Honda CB400/1300 SF 2018

Βελτιώσεις και φώτα LED
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/10/2017

Η Honda φαίνεται πως προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στην γκάμα των γυμνών της και εκτός από το ριζικά ανανεωμένο CB1000R που θα παρουσιαστεί στην EICMA, και τα CB400 και CB1300 SF/ Super Boldor έχουν δεχθεί πινελιές αναβάθμισης.

Από το 2014, η έκδοση Super Boldor του CB400 διέθετε LED φώτα στον ρετρό, στρογγυλό προβολέα του, ενώ η απλή έκδοση χωρίς φαίρινγκ είχε την συνηθισμένη λάμπα αλογόνου. Πλέον, από το 2018 και οι δύο εκδόσεις του τετρακύλινδρου εν σειρά με τα 400 κυβικά θα διαθέτουν φώτα τεχνολογίας LED. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Honda, η υιοθέτηση της τεχνολογίας LED ακόμη και σε πιο ρετρό μοντέλα όπως τα CB1100RS/EX δεν αφαιρεί τίποτα από την… κλασικότητα της εμφάνισης, ενώ προσφέρει σημαντική μείωση στις απαιτήσεις του ηλεκτρικού κυκλώματος και κατ' επέκταση μικρότερες απαιτήσεις από την μπαταρία, άρα και μικρότερο βάρος.

Οι αλλαγές που είχαν γίνει το 2014 (στο μοντέλο που είχε μείνει απαράλλαχτο από το 2004, δηλαδή για μια ολόκληρη δεκαετία!) θα παραμείνουν, όπως οι τροχοί η επανατοποθέτηση των μαρσπιέ, οι χειρολαβές για τον συνεπιβάτη και τα επανασχεδιασμένα όργανα, ενώ διαφορετική είναι και η εξάτμιση (με αντίστοιχα βελτιωμένο ήχο) προκειμένου να πληροί τις νέες προδιαγραφές ρύπων στην Ιαπωνία.

Και μιας και γίνεται λόγος για την αγορά στην οποία προορίζεται, να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη γενιά των CB400 ήταν ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα, από τις μοτοσυκλέτες που ερχόντουσαν ως μεταχειρισμένα εισαγωγής στην χώρα μας, μια διαδικασία που σταμάτησε λόγω των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρακτικά μείωσε δραματικά τον αριθμό των μοτοσυκλετών που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά των τετρακύλινδρων τετρακοσαριών τα καθιστούσαν ιδανικά για μια χώρα και μια αγορά με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες όπως της Ελλάδας, ενώ η ουσιαστική τους value for money αξία ήταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, χάρη στην τεχνολογία και το ποιοτικό επίπεδο της κατασκευής (προορισμένα για την ιαπωνική αγορά γαρ, με τις αυστηρές προδιαγραφές και την απαίτηση για τεχνολογία αιχμής) σε συνδυασμό με την προσιτή σχετικά τιμή τους ως μεταχειρισμένα. Είναι πολύ κρίμα που σήμερα δεν έχουμε την λύση τέτοιων επιλογών, οι οποίες θα αύξαναν θεαματικά τον αριθμό όχι μόνο των μοτοσυκλετών, αλλά και του κοινού της μοτοσυκλέτας, ειδικά σήμερα που η τάση του customizing προσφέρει αμέτρητες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ως βάση τέτοιες μοτοσυκλέτες.

Τα χαρακτηριστικά των τετρακύλινδρων τετρακοσαριών τα καθιστούσαν ιδανικά για μια χώρα και μια αγορά με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες όπως της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές, βελτιωμένες είναι οι αναρτήσεις εμπρός και πίσω, ενώ πλέον όλα τα μοντέλα θα διαθέτουν βαλβίδα  σχήματος "L" στα ελαστικά για εύκολο φούσκωμα των ελαστικών.

Το CB1300 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα επετειακό μοντέλο, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από την γέννηση του πρώτου CB1000SF, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε έναν ακόμη πλουσιότερο εξοπλισμό σε σύγκριση με το 400, αλλά για την επιβεβαίωση θα πρέπει να περιμένουμε το Σαλόνι του Τόκιο.

Ετικέτες

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες