Honda ADV 350 2022: Το “Adventure” scooter στη μεσαία κατηγορία [video]
Χωρίς “X” για μικρότερης ηλικία κοινό
Από τον
Μπάμπη Μέντη
23/11/2021
Η Honda ξεκινά την περιγραφή του νέου ADV 350 ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως στόχος της είναι ένα μικρότερης ηλικίας κοινό σε σχέση με εκείνο του X-ADV 750. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις και συγκρίσεις σε σχέση με τον μεγάλο του αδερφό.
Επίσης μιλά για “εξερεύνηση και περιπέτεια στην πόλη και γύρω από αυτή” και δεν αναφέρει τίποτα για off-road δυνατότητες. Τίμια δηλαδή!
Ο μονοκύλινδρος κινητήρας είναι τεχνολογία e-SP+ με 330 κυβικά και είναι ίδιος με του νέου Forza 350/SH 350i.
Το ADV 350 έχει upside-down πιρούνι εμπρός με 125mm διαδρομή και δύο αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 130mm. Οι τροχοί είναι 15” εμπρός και 14” πίσω.
Στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας διαθέτει Traction Control που απενεργοποιείται και δικάναλο ABS με εμπρός δισκόφρενο 256mm και δαγκάνα δύο εμβόλων και πίσω δισκόφρενο 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και γλίστρα.
Από τις εξωτερικές διαστάσεις 2200mm μήκος, 1430mm ύψος, 895mm πλάτος και μεταξόνιο στα 1,520mm το ADV 350 είναι “king-size” για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας και αυτό φαίνεται στα 186kg βάρους.
Από την άλλη μεριά οι σχεδιαστές κατάφεραν να κρατήσουν το ύψος της σέλας στα 795mm από το έδαφος, την ίδια στιγμή που υπάρχει χώρος για δύο full-face κράνη από κάτω της.
Η ζελατίνα ρυθμίζεται μηχανικά σε δύο θέσεις ύψους με 113mm διαφορά ύψους.\
Το ρεζερβουάρ των 11,5 λίτρων υπόσχεται αυτονομία άνω των 350km σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Honda.
EICMA: Vertemati NV450 και S1GP 2026 - Κινέζοι ανασταίνουν Ιταλούς
Η παλιά μικρή οικογενειακή εταιρεία ξαναζεί μέσω Chonqging
Από τον
Κώστα Γκαζή
7/11/2025
Οι αδελφοί Vertemati, Guido και Alvaro, ξεκίνησαν ως off-road αγωνιζόμενοι, για να γίνουν μετέπειτα αντιπρόσωποι της Husaberg στην Ιταλία, και τέλος να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία το 1993, δίνοντας της το επώνυμό τους. Η Vertemati κατασκεύαζε σε εξαιρετικά μικρή παραγωγή ιδιαίτερες τετράχρονες MX, Enduro και Supermoto μοτοσυκλέτες, με το φιλτροκούτι στο πλαίσιο, ανεστραμμένο κινητήρα, κλπ. Η εταιρεία χρεοκόπησε το 2004, ενώ ο Alvaro απεβίωσε το 2022.
Η νέα εκδοχή της κάποτε ιταλικής Vertemati είναι κινέζικη -και αυτή-, με τον νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας να είναι Κινέζος, πρώτην στέλεχος της Loncin. Αφού το συγκεκριμένο στέλεχος τσακώθηκε με την ηγεσία της Loncin αποχώρησε από την εταιρεία, ιδρύοντας πριν κάποια χρόνια την NICOT, στην Chongqing. Η NICOT κατασκευάζει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες αλλά και βενζινοκίνητες Enduro με κάποια μοντέλα της να έχουν ήδη βρει τον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως η δίχρονη MT250S, και τα τετράχρονα NC300S και NC450 που πωλούνται στη Βρετανία. H ηλεκτρική Off-Road μοτοσυκλέτα της NICOT που έχει φτάσει στην Ευρώπη είναι η B-Beast.
Πιο πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης της NICOT αποφάσισε να αγοράσει τα δικαιώματα και το όνομα της ιταλικής μικρής και οικογενειακής εταιρείας Vertemati που έφτιαχνε παλιότερα ιδιαίτερες enduro μοτοσυκλέτες.
Vertemati - Το ιδιαίτερο παρελθόν
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η “ανάσταση” της Vertemati, με τις μοτοσυκλέτες που είδαμε στην EICMA -είναι οι ίδιες τις οποίες έχει για εξέλιξη η εταιρεία, άλλωστε μιλάμε για εξαιρετικά μικρή δυνατότητα παραγωγής, τουλάχιστον για την ώρα. Μάλιστα η Vertemati, μέσω NICOT, είχε κάνει εμφάνιση και στην περυσινή EICMA όπου είχε δείξει αποκλειστικά το Supermoto 450 μοντέλο της.
Το σχέδιο των νέων μοτοσυκλετών της Vertemati θυμίζει την Old School άποψη του παρελθόντος, και όσον αφορά στην παραγωγή δεν είμαστε σίγουροι για το πότε θα δούμε τις μοτοσυκλέτες να εμφανίζονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μοτοσυκλέτες της Vertemati στο περίπτερο της NICOT στο Μιλάνο ήταν δύο, η Supermoto για το Πρωτάθλημα S1GP (που πέρυσι η εταιρεία αποκαλούσε NV450, ενώ τώρα την αποκαλεί S1GP όπως τη διοργάνωση) και το Motocross μοντέλο που ονομάζεται... NV450 -όπως πέρυσι το Supermoto…
Το design των δυο μοντέλων είναι λίγο… πεπαλαιωμένο, χωρίς να βλέπουμε διάθεση για καινοτομίες ή ιδιαίτερες τεχνολογικές λύσεις -τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως- όπως είχαμε συνηθίσει στις ιταλικές Vertemati.
Μάλιστα το Supermoto μοντέλο αναγράφει στα πλαστικά του εμφανέστατα NICOT, με το Vertemati να κάνει την εμφάνισή του με μικρότερη γραμματοσειρά.
Και οι δυο μοτοσυκλέτες είναι τετράχρονες, υγρόψυκτες και τετρακύλινδρες 450 κ.εκ., χωρίς να γνωρίζουμε το εργοστάσιο κατασκευής των μοτέρ. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, κλειστό και σωληνωτό, ενώ στις αναρτήσεις η μεν MX φέρει ανεστραμμένο πιρούνι και μονό αμορτισέρ KYB, η δε Supermoto φέρει κάτι απίθανες κινέζικες αναρτήσεις της… Genesis, μια εταιρεία που αντιγράφει χωρίς καμία ντροπή τα λογότυπα, τη γραμματοσειρά και τα χρώματα της Ohlins!
Η εταιρεία κάνει λόγο για απόδοση 62,5 hp / 9.500 rpm και 5,5 kgm / 7.500 rpm στο Supermoto μοντέλο, χωρίς να δίνει νούμερα για τη Motocross μοτοσυκλέτα.
Αμφότερα τα ρεζερβουάρ χωρούν κοντά στα 7 λίτρα καυσίμου, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 108 κιλά για το Supermoto μοντέλο και στα 104 για το ΜΧ. Και οι δυο μοτοσυκλέτες εκκινούν με μίζα.
Δεν ξέρουμε αν πρέπει να χαρούμε ή να στεναχωρηθούμε για τη νεκρανάσταση της Vertemati, ο χρόνος θα δείξει για το πόσο σοβαρή ή μη θα είναι η εξέλιξη των μοντέλων από την κινέζικη διοίκηση.