών διαφορετικών απεικονίσεων για τις ενδείξεις της. Η οθόνη διαθέτει συνδεσιμότητα που λειτουργεί με Bluetooth, και παρέχει πληροφορίες τηλεφωνίας, email και μηνυμάτων προερχόμενες από το smartphone του αναβάτη. Οι επιβαίνοντες μπορούν επιπλέον να ακούσουν μουσική, να απαντήσουν σε τηλεφωνήματα αν έχουν Bluetooth στο κράνος τους, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, στην οθόνη μπορούν να προβληθούν λεπτομερή μηνύματα εφαρμογών διαδικτύου, πρόγνωση καιρού, κ.α.

Η Yamaha τώρα χαρίζει στη νέα οθόνη και δυνατότητα πλοήγησης, όμως απαιτείται ο αναβάτης να κατεβάσει την Garmin Motorize app, μια εφαρμογή που λειτουργεί επί πληρωμή μέσω συνδρομής. Καλό, αλλά θα ήταν καλύτερο να μπορούσες να πλοηγηθείς δωρεάν και μέσω Google Maps -ίσως και να γίνεται, πάντως η Yamaha δεν αναφέρει τέτοια δυνατότητα.

Νέο quickshifter 3ης γενιάς, συνδεδεμένο με το ACC

Το 3ης γενιάς quickshifter της Yamaha επιτρέπει στον αναβάτη να ανεβάσει και να κατεβάσει ταχύτητες ακόμα κι όταν το ACC είναι ενεργό. Για παράδειγμα, αν ο αναβάτης οδηγεί με το ACC ενεργό στα 100 χλμ/ώρα με 6η σχέση στο κιβώτιο και κατόπιν το σύστημα φρενάρει τη μοτοσυκλέτα λόγω του προπορευόμενου οχήματος, ο αναβάτης μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στο κιβώτιο, χωρίς το ACC να απενεργοποιηθεί. Επίσης, αν οδηγείτε με το ACC σε δρόμο με κατωφέρεια με μικρή σχέση κιβωτίου, ο αναβάτης μπορεί να ανεβάσει ταχύτητα στο κιβώτιο για να μειώσει το φρένο κινητήρα, χωρίς το ACC να απενεργοποιηθεί.

Το Quickshifter δεν λειτουργεί σε πολύ χαμηλές στροφές κινητήρα, αλλά και όταν το γκάζι είναι σταθερό, ενώ υπάρχει εικονίδιο στην οθόνη οργάνων που δείχνει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα.

Ημί-ενεργητικές αναρτήσεις

Το Tracer 9 GT+ συνεχίζει να διαθέτει ημί-ενεργητικές αναρτήσεις “KADS” της KYB, που λειτουργούν με τη συνδρομή της μονάδας IMU των 6 αξόνων που εντοπίζει με ακρίβεια την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας και αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων.

Το KADS έχει 2 Mode λειτουργίας (Sport / Comfort), ενώ οι αναρτήσεις είναι συνδεδεμένες με το ACC και το UBS.

Riding Modes

To Tracer 9 GT+ έχει αναβαθμισμένα Riding Modes, που είναι για πρώτη φορά πλήρως συνδεδεμένα με την IMU και με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας. Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί να είναι πιο διαισθητικό, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει μέσα από 4 Riding Modes: Sport, Street, Rain, Custom, τα οποία αλλάζουν τη συμπεριφορά κινητήρα, αναρτήσεων, ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Νέοι εργονομικοί διακόπτες

Νέοι είναι οι διακόπτες, με ένα joystick και ένα κουμπί Home, για βέλτιστη χρηστικότητα και ευκολία κατά τον χειρισμό. Οι διακόπτες έχουν μάλιστα και οπίσθιο φωτισμό για να τους διακρίνετε ευκολότερα στο σκοτάδι.

Βελτιωμένη ρυθμιζόμενη σέλα

Νέα είναι η ρυθμιζόμενη σέλα του αναβάτη, με νέο αφρώδες, νέο κάλυμμα και νέο σχήμα για μεγαλύτερη άνεση.

Μεγαλύτερης διαμέτρου πίσω δίσκος

Για καλύτερη αίσθηση, ο πίσω δίσκος έχει μεγαλώσει κατά 9%, με νέα διάμετρο τα 267 mm. Παράλληλα νέο είναι το design της δαγκάνας του, νέο και το λεβιέ του φρένου, νέα και πιο ποιοτικά τα δοχεία των υγρών φρένων.

Λεπτομέρειες και χρώματα

Νέα είναι η USB A θύρα φόρτισης, νέα η βάση των οργάνων, νέες οι βάσεις της ζελατίνας, νέα και η βάση του πίσω λεβιέ φρένου. Οι δυο χρωματισμοί του Tracer 9 GT+ είναι οι Icon Performance και Power Grey.

Κινητήρας EU5 890 κ.εκ. CP3 και αλουμινένιο πλαίσιο

Το Tracer 9 GT+ διαθέτει τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ ίδιο με πριν είναι και το αλουμινένιο πλαίσιο, ίδιο και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Full LED φώτα και cornering φώτα

Ο φωτισμός της μοτοσυκλέτας είναι full LED, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα ταξιδεύει με περισσότερα από 5 χλμ/ώρα και η κλίση υπερβαίνει τις 7 μοίρες, τα cornering lights φωτίζουν αυτόματα το εσωτερικό της στροφής -ανεξάρτητα αν ο αναβάτης χρησιμοποιεί τη μικρή ή τη μεγάλη σκάλα των φώτων.

Ανέσεις για όλες τις εποχές

Και ρυθμιζόμενη ζελατίνα σε 10 επίπεδα έχουμε, αλλά και ρυθμιζόμενα θερμαινόμενα γκριπ επίσης σε 10 επίπεδα, ώστε ο αναβάτης να παραμένει ζεστός και άνετος και στις πιο κρύες συνθήκες. Τέλος, στα αξεσουάρ περιλαμβάνεται και θερμαινόμενη (ξανά σε 10 επίπεδα) σέλα.

Διαθεσιμότητα

Αν όλα πάνε καλά, το Tracer 9 GT+ αναμένεται να φτάσει στους dealer τον Μάιο του 2023.

Tracer 9 GT & Tracer 9

Τα Tracer 9 GT και Tracer 9 θα συνεχίσουν να διατίθενται, σε νέα χρώματα (Pure White και Midnight Black για το GT και Redline και Midnight Black για τη βασική έκδοση) για το 2023, ενώ αναμένεται να φτάσουν στους dealer από τον Ιανουάριο του 2023.

Σειρά επίσημων αξεσουάρ

Ο κατάλογος της Yamaha για το Tracer 9 GT+ περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία επίσημων αξεσουάρ, όπως top-case, πλαινές βαλίτσες, εξατμίσεις της Akrapovic, billet μανέτες, προστατευτικά, κ.α.

JAWA - 8 νέα μοντέλα για το 2024

Οι νέοι κινητήρες 350 και 650 κυβικών καλύπτουν τις Euro5 προδιαγραφές
motomagJAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της JAWA στην Ελλάδα, Euro Motors, ανακοίνωσε την έλευση 8 νέων μοντέλων, με τα 6 εξ αυτών να εξοπλίζονται με νέους τετράχρονους κινητήρες 350 και 650 κυβικών, οι οποίοι συμμορφώνονται με τις Euro5 προδιαγραφές.

Τα 8 μοντέλα διαχωρίζονται στις café racer, scrambler, bobber και classic κατηγορίες, πάντα με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική ταυτότητα της JAWA. Πάμε να δούμε τα 8 νέα μοντέλα της JAWA, λίγο πιο αναλυτικά.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

Bobber 42

Η ζωή του ξεκίνησε το 2020 ως concept και βασιζόταν στο έτερο bobber μοντέλο, Perak. Οπτικά ξεχωρίζει χάρη στη μονή σέλα, που αφήνει σε κοινή θέα το πίσω φτερό, το φαρδύ τιμόνι και το ρεζερβουάρ σε σχήμα δάκρυ. Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος κινητήρας των 334 κυβικών αποδίδει 35 ίππους και 3,31 κιλά ροπής. Ο βασικός του εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων LED προβολέα, στρογγυλό ψηφιακό όργανο και θύρα φόρτισης USB. Οι ακτινωτοί τροχοί των 19 και 17 ιντσών μπροστά και πίσω, αντίστοιχα, εξοπλίζονται με ένα δισκόφρενο ο καθένας. Η τιμή του Bobber 42 έχει διαμορφωθεί στα 7.875€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

Perak 350

Ένα από τα παλαιότερα ονόματα της JAWA, δημιουργήθηκε κατά την εποχή που η τότε Τσεχοσλοβακία, πατρίδα της εταιρείας (ενώ μετά τη διχοτόμηση της χώρας, η JAWA παρέμεινε στην Τσεχία), τελούσε υπό γερμανική κατοχή. Το όνομα Perak το πήρε από τον αστικό θρύλο που ήθελε έναν άνθρωπο ντυμένο στα μαύρα να εμφανίζεται για να σώσει τους κατοίκους της χώρας που πλήττονταν από τη ναζιστική κατοχή. Ο κινητήρας είναι κοινός με του Bobber 42, έχοντας 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο. Οι τροχοί με ακτίνες είναι 18 και 17 ιντσών, μπροστά και πίσω, με διαστάσεις ελαστικών 100/90-18 και 140/70-17, αντίστοιχα. Τα δισκόφρενα, ένα σε κάθε τροχό, συνεργάζονται με ABS, για μέγιστη ενεργητική ασφάλεια. Η τιμή του Perak 350 έχει ανακοινωθεί στα 7.775€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

300CL

Με κλασσική εμφάνιση, ο σχεδιασμός του 300CL αντλεί την έμπνευσή του από τη θρυλική “KYVACKA”, τη δίχρονη μοτοσυκλέτα 250 κυβικών της JAWA, η οποία κυκλοφόρησε από το 1953 μέχρι και το 1962. Στη σύγχρονη εκδοχή, ο κινητήρας είναι πλέον τετράχρονος και υγρόψυκτος 293 κυβικών με 2ΕΕΚ και μέγιστη απόδοση 23,1 ίππων στις 7.000 στροφές και 2,5 κιλά ροπής στις 5.750 στροφές, και συνεργάζεται με κιβώτιο 6 σχέσεων. Ιδιαίτερη μνεία έχει δοθεί στον ήχο της εξάτμισης, με στόχο να θυμίζει τη χροιά για την οποία έγινε αρχικά διάσημη η JAWA. Οι ακτινωτοί τροχοί προσθέτουν πόντους στην κλασσική εμφάνιση, με διαστάσεις ελαστικών 90/90-18 και 120/80-17 μπροστά και πίσω, αντίστοιχα. Το μονό δισκόφρενο 280 χιλιοστών μπροστά εξοπλίζεται με ABS, ενώ πίσω συναντάμε ένα ταμπούρο 153 χιλιοστών. Η τιμή του 300CL έχει οριστεί στα 6.795€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

300CL-42

Για όσους δεν αναζητούν κάτι τόσο κλασσικό, το 300CL-42 έρχεται να δώσει την λύση. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο κινητήρα με το 300CL, η εν λόγω έκδοση έχει μικρές και ουσιώδεις διαφορές από το μοντέλο βάσης. Διαφορετικό όργανο και προβολέας, συνδυάζονται με ένα ελαφρύτερο μπροστινό φτερό, ενώ το χρώμιο εδώ απουσιάζει. Ο πίσω τροχός εξοπλίζεται με δισκόφρενο. Το 300CL-42 έρχεται σε δύο χρωματισμούς, χακί και μπλε σκούρο, με την τιμή του να φτάνει τα 6.795€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

OHC 350

Με την σχεδιαστική του έμπνευση να προέρχεται από το δίχρονο 634, ένα μοντέλο της τσεχικής εταιρείας που γνώρισε επιτυχία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το OHC 350 ξεχωρίζει από μακριά χάρη στα χρωμιωμένα φιλέτα του ρεζερβουάρ του. Ο σχεδιασμός των 2 εξατμίσεών του, όμως, έρχεται από το 500 OHC, που βγήκε από τις γραμμές παραγωγής το 1956, καθώς ο αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του OHC 350 είναι τετράχρονος και συνεργάζεται με κιβώτιο πέντε σχέσεων. Στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου συναντάμε μεταξύ άλλων σχάρα αποσκευών, στρογγυλά αναλογικά όργανα για ταχύμετρο και στροφόμετρο, δισκόφρενα μπροστά και πίσω με ABS, δείκτη βενζίνης και φυσούνες στα καλάμια που συνεπικουρούν στην κλασσική εμφάνιση. Η τιμή του έχει διαμορφωθεί στα 5.890€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

Scrambler 400

Θέλοντας να θυμίσει την κυριαρχία της στους αγώνες Six Days σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (50, 75, 125, 175, 250, 350 και 500 κυβικά) την εικοσαετία 1960-1980, η JAWA προσθέτει στην γκάμα της το Scrambler 400. Ο αερο-ελαιόψυκτος κινητήρας ξηρού κάρτερ των 397,2 κυβικών είναι κοινός με του OHC 350 και αποδίδει 30,4 ίππους στις 6.500 στροφές και 3,16 κιλά ροπής στις 5.000 στροφές. Ο δίσκος των 276 χιλιοστών μπροστά και αυτός των 240 χιλιοστών πίσω, συνεργάζονται με ABS. Το ύψος τη σέλας ανακοινώνεται στα 760 χιλιοστά, με το βάρος στα 160 στεγνά κιλά. Η τιμή του Scrambler 400 ανακοινώνεται στα 6.245€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

OHC 650

Ο μεγαλύτερος αδελφός του OHC 350, εξοπλίζεται με αερο-ελαιόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 644 κυβικών με ξηρό κάρτερ. Η μέγιστη απόδοσή του φτάνει τους 39,9 ίππους στις 6.000 στροφές και τα 5,1 κιλά ροπής στις 5.000 στροφές. Το βάρος ανακοινώνεται στα 181 γεμάτα κιλά, με το ύψος της σέλας στα 790 χιλιοστά από το έδαφος. Το ABS ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, μαζί με την σχάρα αποσκευών, τα αναλογικά όργανα για στροφόμετρο και ταχύμετρο που περιλαμβάνουν και ένδειξη στάθμης βενζίνης στο ρεζερβουάρ των 13 λίτρων. Οι δύο χρωματισμοί Black και Fire Red κοστίζουν 7.450€.

JAWA – 8 νέα μοντέλα για το 2024

Scrambler 650

Ο κινητήρας του είναι κοινός με του OHC 650 και αποτελεί αντιγραφή αυτού που χρησιμοποιούσε το θρυλικό XR650L της Honda, το οποίο εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε χώρες που οι κανονισμοί ρύπων και θορύβου είναι πιο χαλαροί. Το Scrambler 650 αποτελεί το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας Scrambler. Οι φυσούνες στα καλάμια και το νίκελ στους καθρέπτες τονίζουν τη ρετρό αισθητική στη σχεδίαση του μοντέλου, με τον βασικό εξοπλισμό του να ακολουθεί αυτόν του OHC 650. Η τιμή των 7.585€ αφορά και τις δύο χρωματικές επιλογές, Black και Fire Red.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του αποκλειστικού αντιπροσώπου στην JAWA στην Ελλάδα, Euro Motors.

Ετικέτες