Ετοιμάζεται η νέα Bimota KB4

Θολές αποκαλύψεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/5/2020

Με δε δύο επιτηδευμένα θολές φωτογραφίες στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, η Bimota μας προαναγγέλλει πως άλλο ένα νέο μοντέλο οδεύει για την γραμμή παραγωγής μετά τον γάμο της με την Kawasaki. Πρόκειται για μια neo-retro superbike που θα έχει το όνομα KB-4. Όπως συνηθίζεται τα ονόματα των μοτοσυκλετών της Bimota ξεκινούσαν με το αρχικό γράμμα του κατασκευαστή του κινητήρα, Y για Yamaha, S για Suzuki, D για Ducati κ.τ.λ. Μετά ακολουθούσε το B, δηλαδή Bimota και τέλος έβαζαν τον αριθμό των κυλίνδρων π.χ. YB4= Yamaha κινητήρας + Bimota πλαίσιο + τετρακύλινδρος.

Οπότε με το όνομα της νέας μοτοσυκλέτας να είναι KB-4 καταλαβαίνουμε πως θα έχει τετρακύλινδρο κινητήρα της Kawasaki. Βέβαια η Kawasaki έχει πέντε (!!!) διαφορετικούς τετρακύλινδρους σε παραγωγή, τον 250 του ZX 25-RR, τον 900 του Ζ 900, τον 1000 του Ninja 1000 SX και Z1000, του ΖΧ10-R και φυσικά τον υπερτροφοδοτούμενο της οικογένειας των H2. Στην ΚΒ-4 ο τετρακύλινδρος έρχεται από την νέα Ninja 1000 SX των 142 ίππων, πράγμα που σημαίνει πως η ΚΒ-4 θα είναι η δυνατότερη neo-retro που έχει κατασκευαστεί έως σήμερα. Την μοτοσυκλέτα θα την βλέπαμε στην έκθεση του Μιλάνου το φθινόπωρο, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον θα ακολουθήσει τις επιταγές της εποχής μέσω διαδικτυακής παρουσίασης… δηλαδή θα “χαθεί” ανάμεσα στα εκατομμύρια διαδικτυακά μηνύματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Όπως κι αν έχει, η Kawasaki δείχνει πως έχει πάρει στα σοβαρά την αγορά της Bimota και σκοπεύει να την επαναφέρει στις εποχές δόξας που είχε από τα μέσα των 70ies έως και τα μέσα των 90ies.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως όλα τα μοντέλα θα ονομάζονται πλέον “KB-Κάτι”.

Harley-Davidson: Kατοχυρώνει τα εμπορικά σημάτα RMCR και RMXR

Ο Revolution Max σε Café Racer και Flat Track μοντέλα
RMCR
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Οι νέες αιτήσεις εμπορικών σημάτων της Harley-Davidson για τις ονομασίες RMCR και RMXR δείχνουν ότι η εταιρεία διατηρεί κρυμμένους άσσους στο μανίκι της, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν την παραγωγή νέων μοντέλων

Η Harley-Davidson κατέθεσε αιτήσεις κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων για τις ονομασίες RMCR και RMXR, κίνηση που αναζωπυρώνει τις συζητήσεις γύρω από την πιθανή αξιοποίησή τους σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής.

Η ονομασία RMCR συνδέεται με το πρωτότυπο Revolution Max Café Racer, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά και βασίζεται στον υδρόψυκτο κινητήρα Revolution Max. Από την άλλη, η ονομασία RMXR δεν έχει παρουσιαστεί σε κάποιο σύγχρονο μοντέλο, ωστόσο ο κωδικός XR έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη Harley-Davidson σε μοτοσυκλέτες με επιρροές από τους αγώνες flat track.

RMCR

Η κατάθεση των εμπορικών σημάτων αποτελεί ένδειξη ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίση τις ονομασίες για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, η κατοχύρωση ενός ονόματος δεν συνεπάγεται ότι το αντίστοιχο μοντέλο θα περάσει στην παραγωγή.

Εφόσον η Harley-Davidson αποφασίσει να επεκτείνει την οικογένεια Revolution Max, η αξιοποίηση της υπάρχουσας πλατφόρμας κινητήρα σε περισσότερα μοντέλα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξέλιξης και παραγωγής, ακολουθώντας μια στρατηγική κοινής χρήσης μηχανικών μερών.

RMCR

Μέχρι στιγμής, η Harley-Davidson δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την παραγωγή των RMCR ή RMXR, επομένως οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ή τεχνικό χαρακτηριστικό παραμένει σε επίπεδο εκτίμησης. Οι πρόσφατες κατοχυρώσεις δείχνουν πάντως ότι οι δύο ονομασίες εξακολουθούν να βρίσκονται στον σχεδιασμό της εταιρείας.