Energica Experia - Η πρώτη ηλεκτρική Crossover με τη μεγαλύτερη μπαταρία σε μοτοσυκλέτα

Ξεκίνησαν ήδη οι προπαραγγελίες
Από το

motomag

1/6/2022

Στις 28/5/2022, η ιταλική Energica παρουσίασε την πρώτη ηλεκτρική Crossover μοτοσυκλέτα παραγωγής στην ιστορία, που ακούει στο όνομα Experia, και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των Sport-Touring δικύκλων με την ψηλή θέση οδήγησης της Adventure κατηγορίας.

Η παρουσίαση της Experia έγινε κατά τη διάρκεια του GP του Mugello, καθόλου τυχαία καθώς η Energica είναι αποκλειστικός πάροχος μοτοσυκλετών για το ηλεκτρικό Παγκόσμιο Κύπελο MotoE μέχρι το 2023, όπου και θα την αντικαταστήσει η Ducati.

Με μια πρώτη ματιά η Experia θυμίζει βενζινοκίνητα μοντέλα όπως τη BMW S 1000 XR και τη Ducati Multistrada, έχοντας αντίστοιχα ψηλό design, ψηλή και ρυθμιζόμενη ζελατίνα για προστασία από τα στοιχεία της φύσης, και τρεις βαλίτσες συνολικής χωρητικότητας 112 λίτρων.

Ο προσανατολισμός είναι σαφώς ασφάλτινος, με δυνατότητα διάσχισης βατών χωματόδρομων.

Οι τροχοί είναι χυτοί αλουμινίου 17 ιντσών ενώ για ελαστικά πρώτης τοποθέτησης η μοτοσυκλέτα φορά τα Pirelli Scorpion Trail ΙΙ.

Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι υβριδικό, και αποτελείται από μπροστινό χωροδικτύωμα και πλαϊνές δοκούς αλουμινίου.

Στις αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η Sachs με ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι διαμέτρου 43 mm με διαδρομή 150 mm, και μονό πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς, επίσης με 150 mm διαδρομής.

Στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 330 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo, κι έναν δίσκο 240 mm πίσω, με διπίστονη δαγκάνα.

Όσον αφορά στις σημαντικότερες διαστάσεις της Experia, η σέλα βρίσκεται στα 867 mm από το έδαφος, το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.513 mm και το βάρος στα 260 κιλά.

Σημειώστε πως στον στάνταρ εξοπλισμό, πέρα από το τριβάλιτσο και τη ρυθμιζόμενη ζελατίνα, περιλαμβάνονται full-LED φώτα και θερμαινόμενα γκριπ αλλά και 4 (!) θύρες USB, 2 στον πίνακα οργάνων και 2 σε ένα μικρό αδιάβροχο αποθηκευτικό χώρο που κλειδώνει, ικανό να φιλοξενήσει μικροσυσκευές και ένα σετ αδιάβροχα.

Στην παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, η Livia Cevolini, CEO της Energica δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από τους αγώνες στον δρόμο, η Energica έχει συλλέξει μεγάλη εμπειρία για την γκάμα παραγωγής μας. Τώρα η εταιρεία εστιάζει σε ένα νέο στοιχείο: την ηλεκτρική wanderlust, ήτοι τη λατρεία για ταξίδι.»

Από την πλευρά του, ο Giampiero Testoni, CTO της Energica, δήλωσε πως η Experia είναι το πρώτο μοντέλο της τεχνολογικής πλατφόρμας δεύτερης γενιάς «Energica Green Tourer».

Η νεα πλατφόρμα Energica Green Tourer

Οι καινοτομίες εδώ περιλαμβάνουν έναν επανασχεδιασμένο ηλεκτροκινητήρα, αναθεωρημένη χημεία μπαταρίας και νέο design πλαισίου, με στόχους τη μείωση του βάρους, τη βελτίωση της κατανομής μαζών και τη μεγαλύτερη ευελιξία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πως η Energica Experia είναι μια ηλεκτρική Touring μοτοσυκλέτα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το μηδέν για τουρισμό.

Καινούργιος κινητήρας, καινούργια μπαταρία πολυμερών λιθίου, με την χωρητικότητα της τελευταίας να έχει αυξηθεί, ενώ παράλληλα έχει χαμηλότερο κέντρο βάρους, αλλά και συνολικά χαμηλότερο βάρος από τις προηγούμενες μπαταρίες της φίρμας.

Δικαίως η Experia περηφανεύεται για τη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία σε ηλεκτρικά δίκυκλα, με 22.5 kWh μέγιστη και 19,6 kWh ονομαστική (ελάχιστη) χωρητικότητα.

Η επαναφόρτιση από το 0 στο 80% απαιτεί 40 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή επιπέδου 3 στα 24 Kw.

Ο ολοκαίνουργιος PMASynRM EMCE κινητήρας είναι επίσης ελαφρύτερος, με μικρότερη μάζα και είναι τοποθετημένος χαμηλότερα από ότι στα άλλα μοντέλα της Energica.

Η επίσημα ανακοινώσιμη ιπποδύναμη βρίσκεται στους 101 Hp, η ροπή στα 11,7 Kgm, και η τελική ταχύτητα στα 180 χλμ/ώρα.

Η Energica κάνει λόγο για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα στα 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ στην αυτονομία η Experia μπορεί επίσημα να διανύσει έως και 420 χλμ. σε αστική χρήση, ή 208 χλμ. στο ταξίδι, πάντα υπό ιδανικές συνθήκες.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα υπερπλήρες οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως Traction Control 6 επιπέδων, Cruise Control, Cornering ABS 9.3 MP της Bosch, 7 προφίλ οδήγησης, 4 Riding Modes, και ανάκτηση ενέργειας από το φρένο κινητήρα ρυθμιζόμενη σε 4 επίπεδα.

Τέλος, για να κινήσετε ευκολότερα τα 260 κιλά της Experia υπάρχει Park Assistant που κινεί τη μοτοσυκλέτα με χαμηλή ταχύτητα τόσο εμπρός όσο και πίσω (όπισθεν).

Για την ώρα η Energica δεν έχει ανακοινώσει τιμή για την Experia, αν και μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας εδώ.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες