H-D LiveWire S2 Del Mar 2023: Η δεύτερη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Αμερικάνων

Φτηνότερη και εμπνευσμένη από τα flat-track
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/5/2022

Η Harley Davidson έχει πλέον διαχωρίσει ως ξεχωριστή μάρκα τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της σειράς LiveWire και με την νέα Del Mar, εγκαινιάζει την έναρξη παραγωγής της πλατφόρμας S2, πάνω στην οποία θα βασιστούν στο μέλλον αρκετά μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας.

Η Del Mar είναι μιας περιορισμένης παραγωγής έκδοση που θα κατασκευαστεί σε μόλις 100 αριθμημένα αντίτυπα, με εκτιμώμενη τιμή στις ΗΠΑ τα 17.699 δολάρια, όμως αμέσως μετά θα ξεκινήσει η “κανονική” παραγωγή των S2 με τιμή κοντά στα 15.000 δολάρια.

Ήδη μετά την παρουσίασή της, η Del Mar ξεπούλησε τα 100 αντίτυπα μέσα σε μόλις 18 λεπτά!

Η πλατφόρμα S2 έχει κινητήρα απόδοσης 80 ίππων (περίπου 60kw) και μπαταρία με αυτονομία εντός πόλης τα 180 χιλιόμετρα. Η μπαταρία θα μπορεί να φορτιστεί είτε μέσω οικιακής πρίζας, είτε μέσω ταχυφορτιστή.  

Η εξωτερική εμφάνιση είναι σχεδιασμένη από τον Eric Stafford και όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την παρουσίαση, είχε πηγή έμπνευσης τα αγωνιστικά flat-track XR750 της Harley Davidson, ενώ χαρακτηρίζει τη μοτοσυκλέτα ως “urban street tracker”….


 

 

EICMA: SYM Maxsym Turbo Concept 2027 – Τουρμπάτο σκούτερ με 53 ίππους και κινητήρα στο κέντρο

Τελική μετάδοση με αλυσίδα και full εξοπλισμένο
MAXSYM Turbo
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/11/2026

Η SYM ήρθε στο Μιλάνο με ένα πρωτότυπο Maxsym Turbo που το ονομάζει “Μονομάχο”, έχει τον κινητήρα κεντρικά τοποθετημένο και αποδίδει 53 ίππους, ενώ κάνει το 0-100 σε 5,7 δευτερόλεπτα γιατί έχει υπερσυμπιεστή!

Η ταϊβανέζικη εταιρεία θέλει με το συγκεκριμένο concept να παντρέψει την άνεση που προσφέρουν τα σκούτερ με τον κόσμο των επιδόσεων. Το Maxsym Turbo - «The Gladiator» ονομάζεται έτσι για την επιθετική του εμφάνιση που στο μπροστινό μέρος θυμίζει -με μπόλικη φαντασία- πολεμικό κράνος και το πίσω φανάρι LED έχει σχήμα αιχμής δόρατος.

Στην καρδιά του σκούτερ βρίσκουμε έναν δικύλινδρο κινητήρα 465 κυβικών που με την βοήθεια υπερσυμπιεστή καυσαερίων αποδίδει 53 ίππους στις 6.500 στροφές και 6 kg.m ροπής στις 5.500 στροφές, με την εταιρεία να αναφέρει πως το σκούτερ κάνει το 0-100 σε 5,7 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ροπή έχει αυξηθεί κατά 40%. Ο κινητήρας συνεργάζεται με CVT κιβώτιο, με την τελική μετάδοση να αναλαμβάνει αλυσίδα αντί ιμάντα. Σίγουρα πάντως ο υπερσυμπιεστής εκτός από την απόδοση θα ανεβάζει και την κατανάλωση του σκούτερ αν ποτέ αυτό βγει στην παραγωγή, με το ζητούμενο εδώ για τη SYM να είναι προφανώς οι επιδόσεις.

MAXSYM Turbo

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο και ο δικύλινδρος κινητήρας αποτελεί ενεργό μέρος του. Το σκούτερ φέρει ανεστραμμένο πιρούνι στο μπροστινό μέρος και monoshock αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο με σύνδεσμο πίσω.

Στο σύστημα πέδησης βλέπουμε δύο δίσκους 288 χιλιοστών μπροστά και ένα δίσκο 275 χιλιοστών πίσω, ενώ οι τροχοί είναι 15 ιντσών και στα δύο άκρα.

Το μεταξόνιο είναι στα 1.543 χιλιοστά, το ύψος της σέλας στα 790 χιλιοστά, το ντεπόζιτο χωρά 16 λίτρα καυσίμου, ενώ η εταιρεία δεν αναφέρει το βάρος του σκούτερ.

Στο θέμα του εξοπλισμού το Maxsym Turbo φέρει ηλεκτρονική διαχείριση γκαζιού, Cornering ABS, Cornering TCS, Cruise Control, ηλεκτρική ζελατίνα, και TFT 7 ιντσών.

Μένει να φανεί αν θα το δούμε ποτέ στην παραγωγή, ή αν θα είναι ένα ακόμη concept που θα μείνει στα χαρτιά. Η SYM πάντως τολμά και θα περιμένει λογικά και την αντίδραση του κοινού για να αποφασίσει για την τύχη του concept.