Fantic XEF RALLY & XEF RALLY FACTORY

Η πρώτη Rally μοτοσυκλέτα παραγωγής της Fantic, σε 2 εκδόσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/10/2022

H Fantic παρουσίασε την πρώτη Rally μοτοσυκλέτα της υπό την ονομασία XEF RALLY, ενώ δίπλα της έδειξε και την XEF RALLY FACTORY, μια ειδική “Launch edition” σπέσιαλ έκδοση που θα παραχθεί σε μόλις 50 μοτοσυκλέτες.

Οι δυο νέες Rally μοτοσυκλέτες θα είναι οικονομικά προσιτές μας λέει η Fantic (χωρίς να ανακοινώνει τιμές για την ώρα), ενώ βασίζονται στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα του θρυλικού Franco Picco που εξελίχθηκε μέσα από αγώνες όπως το Rally Dakar και το Abu Dhabi Desert Challenge.

Η XEF RALLY μπορεί να είναι μια μοτοσυκλέτα έτοιμη να λάβει μέρος στο Dakar, παράλληλα όμως είναι μοτοσυκλέτα παραγωγής, με Euro 5 προδιαγραφές, βγάζοντας κανονικά άδεια κυκλοφορίας και συντροφεύοντας τον αναβάτη της και εκτός αγωνιστικών συνθηκών.

Ο μονοκυλινδρος τετράχρονος, τετραβάλβιδος και ψεκαστός κινητήρας των 450 κ.εκ. διαθέτει δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής και υγρό κάρτερ, και συνοδεύεται από κιβώτιο 5 ταχυτήτων, και υγρό πολύδισκο συμπλέκτη. Η Fantic δεν αναφέρει νούμερα ιπποδύναμης και ροπής, αλλά κάνει λόγο για γραμμική απόδοση παράλληλα με δύναμη όταν τη χρειάζεται ο αναβάτης.

Το πλαίσιο είναι δυο δοκών αλουμινίου, με κάστερ 27,2 μοιρών και ίχνος 116 mm, ενώ αλουμινένιο είναι και το ψαλίδι. Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.480 mm, το ύψος σέλας στα 955 mm, και το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 140 κιλά με υγρά.

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB αποτελούνται από ανάποδο πιρούνι 48 mm με διαδρομή τροχού 310 mm, και μονό αμορτισέρ με μοχλισμό και διαδρομή 300 mm.

Στα φρένα βρίσκουμε δίσκο 300 mm μπροστά και έναν ακόμα 245 mm πίσω.

Το ρεζερβουάρ χωρά 30 λίτρα καυσίμου, ενώ χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα κεντρικό και ένα πλευρικό.

Οι 2 XEF RALLY μοτοσυκλέτες έρχονται από το εργοστάσιο με πύργο οργάνων, μικρή οθόνη οργάνων για τις ενδείξεις της μοτοσυκλέτας, μεγάλη TFT touchscreen οθόνη 7 ιντσών για την πλοήγηση του αναβάτη (στο FACTORY έχει καρούλια για Road Book παραδοσιακού τύπου) και μεγάλη ζελατίνα που προστατεύει οθόνες και αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης. Στάνταρ είναι και οι διακόπτες χειρισμού των Roadbook στο τιμόνι.

Η ψηφιακή οθόνη διαθέτει λειτουργικό Android και έχει σχεδιαστεί να είναι ανθεκτική σε κρούσεις, σκόνη και νερό (πιστοποίηση IP67), ενώ κλείνει και ανοίγει ανάλογα με το αν λειτουργεί η μοτοσυκλέτα, και επιπλέον διαθέτει και εσωτερική μπαταρία για να μπορεί ο αναβάτης να προγραμματίζει διαδρομές από μακριά και μπορεί να βγει για να τη μεταφέρεις και εκτός μοτοσυκλέτας!

Η FANTIC XEF RALLY FACTORY διαφέρει στα όργανα, όπως προείπαμε, με επαγγελματική βάση παραδοσιακού χάρτινου roadbook, ενώ διαθέτει επιπλέον και trip master για πλοήγηση σε αγώνες. Για καλύτερη ψύξη σε ακραίες συνθήκες διαθέτει έξτρα ψυγείο λαδιού και μεγαλύτερο φίλτρο λαδιού ενώ τα κέντρα των τροχών και η τιμονόπλακα είναι από billet αλουμίνιο με CNC κατεργασία, και ξεχωρίζουν σε κόκκινο χρώμα.

Για να μειωθεί η κόπωση στις μεγάλες αγωνιστικές ημέρες, η μοτοσυκλέτα διαθέτει νέες ρυθμίσεις στο υδραυλικό σταμπλιζατέρ, ενώ η FACTORY φορά μια ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Arrow, παρέχοντας κορυφαίες επιδόσεις και ζυγίζοντας 1,5 κιλά λιγότερα από την εξάτμιση της βασικής έκδοσης. Τέλος, οι FACTORY μοτοσυκλέτες διαθέτουν αρίθμηση, ενώ προσφέρονται με αγωνιστικό κιτ, ένα jersey Fantic Rally και ένα επαγγελματικό εργαλειοφόρο 144 λίτρων για να κουβαλάτε όλα τα ανταλλακτικά σας σε κάθε αγώνα.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της Motori Minarelli στη Μπολόνια και θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του Νοεμβρίου του 2022.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες